Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,85% στις 5.416,70 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε ανοδικά κατά 1,97% στις 4.332,66 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX κατέγραψε κέρδη 0,91% στις 6.234,89 μονάδες.
Σε εβδομαδιαία βάση οι δείκτες κατέγραψαν σημαντική άνοδο με τον FTSE να είναι ενισχυμένος κατά 3,46%, τον CAC 40 κατά 3,54% και τον DAX κατά 2,09%.
Στη Wall, ο Dow Jones υποχωρεί κατά 0,83% στις 11.338,86 μονάδες, ο Nasdaq βρίσκεται στις 2.245,49 μονάδες με απώλειες 0,56% και τέλος ο S&P 500 καταγράφει πτώση 0,45% στις 1.243,47 μονάδες.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης DJ Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 1,7% ενώ ο MSCI World βρέθηκε στο +0,8%, με τα εβδομαδιαία κέρδη να ανέρχονται στο 0,3%.
Οι μετοχές της Societe Generale, της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Γαλλίας, της Credit Suisse και της UBS (2,6%), κατέγραψαν σημαντικά κέρδη στον απόηχο των εξελίξεων με τη Lehman Brothers.
Κέρδη 7,1% σημείωσε η BHP Billiton και η Rio Tinto μετά την ενίσχυση της τιμής του χαλκού στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων. Το τριμηνιαίο συμβόλαιο του μετάλλου ενισχύεται κατά 1,3% στις 7,020 πέννες στο London Metal Exchange.
Ισχυρή άνοδο της τάξεως του 15% κατέγραψαν οι μετοχές της σκανδιναβικής αεροπορικής SAS Group, μετά την ανακοίνωση του Reuters ότι η Lufthansa βρίσκεται σε συνομιλίες για την εξαγορά της. Πάντως, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο μερών δεν είναι σίγουρο αν θα καταλήξουν τελικά σε εξαγορά της SAS.
«Διεξάγονται αποκλειστικές διαπραγματεύσεις», φέρεται να δήλωσε μια εκ των ανωτέρω πηγών, προσθέτοντας ότι η SAS είχε προσεγγίσει την γερμανική εταιρεία για μια ενδεχόμενη συμφωνία τον περασμένο Μάιο.
Εκπρόσωπος της Lufthansa αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα, ενώ η SAS αναμένεται να εκδώσει επίσημη ανακοίνωση εντός της ημέρας.
Η γερμανική αερομεταφορέας βρίσκεται ήδη σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της Brussels Airlines και ενδέχεται να καταθέσει προσφορά και για την Austrian Airlines Group, καθώς οι εταιρίες του κλάδου σπεύδουν σε συγχωνεύσεις προκειμένου να μειωθούν τα κόστη.
Από την άλλη, στο -7,2% βρέθηκε η Deutsche Postbank ύστερα από την ανακοίνωση για εξαγορά μεριδίου της ύψους 29,75% έναντι 2,79 δισ. ευρώ από την Deutsche Bank.
Σημειώνεται ότι η Deutsche Bank κατέχει ήδη το 50% της Postbank, και οι διαπραγματεύσεις των δύο μερών κατέληξαν στην εξαγορά του επιπλέον ποσοστού. Το deal εκτιμάται ότι θα βελτιώσει σημαντικά το μερίδιο της πρώτης στην αγορά υπηρεσιών λιανικής.
Όπως έγινε γνωστό χθες, την πλειοψηφία της Deutsche Postbank βολιδοσκοπούσε και ο ισπανικός τραπεζικός όμιλος Banco Santander, καταθέτοντας μάλιστα και ενδεικτική πρόταση ύψους 53 ανά μετοχή, έναντι 57,25 ευρώ που έδινε η Deutsche Bank.
Απώλειες στη Wall
Απώλειες καταγράφουν οι δείκτες στην αμερικανική κεφαλαιαγορά, καθώς η είδηση ότι η Lehman Brothers θα βρει επενδυτή και δεν θα «καταρρεύσει», δε στέκεται τελικά ικανή να αναπτερώσει την αισιοδοξία των επενδυτών. Τα ιδιαιτέρως αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία για αναπάντεχη κάμψη στις λιανικές πωλήσεις, και η ανάκαμψη των τιμών του αργού, "θολώνουν" το τοπίο σχετικά με την κερδοφορία των επιμέρους κλάδων της Wall.
Ακόμη 14% χαμηλότερα βρίσκεται σήμερα η Lehman Brothers, η οποία έχει ήδη χάσει τα τρία τέταρτα της χρηματιστηριακής της αξίας στις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις και οι μετοχές της διαπραγματεύονται πλέον κοντά στα 3,5 δολάρια.
Υποβολή κοινής προσφοράς για την εξαγορά της Lehman Brothers φημολογείται ότι θα κάνουν η Bank of America, η JC Flowers και η China Investment. Η πρόταση αυτή είναι περίπου 60% περισσότερο από την τρέχουσα χρηματιστηριακή αξία της Lehman, αφού αυτήν την εβδομάδα έχει χάσει το 75% της αξίας της.
Στο παιχνίδι φαίνεται να μπαίνουν και η U.K. Bank και η Barclays.



