• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
17:39 - 30 Αυγ 2007

Ρευστοποιήσεις στη Wall - Αναστροφή θετικού κλίματος στην Ευρώπη

Η κίνηση της Lehman Brothers να μειώσει τις εκτιμήσεις της για τα κέρδη τριμήνου των μεγαλύτερων χρηματοοικονομικών ιδρυμάτων των ΗΠΑ, λόγω της επίδρασης των πιστωτικής κρίσης έχει προκαλέσει ανησυχία στους επενδυτές και οι δείκτες της Wall Street υποχωρούν.

Ειδικότερα, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,76% στις 13.188,66 μονάδες, ο Nasdaq κατά 0,53% στις 2.549,70 μονάδες και ο S&P 500 κατά 0,72% στις 1.453,17

Απώλειες για τη Goldman Sachs, τη Morgan Stanley, τη Merrill Lynch και τη Βear Stearns μετά και την κίνηση της Lehman να μειώσει τις εκτιμήσεις της για την κερδοφορία τους το 2007 και 2008.

Η H&R Block υποχωρεί μετά και τη δήλωση του CEO της, Mark Ernst ότι η αγορά ενυπόθηκων δανείων βρίσκεται στο χειρότερο σημείο από το 1930.

Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι δεν έχουν πλήρη εικόνα για το μέγεθος του προβλήματος που έχουν προκαλέσει τα subprime δάνεια.

Ωστόσο αισιόδοξα είναι τα στοιχεία για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας, η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου εμπορίου έτρεξε με 4% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, ήτοι με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα ενός έτους.

Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού, επικρατούν μεικτές τάσεις μετά και το αρνητικό άνοιγμα της Wall Street.

Ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,10% στις 6,126,30 μονάδες, ο Cac 40 βρίσκεται στις 5,526,91 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο 0,12%, ενώ ο Dax διαμορφώνεται στις 7,424,29 μονάδες, υποχωρώντας κατά 0,20%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ευρώπη το 60% από τις 49 εταιρείες που διαπραγματεύονται στον Stoxx 50 έχουν ανακοινώσει κέρδη υψηλότερα των εκτιμήσεων.

Πρωταγωνίστρια της ημέρας η Credit Agricole, η οποία ανακοίνωσε αυξημένη κατά 0,6% κερδοφορία το β ΄ τρίμηνο.Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 1,29 δισ. ευρώ από 1,28 δισ. ευρώ τοαντίστοιχο προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας. Η αύξηση ήταν ανώτερη των εκτιμήσεων των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν κέρδη στα 1,2 δισ. ευρώ.

Ανοδο και για τη μετοχή της Motorola, η οποία ενισχύεται στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, μετά την αναβάθμιση από την Lehman Brothers της σύστασης για τη μετοχή από equal-weight σε recovery hopes( ελπίδες ανάκαμψης).

Σημαντικά κέρδη και για την Royal Ahold NV, μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι θα επιστρέψει 1 δισ .ευρώ στους μετόχους, καθώς και για την Carrefour, η οποία εμφάνισε αύξηση 3,3% στα κέρδη α ΄ εξαμήνου, μετά την εξαγορά βραζιλιάνικης αλυσίδας σουπερμάρκετ και των νέων καταστημάτων στην Κίνα.

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο όμιλος Carrefour σχεδιάζει την πώληση μετοχών στη μονάδα real estate και να επαναγοράσει τουλάχιστον 4,5 διδ. ευρώ σε μετοχές.

Μακραίνει η λίστα των «θυμάτων» των subprimes

Αίτηση για την εισαγωγή του δεύτερου μεγαλύτερου της fund υπό καθεστώς προστασίας κατέθεσε η Basis Capital Fund Management, μακραίνοντας τη λίστα των «θυμάτων» των ενυπόθηκων στεγαστικών δανείων υψηλού ρίσκου.

Οπως εκτιμούν οι αναλυτές, τα παγκόσμια hedge funds θα αρχίσουν να ανακοινώνουν τις αξιολογήσεις και αποτιμήσεις τους την επόμενη εβδομάδα. «Θα δούμε αρκετό αίμα», επισημαίνουν οι αναλυτές.

Σημειώνεται ότι η Basis Capital Fund Managementαποτιμά αυτή τη στιγμή την αξία του Alpha fund στα 100 εκατ. δολάρια σε σύγκριση με 436 εκατ. δολάρια στις 31 Ιανουαρίου 2007.