Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε ενισχυμένος 0,35% στις 4.605,22 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 ανοδικά κατά 0,55% στις 3.732,22 μονάδες, ενώ στη Φρανκφούρτη ο DAX με απώλειες 1,12% στις 5.326,63 μονάδες.
Ο Dow υποχωρεί 0,63%, στις 9.893,06 μονάδες, ο Nasdaq βρίσκεται στις 1.843,84 μονάδες, με πτώση 1,03% και ο S&P 500 καταγράφει απώλειες 0,75%, στις 1.048,92 μονάδες.
Αφενός την αγορά στηρίζει η νέα παρέμβαση της Fed, η οποία δηλώνει ότι θα προχωρήσει στην αγορά όλων των εμπορικών ομολόγων σε μία προσπάθεια τόνωσης των χρηματοπιστωτικών αγορών που έχουν παγώσει.
Στο πλαίσιο αυτό, η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα συστήσει όχημα ειδικού σκοπού στην αγορά βραχυπρόθεσμων εμπορικών ομολόγων, χωρίς να έχει διευκρινιστεί το ύψος των κεφαλαίων που θα διοχετεύσει στην εν λόγω αγορά. Η συγκεκριμένη κίνηση γίνεται και με τις ευλογίες της αμερικανικής κυβέρνησης.
Οι επενδυτές αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρόμοιες αποφάσεις που θα μπορούσαν να τονώσουν την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας, παραμένουν ωστόσο ιδιαίτερα ανήσυχοι για το αν θα «θρηνήσουμε» και άλλα θύματα στον τραπεζικό κλάδο.
Οι αναλυτές σημειώνουν ότι η ψυχολογία είναι ο «ρυθμιστής» των αγορών. Επισημαίνουν ότι γίνονται συζητήσεις για μια συντονισμένη μείωση των επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες, και εκτιμούν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα άλλαζε σημαντικά το κλίμα στις αγορές.
Ωστόσο, η ανακοίνωση της Βank of America ότι θα μειώσει στο μισό το μέρισμά της και ότι σχεδιάζει να πωλήσει κοινές μετοχές 10 δις δολαρίων, προκειμένου να ενισχύσει τη ρευστότητάς της επανέφεραν και πάλι στο προσκήνιο τουςφόβους κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών.
Επιπλέον, το κλίμα επιδείνωσε και η φημολογία ότι αρκετές βρετανικές τράπεζες, μεταξύ των οποίων, οι Royal Bank of Scotland και Barclays αναζητούν εναγωνίως κεφάλαια.
Κέρδη είχε σήμερα ο κλάδος των εμπορευμάτων στην Ευρώπη, ακολουθώντας την ανάκαμψη των τιμών των μετάλλων και του πετρελαίου. Η Royal Dutch Shell, η μεγαλύτερη πετρελαϊκή εταιρεία της Ευρώπης, ενισχύθηκε 4%. Επίσης, η μετοχή της Total είχε κέρδη 3,4% και της Rio Tinto Group 2,6%.
Στον αντίποδα, «βουτιά» 34% σημείωσε η μετοχή της Royal Bank of Scotland ενώ η Barclays υποχωρήσει 12%, καθώς εντείνονται οι φήμες ότι η βρετανική κυβέρνηση ενδεχομένως να στηρίξει με 45 δισ. λίρες (79 δισ. δολάρια) τράπεζες μεταξύ των οποίων η Royal Bank of Scotland και η Barclays.
Ο Darling σημείωσε χθες ότι θα κάνει «ότι χρειαστεί» για να κρατήσει σταθερό το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας. Ωστόσο οι δύο τράπεζες από την πλευρά τους δηλώνουν ότι δεν έχουν ζητήσει βοήθεια από την κυβέρνηση.
Επιπλέον , να σημειωθεί ότι η Standard & Poor's μείωσε τη σύσταση για την πιστοληπτική ικανότητα της RBS για πρώτη φορά σε διάστημα 10 ετών, με το αιτιολογικό ότι η βρετανική τράπεζα βρίσκεται σε λιγότερο ανταγωνιστική θέση έναντι των μεγαλύτερων τραπεζών διεθνώς, καθώς αναζητά κεφάλαια.
Η Κεντρική Τράπεζα της Αυστραλίας αποφάσισε σήμερα τη μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες στο 6%. Πρόκειται για την πιο «γενναία» μείωση στην οποία έχει προχωρήσει από την ύφεση του 1992. Η απόφαση της Τράπεζας της Αυστραλίας αιφνιδίασε τους αναλυτές που ανέμεναν μείωση των επιτοκίων κατά 0,25%.
Μεθαύριο συνεδριάζει και η Τράπεζα της Αγγλίας αναφορικά με τα επιτόκια, και οι αναλυτές αναμένουν μείωση του βασικού επιτοκίου της στερλίνας κατά 25 μονάδες βάσης τουλάχιστον. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεδριάζει και πάλι στις 6 Νοεμβρίου, ενώ τα μέλη της FED θα συναντηθούν στις 29 Οκτωβρίου.



