• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
11:56 - 14 Μαρ 2007

Sell - off στην Ευρώπη...

Στο «κόκκινο» βρίσκονται τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια από τις πρώτες ώρες των συνεδριάσεων, παίρνοντας τη σκυτάλη της πτώσης που σημειώθηκε στις ασιατικές αγορές και τη Wall.

«Χτύπημα» για τις διεθνείς αγορές αποτελούν τα απογοητευτικά μακροοικονομικά στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις και τα επισφαλή στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, δίνοντας ώθηση σε νέο κύμα ρευστοποιήσεων.

Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 90,50 μονάδες ή σε ποσοστό 1,47% στις 6.070,70 μονάδες, στο Παρίσι ο Cac 40 καταγράφει απώλειες της τάξης του 1,71% στις 5,339.96 μονάδες, ενώ στη Φρανκφούρτη ο Dax σημειώνει πτώση κατά 109,99 μονάδες ή σε ποσοστό 1,66% στις 6,514.00 μονάδες.

Ισχυρό πλήγμα δέχεται η αγορά του Λονδίνου με τον κλάδο των τραπεζών, των μετάλλων και των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών να καταγράφουν τις χειρότερες επιδόσεις.

«Βουτιά» σημειώνει η μετοχή της RoyalBank, η οποία καταγράφει απώλειες 3,2%, καθώς και η μετοχή της HBOS, η οποίαυποχωρεί σε ποσοστό 4,3%, καθώς διαπραγματεύεται χωρίς δικαίωμα, λόγω αποκοπής μερίσματος.

Απώλειες καταγράφουν ακόμη οι τράπεζες HSBC και Deutsche Bank. Συγκεκριμένα, η μετοχή της HSBC υποχωρεί κατά 1,2% στις 891,5 πέννες, ενώ η μετοχή της Deutsche Bank καταγράφει απώλειες της τάξης του 2,9% στα 93,71 ευρώ. Πτώση κατά 3,9% σημειώνει και η μετοχή της UBS στα 67,45 ελβετικά φράγκα.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το πρόβλημα με τις επενδυτικές τράπεζες είναι ότι στο μέλλον θα καμφθούν τα έσοδά τους, δεδομένου ότι αυξάνονται απειλητικά τα επισφαλή στεγαστικά δάνεια.

Σε αρνητικό έδαφος κινείται και ο πετρελαϊκός κλάδος. Τα ηνία της πτώσης κρατούν η Total, η οποία υποχωρεί κατά 1% στα 49,22 ευρώ, καθώς και η μετοχή της BP, η οποία σημειώνει πτώση 0,8% στις 517,5 πέννες, ενώ μείωση της τάξης του 1,6% σημειώνει η γερμανική εταιρεία Hypo Real Estate Holding.

Αντίθετα, κέρδη καταγράφουν οι μετοχές της Sainsbury, οι οποίες ενισχύονται κατά 1,3% στις 527,5 πέννες, καθώς και η μετοχή της Carrefour, η οποία σημειώνει άνοδο 2,7% , μετά την ανασύσταση της Morgan Stanley για τη μετοχή από equal-weight σε overweight.

Κερδισμένη εμφανίζεται ακόμη η Stagecoach Group, η οποία ενισχύεται κατά 2%, μετά την ανακοίνωση της διοίκησης ότι σχεδιάζει την επιστροφή 700 εκατ. λιρών στους μετόχους, ενώ αναμένει υψηλή κερδοφορία, άνω των προσδοκιών, για το 2007.

«Ήρθε η ώρα να ξαναφορέσουμε τα κράνη», σχολιάζουν οι αναλυτές και καταλήγουν «έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη διόρθωση».