Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 1,73% στις 4.155,08 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει πτώση 2% στις 3.224,40 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX κινείται πτωτικά κατά 2,34% στις 4.600,32 μονάδες.
Ο MSCI World Indexβρίσκεται στο -0,8% και οι απώλειές του από την αρχή της χρονιάς ανέρχονται σε 45%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 600 υποχωρεί κατά 2,3% ενώ ο MSCI Asia Pacific Index σημείωσε πτώση 0,3% νωρίτερα.
Οι αναλυτές αναφέρουν ότι δεν βλέπουν κανένα σημάδι ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας. Παραμένουν επιφυλακτικοί για τις μετοχές και αναμένουν, στην πλειοψηφία τους, υποαπόδοση των μετοχών σε σχέση με τις αγορές.
Στην Βρετανία, η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί το 2009 με τον μεγαλύτερο ρυθμό των τελευταίων τριών δεκαετιών, σύμφωνα με την Confederation of British Industry, το μεγαλύτερο business lobby της χώρας. Το ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει έως και κατά 1,7% το 2009. Η ύφεση εκτιμάται ότι θα είναι βαθύτερη και μεγαλύτερης διάρκειας.
Σε ύφεση βρίσκεται επισήμως και η οικονομία της Ιαπωνίας , της οποίας το ΑΕΠ, το τρίτο τρίμηνο συρρικνώθηκε κατά 0,1%. Πρόκειται για νέα φάση ύφεσης μετά από αυτήν του 2001. Το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με αναθεωρημένα στοιχεία, η οικονομία της συρρικνώθηκε κατά 3,7%. Οι προσδοκίες των αναλυτών για έστω και ελάχιστη ανάπτυξη κατά 0,1%, διαψεύστηκαν.
Οι αναλυτές πάντως δεν ανησυχούν, εκτιμώντας πως η ύφεση αυτή τη φορά θα είναι ηπιότερη, καθώς η ιαπωνική κυβέρνηση έχει ήδη λάβει μέτρα για την τόνωση της εσωτερικής κατανάλωσης και της απασχόλησης, τα οποία κατά τους αναλυτές αποδίδουν.
Ισχυρές πιέσεις δέχονται η Santander, η μεγαλύτερη ισπανική τράπεζα και η BNP Paribas με απώλειες άνω του 6%. Η Total, η τρίτη μεγαλύτερη πετρελαϊκή της Ευρώπης μετά και τη νέα πτώση των τιμών του πετρελαίου. Η Tesco βρίσκεται στο -4%, καθώς η JP Morgan συστήνει πώληση των μετοχών της μεγαλύτερης αλυσίδας λιανικής.
Απώλειες της τάξεως του 16% καταγράφει η HeidelbergCement, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες ότι η μεγαλύτερη τσιμεντοβιομηχανία της Γερμανίας ενδέχεται να αναγκαστεί να προβεί σε πώληση μετοχών προκειμένου να στηρίξει μια από τις εταιρίες επενδύσεων που κατέχει.
Ακόμη, ισχυρές απώλειες της τάξεως του 23% καταγράφει η Bodycote, καθώς ανακοίνωσε ότι θα κόψει στο μισό την καταβολή του ποσού των 383 εκατ. δολαρίων στους μετόχους της για να αποπληρώσει τα χρέη της εν μέσω της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης.
Στο -10% βρίσκονται και οι μετοχές της United Internet, καθώς η Credit Suisse μείωσε σε απόδοση χαμηλότερη της αγοράς τη σύσταση για τις μετοχές της τρίτης μεγαλύτερης εταιρίας παροχής υπηρεσιών Internet στη Γερμανία, εξαιτίας των χαμηλότερών των εκτιμήσεων αποτελεσμάτων στο τρίτο τρίμηνο.
Τέλος, απώλειες 5,4% καταγράφει η Parmalat, η μεγαλύτερη εταιρία γαλακτοκομικών ειδών στην Ιταλία, μετά τη μείωση των εκτιμήσεων για τα κέρδη και τις πωλήσεις για τη χρήση 2008.



