Η σημαντική άνοδος που κατέγραψαν οι μετοχές των Wyeth, Pfizer και United Health από τη μια μεριά, και η η αναβολή της προγραμματισμένης για σήμερα παρουσίασης του σχεδίου στήριξης του τραπεζικού κλάδου από τον υπουργό Οικονομίας, Τίμοθι Γκάιθνερ ήταν οι δύο παράγοντες που ξεχώρισαν στη σημερινή συνεδρίαση της Wall. Και οι δύο δημιούργησαν αντίρροπες τάσεις με αποτέλεσμα τα μεικτά πρόσημα, τα οποία από το σύνολο των αναλυτών ελήφθησαν ως εξισσοροποιητικά. Νευρικότητα και ανάμεικτα συναισθήματα επικράτησαν σήμερα και στις ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές με τους δείκτες να κλείνουν με μικρή άνοδο. Ράλι κατέγραψαν οι μετοχές του κλάδου real- estate, ενώ ώθηση στους δείκτες έδωσαν και τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα της Barclays.
Μεικτά πρόσημα στη Wall
Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιθνερ θα ανακοινώσει τελικά αύριο αντί για σήμερα το σχέδιο της κυβέρνησης για την διάσωση των αμερικανικών τραπεζών προκειμένου να δώσει χρόνο στο Κογκρέσο να επικεντρωθεί στο σχέδιο για τη διάσωση της οικονομίας.
Ωστόσο, ο πρόεδρος Ομπάμα δήλωσε στο Elkhart ότι «το πρόγραμμα ενίσχυσης της αμερικανικής οικονομίας δεν είναι τέλειο, αλλά είναι ώρα να δράσουμε ώστε να σταματήσουμε το κατρακύλισμα της οικονομίας». Επιπλέον, ο κ. Ομπάμα δήλωσε ότι δεν μπορεί να πει με σιγουριά πως ότι έχει ήδη σχεδιαστεί θα λειτουργήσει σύμφωνα με το πλάνο, αλλά αυτό που μπορεί να πει με σιγουριά ότι οποιαδήποτε επιπλέον καθυστέρηση θα προκαλέσει μεγαλύτερη καταστροφή στην αμερικανική οικονομία και κοινωνία.
Σε αρνητική τροχιά βρέθηκαν οι μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου με τις Morgan Stanley και JPMorgan Chase να ηγούνται των ρευστοποιήσεων.
Στο -6,5% κινήθηκαν οι μετοχές της NYSE Euronext, η οποία ανακοίνωσε ζημιές ύψους 1,34 δισ. δολαρίων ή 5,06 δολαρίων ανά μετοχή εμφάνισε στο τέταρτο τρίμηνο. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για κέρδη της τάξεως των 56 λεπτών και κέρδη 1,19 δισ. δολαρίων.
Ακόμη απώλειες της τάξεως του 11% κατέγραψαν οι μετοχές της Whirpool ύστερα από την κάμψη 76% που κατέγραψε στα καθαρά κέρδη δ΄ τριμήνου.
Σε ανοδική τροχιά βρέθηκε η UnitedHealth (1,9%). Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι μετοχές της θα καταγράψουν κέρδη της τάξεως του 73% ή και περισσότερο μέσα στην επόμενη χρονιά, καθώς ο κλάδος της Medicare and Medicaid θα λάβει σημαντική ώθηση από το σχέδιο του Μπαράκ Ομπάμα για τον κλάδο υγείας.
Κέρδη καταγράφουν οι Wyeth και Pfizer, καθώς οι αναλυτές της UBS προχώρησαν σε ανοδική αναθεώρηση της σύστασης για τις μετοχές τους σε αγορά από ουδέτερη.
Η ενδοσυνεδριακή ανοδος του αργού οδήγησε τις εταιρείες του κλάδου και όχι μόνο σε κέρδη, με πρωταγωνίστριες να αναδεικνύονται η Schlumberger με κέρδη 3,7%, η ConocoPhillips 2,1% και η Occidental 3,2%.
Στο +13% βρέθηκε η General Electric αφού οι short sellers που οδήγησαν πριν λίγο καιρό τη μετοχή της εταιρείες σε πολύ χαμηλά επίπεδα, αποσύρθηκαν.
Νευρικότητα στην Ευρώπη
Κέρδη 10% για την Barclays, μετά και τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα που εμφάνισε η τράπεζα το 2008. Τα καθαρά της κέρδη υποχώρησαν στα 4,38 δισ. λίρες ή 57,5 πέννες ανά μετοχή από 4,42 δισ. λίρες ή 66,7 πέννες ανά μετοχή ένα χρόνο πριν. Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για κέρδη της τάξεως των 3,8 δισ. λιρών. Η εταιρία ανακοίνωσε ότι δε προχωρήσει σε διανομή μερίσματος το 2008, ενώ θα επανεκκινήσει το μέρισμα στο δεύτερο εξάμηνο του 2009.
Στο +15% κινήθηκαν οι μετοχές της Hammerson ύστερα από την ανακοίνωση ότι θα προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου ύψους 584 εκατ. στερλινών (861 εκατ. δολαρίων).
Κέρδη 3,7% για την British Land, ύστερα από ανακοίνωση που εξέδωσε η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία επενδύσεων real estate στην Αγγλία ότι εξετάζει σχέδιο αύξησης κεφαλαίου 500 εκατ. στερλινών μέσω πώλησης μετοχών, σύμφωνα με τη The Sunday Telegrap



