Ο FTSE κατέγραψε πτώση 0,16% στις 5.411,90 μονάδες, ο DAX βρέθηκε στις 6.479,56 μονάδες με ανοδο 0,30% και τέλος ο CAC 40 σημείωσε πτώση 0,19% στις 4.392,36 μονάδες.
Πτώση 0,1% κατέγραψε ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 στις 283,83 μονάδες.
Ο κλάδος των πετρελαϊκών εταιριών ξεχώρισε σήμερα, καθώς από τη μια η ανοδος κατά 33% στα αποτελέσματα της Shell και από την άλλη η χθεσινή ανοδος στην τιμή του αργού πάνω από τα 126 δολάρια της παρείχαν στήριγμα. Των κερδών ηγήθηκαν οι BP, Total και Cnooc.
Κατά 33% ενισχύθηκαν τα κέρδη της μεγαλύτερη πετρελαϊκής εταιρείας στην Ευρώπη Royal Dutch Shell στο δεύτερο τρίμηνο, χάρη στην εκτίναξη των τιμών πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Όπως ανακοίνωσε σήμερα, τα καθαρά κέρδη της ανήλθαν σε 11,56 δισ. δολάρια έναντι 8,67 δισ. δολάρια που ήταν την αντίστοιχη περίοδο της περυσινής χρονιάς. Εξαιρουμένων των μεταβολών σε συμμετοχές και των έκτακτων αποτελεσμάτων διαμορφώθηκαν στα 7,83 δισ. δολάρια, χαμηλότερα απ΄ ότι ανέμεναν οι αναλυτές.
Κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές της HBOS, καθώς η κάμψη της τάξεως του 56% που παρουσίασε στα αποτελέσματά της ήταν μικρότερη των εκτιμήσεων των αναλυτών. Τα καθαρά κέρδη της εταιρίας υποχώρησαν στα 931 εκατ. αγγλικές στερλίνες, ήτοι 1,84 δις. δολάρια, ή 23,5 πένες ανά μετοχή, εξαιτίας των διαγραφών ύψους 1,1 δις. στερλινών, ή 2,2 δις. δολαρίων. Κατά την αντίστοιχη περσινή περίοδο είχε καταγράφει κέρδη ύψους 2,1 δις. στερλινών, ή 54,6 πένες ανά μετοχή. Οι αναλυτές ανάμεναν τα κέρδη να διαμορφωθούν στα 790 εκατ. στερλίνες.
Επίσης, ανοδικά κινήθηκαν οι μετοχές της BASF, της μεγαλύτερης εταιρίας παραγωγής χημικών παγκοσμίως, τα κέρδη της οποίας ξεπέρασαν στο δεύτερο τρίμηνο για έκτη διαδοχική φορά τις εκτιμήσεις των αναλυτών, καθώς η εκτίναξη της τιμής του αργού έδωσε ώθηση στον πετρελαϊκό κλάδο και στον κλάδο φυσικού αερίου και η ζήτηση φυτοφαρμάκων αυξήθηκε.
Στον αντίποδα, πτωτικά κινήθηκε η Sanofi-Aventis (4,4%), καθώς η κάμψη στις πωλήσεις οδήγησε τα αποτελέσματά της χαμηλότερα των προσδοκόμενων.
Απώλειες και για τη Unilever (8%), μετά την ανακοίνωση για κάμψη 20% στα αποτελέσματα β΄ τριμήνου.
Ακόμη, ιδιαιτέρως αρνητικά είναι τα μακροοικονομικά στοιχεία, τα οποία υποδεικνύον για τη Μεγάλη Βρετανία κάμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης σε ιστορικό χαμηλό και υποχώρηση στις τιμές κατοικιών σε χαμηλό 20ετίας.
Μεικτά πρόσημα στη Wall
Με μεικτά πρόσημα διαμορφώνεται η σημερινή συνεδρίαση της Wall, ύστερα από τις ανακοινώσεις για μικρότερη του αναμενομένου οικονομική ανάπτυξη του δευτέρου τριμήνου στις ΗΠΑ, αφού διαμορφώθηκε στο 1,9%, για αύξηση των αιτήσεων στα επιδόματα εργασίας, οι οποίες βρέθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας, καθώς για τα μικρότερα του αναμενομένου κέρδη της Exxon Mobil.
Ο δείκτης Dow βρίσκεται στις 11.461,40 μονάδες, με πτώση 1,06%, ο δείκτης Nasdaq ενισχύεται κατά 0,14% στις 2.333,07 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 υποχωρεί κατά 0,80% στις 1.274,01 μονάδες.
Πτώση 2,9% καταγράφει αυτή την ώρα η εταιρεία Exxon Mobil, αφού η μείωση της παραγωγής στη μεγαλύτερη πετρελαϊκής εταιρείας του πλανήτη, άσκησε πιέσεις στα κέρδη της, με αποτέλεσμα αυτά να αυξηθούν λιγότερο του αναμενόμενου στο δεύτερο τρίμηνο του 2008.
Συγκεκριμένα, τα κέρδη του πετρελαϊκού κολοσσού αυξήθηκαν 14%, , στα 11,7 δις δολάρια ή 2,22 δολάρια ανά μετοχή, έναντι κερδών 10,3 δις δολαρίων ή 1,83 δολαρίων ανά μετοχή το αντίστοιχο περσυνό διάστημα.
Η παραγωγή ήταν μειωμένη κατά 7,8%,υποχωρώντας χαμηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας, κυρίως λόγω της υποχρεωτικής παραχώρησης των μονάδων της στη Βενεζουέλα στο κρατικό μονοπώλιο.
Στο 38% είναι αυτήν την ώρα τα κέρδη της ImClone Systems, ύστερα από την προσφορά εξαγοράς που κατέθεσε η Bristol-Myers Squibb, για το υπόλοιπο ποσοστό της που δεν κατέχει, προκειμένου να καταστεί και πάλι η κορυφαία εταιρ



