• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
20:54 - 08 Φεβ 2008

Επιμένει να ''προβληματίζει'' τους δείκτες της Wall η ύφεση

Στη σκιά της οικονομικής ύφεσης πραγματοποιείται η συνεδρίαση στη Wall, με τους δείκτες να διευρύνουν τις απώλειες, καταδεικνύοντας ότι ο Standard & Poor's 500 θα διευρύνει τις εβδομαδιαίες του απώλειες εν μέσω της ανησυχίας ότι η οικονομική επιβράδυνση θα επιφέρει πλήγμα στην εταιρική κερδοφορία, ενώ ο Nasdaq δεν κατάφερε να αντέξει για πολύ «στο πράσινο».

Ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,78% στις 12.151,24 μονάδες, ο Nasdaq σημειώνει πτώση 0,08% στις 2.291,13 μονάδες, ενώ ο S&P 500 καταγράφει πτώση 0,77% στις 1.326,68 μονάδες.

Στο προσκήνιο βρίσκεται ο τραπεζικό κλάδος με τις JPMorgan Chase και Bank of America να οδεύουν προς τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία υποχώρηση από τον Οκτώβριο, εξαιτίας της ανησυχίας ότι οι τράπεζες θα αναγκαστούν να καταγράψουν ακόμη περισσότερες απομειώσεις

Κατά πόδας ακολουθεί η Weyerhaeuser, η μεγαλύτερη εταιρία ξυλείας στις ΗΠΑ, η οποία υποχωρεί σε χαμηλό 16 μηνών, μετά τις σημαντικές απώλειες της τάξεως των 63 εκατ. δολαρίων που κατέγραψε κατά τη διάρκεια του τέταρτου τριμήνου η εταιρία. Οι απώλειες άγγιξαν τα 30 σεντ ανά μετοχή, ενώ ένα χρόνο πριν η εταιρία είχε καταγράψει έσοδα 507 εκατ. δολαρίων, ή 2,12 δολάρια ανά μετοχή, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της εταιρίας.

Ο τεχνολογικός κλάδος δεν καταφέρνει να «διασωθεί», παρά το γεγονός επαναγοράς μετοχών από την Amazon.com το οποίο αποτελεί και το μεγαλύτερο επιχειρηματικό γεγονός της ημέρας.

Η Amazon.com, η μεγαλύτερη εταιρία λιανικών πωλήσεων μέσω Διαδικτύου στον κόσμο, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να προχωρήσει σε επαναγορά μετοχών, αξίας 1 δισ. δολαρίων, μετά τις απώλειες ύψους 23% που κατέγραψαν φέτος οι μετοχές της στο δείκτη Nasdaq.

Η επαναγορά πρόκειται να αναπληρώσει το σχέδιο εξαγοράς ύψους 500 εκατ. δολαρίων που ξεκινά τον Απρίλιο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρίας. Η εταιρία λιανικής σχεδιάζει ακόμη να προχωρήσει και σε επαναγορά 899 εκατ. δολαρίων σε μετατρέψιμα ομόλογα μέχρι το 2009.

Σημαντικές απώλειες καταγράφει η MBIA, η μεγαλύτερη αντασφαλιστική εταιρία ομολόγων στον πλανήτη, μετά την ανακοίνωση ότι προέβη στην πώληση 1 δισ. δολαρίων σε μετοχές, σε τιμή χαμηλότερη από αυτή που διαπραγματεύονται στις αγορές, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει το κεφάλαιό της και να διατηρήσει τη σύσταση AAA. Τα 82,3 εκατ. μετοχές της εταιρίας πωλήθηκαν έναντι του ποσού των 12,15 δολαρίων ανά μετοχή, κατά 14% δηλαδή χαμηλότερα από την τιμή στην οποία έκλεισαν χθες στην αγορά της Νέας Υόρκης.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα η Fitch Ratings είχε ανακοινώσει ότι ενδέχεται να προβεί σε υποβάθμιση και τη MBIA, ενώ νωρίτερα είχε προβεί σε ανάλογη κίνηση για την Ambac, υποβαθμίζοντάς την σε AA, μετά τις σημαντικές απώλειες που είχε καταγράψει, εξαιτίας της έκθεσής της σε ενυπόθηκα δάνεια μειωμένης εξασφάλισης.

Η Coventry Health Care, εταιρία που προσφέρει ασφάλειες υγείας και η LifePoint Hospitals, ακολουθούν κατά πόδας μετά την πρόβλεψη ότι τα κέρδη τους κινήθηκαν χαμηλότερα των προσδοκιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των αναλυτών, οι 340 εταιρείες του S&P 500 που έχουν ανακοινώσει μέχρι τώρα αποτελέσματα τετάρτου τριμήνου, έχουν υποχωρήσει κατά μέσο όρο 21%.

Μεικτά πρόσημα στην Ευρώπη-Απώλειες σε επίπεδο εβδομάδας

Με μεικτά πρόσημα διαμορφώθηκαν οι δείκτες στις ευρωπαϊκές αγορές, μετά από συνεχείς εναλλαγές προσήμων. Της ανόδου ηγήθηκαν οι εταιρίες εμπορευμάτων μετά τη σημαντική άνοδο που κατέγραψαν αργό και χαλκός στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 κατέγραψε άνοδο κατά 1,05% στις 5.784,00 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε απώλειες 0,30% στις 4.709,65 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύθηκε κατά 0,50% στις 6.767,28 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας σημαντικές απώλειες κατέγραψαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, με το FTSE 100 να καταγράφει απώλειες 4,06%, τον CAC 40 5,39% και τον DAX 2,88%.

Κέρδη καταγράφει και σήμερα η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων μετά και την έγκριση που έλαβε από το αμερικανικό Κογκρέσο το πακέτο μέτρων των 151 δισ. δολαρίων για την τόνωση της οικονομίας της χώρας. Οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα εν λόγω μέτρα θα καταφέρουν να δώσουν «ανάσα» στην ανάπτυξη της χώρας, και παράλληλα θα τονώσουν την ζήτηση πετρελαίου. Στην ενίσχυση της τιμής του αργού συμβάλλει και η μείωση των παραγωγής τ