Σημαντικός αντισταθμιστικός παράγοντας σε ενδεχόμενη μεγαλύτερη πτώση στάθηκε η αύξηση των εξαγωγών της Γερμανίας, τη ισχυρότερης οικονομίας της Ευρώπης, με τον υψηλότερο ρυθμό των τελευταίων δύο ετών, αλλά και τα καλύτερα του αναμενόμενου αποτελέσματα της γαλλικής Axa.
Συγκεκριμένα, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,16% στις 5.477,50 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κινήθηκε πτωτικά κατά 0,27% στις 6.543,49 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,20% στις 4.457,43 μονάδες.
Ο δείκτης Dow Jones Stoxx 600, υποχώρησε 0,2% στις 287,15 μονάδες.
Στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού διευρύνουν τις απώλειες οι δείκτες, αφού ο δείκτης Dow Jones υποχωρεί κατά 1,49% στις 11.482,32 μονάδες, ο δείκτης Nasdaq σημειώνει απώλειες 0,56% στις 2.365,07 μονάδες και ο S&P 500 βρίσκεται στις 1.272,15 μονάδες με απώλειες 1,32%.
Σταθερό στο 4,25% διατήρησε το βασικό επιτόκιο του ευρώ και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως ήταν αναμενόμενο. Οι αναλυτές χαρακτηρίζουν την κίνηση αυτή, ως την επιλογή που θα προκαλούσε το μικρότερο κακό.
Αμετάβλητο στο 5% διατήρησε για τέταρτο μήνα το επιτόκιο της στερλίνας, η Τράπεζα της Αγγλίας με τη χώρα να έχει τα υψηλότερα επιτόκια μεταξύ των G-7.
Ανοδικά κινήθηκαν και οι μετοχές του πετρελαϊκού κλάδου, με τη BP και την Eni να καταγράφουν τα μεγαλύτερα κέρδη, μετά την ενίσχυση των πετρελαϊκών τιμών κοντά στα 120 δολάρια το βαρέλι μετά την είδηση ότι ο πετρελαιαγωγός Μπακού-Τιφλίδα-Τσειχάν θα παραμείνει κλειστός για περίπου 15 ημέρες, μετά την έκρηξη που σημειώθηκε σε τμήμα του, στην ανατολική Τουρκία.
Το συμβόλαιο του αμερικανικό αργού για το Σεπτέμβριο ενισχύθηκε ώρα κατά κατά 1,44 δολάρια στα 120,02 δολάρια το βαρέλι. Χθες σημείωσε πτώση 0,50% και έκλεισε στα 118,58 δολάρια, ενώ είχε αγγίξει και τα 117 δολάρια.
Τα στοιχεία για τις εξαγωγές της Γερμανίας, οι οποίες κατέγραψαν τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων δύο ετών (+4,2%) το Μάιο, εξέπληξαν θετικά τις αγορές και το ευρώ καταγράφει κέρδη έναντι του δολαρίου. Η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου διαμορφώνεται στο 1,5474 στο Λονδίνο από 1,5398 χθες, που αποτελεί και τα υψηλότερα επίπεδα για το αμερικανικό νόμισμα από τις 16 Ιουνίου.
Ώθηση στον δείκτη CAC 40 του Παρισιού, έδωσε η μετοχή της Axa, της δεύτερης μεγαλύτερης ασφαλιστικής στην Ευρώπη, η οποία ανακοίνωσε ότι τα κέρδη της στο εξάμηνο σημείωσαν μικρότερη των εκτιμήσεων στο πρώτο εξάμηνο. Ειδικότερα τα κέρδη της υποχώρησαν κατά 32% στα 2,16 δισ. ευρώ, ενώ οι προβλέψεις έκαναν λόγο για 1,93 δισ. ευρώ.
Απώλειες 9% σημείωσε στη Φρανκφούρτη η μετοχή της American International Group (AIG), η μεγαλύτερη ασφαλιστικής του κόσμου, μετά και τα χειρότερα του αναμενόμενου αποτελέσματα που ανακοίνωσε η εταιρεία για το δεύτερο τρίμηνο.
Οι ζημίες της έφτασαν τα 5,36 δισ. δολάρια ή 2,06 δολάρια ανά μετοχή, και ήταν μεγαλύτερες του εκτιμήσεων των αναλυτών.
Σημειώνεται ότι ένα χρόνο νωρίτερα η εταιρεία είχε εμφανίσει κέρδη 4,28 δισ. δολαρίων ή 1,64 δολάρια ανά μετοχή.
Η AIG έχει προχωρήσει τους τελευταίους εννέα μήνες σε διαγραφές ύψους 25 δισ. δολαρίων ενώ για το δεύτερο τρίμηνο οι διαγραφές της ανέρχονται σε 5,56 δισ. δολάρια.
Απώλειες καταγράφονται στη Wall
Σημαντικές απώλειες καταγράφουν αυτήν την ώρα οι δείκτες της Wall, με τον δείκτη Dow να υποχωρεί πάλι κάτω από τις 11.500 μονάδες, στον απόηχο της ανακοίνωσης για μεγαλύτερες των εκτιμήσεων διαγραφές από τον όμιλο American International Group, καθώς και της εκτίμησης ότι η αλυσίδα Wal-Mart Stores θα αντιμετωπίσει αρκετά μικρή αύξηση των πωλήσεων.
Δυσοίωνες οι προβλέψεις της UBS για την παγκόσμια οικονομία, καθώς «βλέπει» ότι το 2009 θα εισέλθ



