• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
22:24 - 29 Αυγ 2008

Χρυσός: Πτώση σήμερα-Ανοδος την εβδομάδα

Με πτώση έκλεισε η ημέρα για το χρυσό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, ωστόσο σε εβδομαδιαία βάση σημείωσε για δεύτερη συνεχόμενη περίοδο κέρδη.

Τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του χρυσού υποχώρησαν κατά 0,2%, στα 835,20 δολάρια η ουγγιά. Σε επίπεδο εβδομάδας ο χρυσός ενισχύθηκε κατά 2%.

Ώθηση στην εβδομαδιαία ανοδο του χρυσού έδωσαν τα κέρδη που σημείωσε το αργό, αφού παραδοσιακά οι πορείες τους είναι παράλληλες. Σύμφωνα με τον αναλυτή εμπορευμάτων της Altavista Worldwide Trading, Tom Hartmann, εάν ο τυφώνας Gustav προκαλέσει τέτοιες ζημιές ώστε να «εκτιναχθούν» οι τιμές του αργού, τότε αναμφισβήτητα αυτό θα βοηθήσει το χρυσό.

Η σημερινή πτώση του χρυσού οφείλεται στην ενίσχυση του δολαρίου έναντι του ευρώ, κατά 0,7%. Υπενθυμίζεται ότι το δολάριο έχει σημειώσει ανοδο 7,8% έναντι του ευρώ από τις 11 Ιουλίου έως τις 15 Αυγούστου.

Σύμφωνα με τη UBS ο χρυσός θα διαπραγματευθεί κοντά στα 850 δολάρια τον επόμενο μήνα και στα 900 δολάρια το επόμενο τρίμηνο.

Το ασήμι Οκτωβρίου ενισχύθηκε κατά 0,22% στα 13,73 δολάρια η ουγγιά. Μέχρι το ασήμι να ξεπεράσει τα 14 δολάρια θα είναι επιρρεπής στην πτώση, δήλωσαν πολλοί αναλυτές σχολιάζοντας την πτώση του ασημιού, εν αντιθέσει της ανόδου του χρυσού.

Σημειώνεται ότι μέχρι χθες το ασήμι έχει σημειώσει πτώση 8,1% από την αρχή του έτους.

Τη Δευτέρα η αγορά μετάλλων στο Σικάγο θα παραμείνει κλειστεί λόγω αργίας.