Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 2% στις 4.230,12 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κινείται ανοδικά κατά 1,80% στις 3.070,96 μονάδες ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX καταγράφει κέρδη 1,68% στις 4.439,70 μονάδες.
Η Wall Street θα παραμείνει σήμερα κλειστή λόγω του εορτασμού της Ημέρας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 600 σημειώνει κέρδη 1,7% στο Λονδίνο. Ο MSCI Asia Pacific Index ενισχύθηκε νωρίτερα κατά 0,4%.
Νέο πακέτο μέτρων για τη «σωτηρία» των τραπεζών, το δεύτερο σε διάστημα τριών μηνών, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας της Βρετανίας Alistair Darling. Το νέο σχέδιο επιτρέπει στα πιστωτικά ιδρύματα να εξασφαλιστούν έναντι απρόβλεπτων απωλειών ενώ παράλληλα τους δίνει και εγγυήσεις για τα χρέη τους.
Βάσει του νέου σχεδίου, οι τράπεζες θα πρέπει να απομονώσουν το ριψοκίνδυνο ενεργητικό τους, το οποίο θα μπορεί να εγγυηθεί η κυβέρνηση έναντι συγκεκριμένου τιμήματος. Αν και θα εξακολουθούν να έχουν την ευθύνη για τις αρχικές ζημίες, τουλάχιστον θα έχουν θέσει μια «οροφή», ενισχύοντας την εμπιστοσύνη.
Η κυβέρνηση αναμένεται να επεκτείνει το πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας της διατραπεζικής αγοράς μέσω της Τράπεζας της Αγγλίας, το οποίο λήγει αυτόν το μήνα και επιτρέπει στα χρηματοοικονομικά ιδρύματα να ανταλλάσουν ενεργητικό δύσκολα εμπορεύσιμο με περισσότερο ρευστοποιήσιμο ενεργητικό. Τα νέα μέτρα έρχονται να προσθέσουν 100 δισ. λίρες επιπλέον στα 250 δισ. λίρες που δεσμεύθηκε να χορηγήσει ο πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν τον Οκτώβριο.
Η Barclays καταγράφει κέρδη 19% μετά και τις ανακοινώσεις ότι τα κέρδη της θα είναι μεγαλύτερη των εκτιμήσεων. Παράλληλα η τράπεζα εκτιμά ότι η πτώση κατά 25% που σημείωσε η μετοχή της στις 16 Ιοανουαρίου ήταν «αδικαιολόγητη».
Ισχυρές πιέσεις δέχεται η μετοχή της Royal Bank of Scotland η οποία υποχωρεί κατά 10%. Η τράπεζα αναμένει ζημιές 8 δισ. λιρών (11,9 δισ. δολαρίων) στο σύνολο της χρήσης. Παράλληλα η RBS σκοπεύει να προχωρήσει σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 5 δισ. λίρες.



