Ο DOW υποχωρεί 153 μονάδες ή 1,26% στις 11.957,11 μονάδες, ο NASDAQ σημειώνει πτώση 1,05% στις 2.220,26 μονάδες και ο S&P 500 βρίσκεται στις 1.292,26 μονάδες υποχωρώντας 1,26%.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί κατά 2% στις 5.660,90 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κινείται πτωτικά κατά 2,69% στις 4.570,76 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX καταγράφει απώλειες κατά 2,42% στις 6.439,54 μονάδες.
Το δολάριο βυθίστηκε σε χαμηλό 12 ετών έναντι του γεν και σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του ευρώ, καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για την επιβράδυνση στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.
Νωρίτερα, το δολάριο έφτασε τα 99,88 γεν στην αγορά του Λονδίνου, για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια. Η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου έφτασε μέχρι το 1,5624 ενώ το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε σε νέο ιστορικό χαμηλό έναντι του ελβετικού φράγκου στο 1,0060.
Επίσης, χθες η τιμή του «μαύρου χρυσού» ξεπέρασε τα 110 δολάρια το βαρέλι, κατοχυρώνοντας νέα ιστορικά υψηλά. Σήμερα το συμβόλαιο του αργού για τον Απρίλιο υποχωρεί ελαφρώς, περί τα 109,78 δολάρια το βαρέλι. Σε νέα υψηλά βρέθηκε και ο χρυσός, ο οποίος ξεπέρασε το όριο των 1000 δολαρίων ανά ουγκιά, καθώς το όριο των 100 γεν κάτω από το οποίο υποχώρησε το δολάριο και ενεργοποίησε μαζικές πωλήσεις του αμερικανικού νομίσματος, οδήγησε και πάλι τους επενδυτές σε ασφαλέστερο επενδυτικό καταφύγιο, όπως ο χρυσός.
Πανικό έχει προκαλέσει στα χρηματιστήρια η είδηση ότι «ναυάγησαν» οι διαπραγματεύσεις του fund της Carlyle Capital με τους πιστωτές του, οι οποίοι μάλιστα σημείωσαν χθες ότι θα αναλάβουν «άμεσα» τη διαχείριση του εναπομείναντος ενεργητικού της.
Σημειώνεται ότι προ ημερών η Carlyle Capital είχε απευθύνει έκκληση προς τους πιστωτές της να εγκρίνουν τη συμφωνία που παραμένει στάσιμη εδώ και καιρό, καθώς βρίσκεται αντιμέτωπη με απαιτήσεις ύψους άνω των 400 εκ. δολαρίων.
Στόχος της εταιρείας ήταν να πετύχει αναχρηματοδότηση των χρεογράφων της που είναι συνδεδεμένα με τη στεγαστική αγορά. Παρόλα αυτά, οι διαπραγματεύσεις δεν τελεσφόρησαν. Oπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση, η θυγατρική της Carlyle Group αναμένει σήμερα επιπλέον απαιτήσεις ύψους 97,5 εκατ. δολαρίων.
Οσον αφορά τα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, αυτά κάθε άλλο παρά καθησύχασαν τις αγορές, καθώςκαταδεικνόυν ότι η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη βρίσκεται ακόμη πιο κοντά στην ύφεση.
Συγκεκριμένα, απρόσμενη πτώση κατά 0,6% σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ το Φεβρουάριο, καθώς τα αλλεπάλληλα άλματα στις τιμές των ενεργειακών προϊόντων και η φθίνουσα δυναμική της αγοράς εργασίας υποδεικνύουν ότι η επιβραδυνση επιταχύνεται στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.
Επίσης, νέο άλμα ανόδου της τάξεως του 60% κατέγραψαν οι κατασχέσεις κατοικιών στις ΗΠΑ το Φεβρουάριο σε ετήσια βάση, ενώ διπλάσιες ήταν και οι επανακτήσεις των τραπεζών, μετά την αύξηση στα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων και εν μέσω της συνεχιζόμενης υποχώρησης της αξίας τους.
Περισσότερα από 233.000 κατοικίες αντιμετωπίζουν πρόβλημα αποπληρωμής δανείων, ή μια σε κάθε 557 νοικοκυριά στις ΗΠΑ. Η πολιτείες της Νεβάδα, Καλιφόρνια και Φλόριδα σημείωσαν το υψηλότερο ποσοστό κατασχέσεων.
Ακόμη, σε υψηλό 2,5 ετών ανήλθε ο αριθμός των Αμερικανών που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, καθώς η αγορά εργασίας εμφανίζει σημάδια κόπωσης, δεδομένου ότι η οικονομία των ΗΠΑ επιβραδύνεται και δυσκολεύεται να δημιουργήσει μεγάλο αριθμό θέσεων εργασίας.
Συγκεκριμένα, ο αριθμός των ατόμων που συνεχίζουν να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ανήλθε στα 2,835 εκατ. την εβδομάδα που έληξε την 1η Μαρτίου, έναντι 2,828 εκατ. ανέργων, που είναι και το υψηλότερο από το Σεπτέμβριο του 2005. Κατά την ίδια περίοδο οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας παρέμειναν αμετάβλητες στις 353.000.