• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
14:48 - 16 Νοε 2007

Προς διστακτική άνοδο στη Wall, απώλειες στην Ευρώπη

Ελπίδες για μικρή άνοδο δημιουργούν τα παράγωγα στη Wall, καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότιτο ξεπούλημα των τριών εβδομάδων έχει καταστήσει πλέον αρκετές μετοχές φθηνές. Παρόλα αυτά, η αβεβαιότητα είναι το επικρατούν κλίμα στην αμερικανική κεφαλαιαγορά,καθώς οι επενδυτές συνεχίζουν να ανησυχούν για την κατάσταση της υγείας στις πιστωτικές αγορές και τις επιπτώσεις της στην οικονομία. Για το λόγο αυτό, νωρίτερα εκδηλώθηκαν μαζικές ρευστοποιήσεις στις ασιατικές αγορές, ενώ σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι δείκτες και στην Ευρώπη.

Τον τόνο της απαισιοδοξίας έδωσε σήμερα η Goldman Sachs, η οποία σε σημερινή της έκθεση αναφέρει ότι η επίδραση της αναταραχής των πιστωτικών αγορών στην αμερικανική οικονομία θα αγγίξει τα 2 τρισ. δολάρια.

Σύμφωνα με έκθεση του Jan Hatzius, επικεφαλής του οικονομικού τμήματος της Goldman στην Νέα Υόρκη, οι απώλειες που σχετίζονται με τα επίπεδα ρεκόρ των μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να φτάσουν τα 400 δισ. δολάρια. Επίσης, οι «παρενέργειες» της κρίσης των subprimes στην οικονομική ανάπτυξη θα αυξηθούν καθώς τόσο οι τράπεζες όσο και τα hedge funds έχουν συνάψει μεγάλα δάνεια για να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις τους.

Η αγορά έχει σήμερα στραμμένο το βλέμμα στη δημοσιοποίηση των στοιχειών για τη βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ τον Οκτώβριο, τα οποία αναμένονται να εμφανίσουν μικρή μεταβολή έναντι του Σεπτεμβρίου.

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, οι ευρωπαϊκές μετοχές οδεύουν προς την τρίτη συνεχόμενη εβδομαδιαία πτώση, το μεγαλύτερο σερί από το sell-off του Αυγούστου, λόγω της ανησυχίας ότι οι απώλειες που συνδέονται με τη κρίση των subprimes στις ΗΠΑ θα διευρυνθούν.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 0,44% στις 6.331,50 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κινείται πτωτικά κατά 0,37% στις 5.513,65 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX καταγράφει απώλειες κατά 0,57% στις 7.623,34 μονάδες.

Η μετοχή της Rio Tinto ηγείται της πτώσης στον κλάδο των ορυχείων μετά την υποχώρηση που σημειώνει η τιμή του χαλκού αλλά και το δημοσίευμα της Wall Street Journal το οποίο αναφέρει ότι η εταιρεία θα προχωρήσει σε αντι-πρόταση εξαγοράς της BHP Billiton.

Επίσης, στον τραπεζικό κλάδο, σε πτωτική τροχιά κινείται η Barclays καθώς η Fitch Ratings δήλωσε ότι η βρετανική τράπεζα θα αντιμετωπίσει μείωση της πιστοληπτικής της ικανότητας.