Με πτώση τελικά έκλεισε η Wall, μετά από συνεχείς και ξαφνικές εναλλαγές προσήμων. Ο Dow υποχώρησε 2,01%, στις 9.257,15 μονάδες, ο Nasdaq βρέθηκε στις 1.740,33 μονάδες, με πτώση 0,83% και ο S&P 500 κατέγραψε απώλειες 1,13%, στις 984,94 μονάδες, κάτω από τις1.000 μονάδες.
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με πτώση 5,18% στις 4.366,69 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 με απώλειες 6,31% στις 3.596,89 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX με πτώση 5,88% στις 5.013,62 μονάδες.
Από νωρίς οι δείκτες σε όλη την υφήλιο βρίσκονταν σε βαθύ κόκκινο, με τις απώλειες στην Ιαπωνία να ξεπερνούν το 9%. Επίσης, τα χρηματιστήρια της Ινδονησίας, του Βουκουρεστίου και της Ρωσίας διέκοψαν τις συναλλαγές μετά και την «βουτιά» των δεικτών κατά 10%.
Μάλιστα, σταμάτησαν για ένα τέταρτοοι συναλλαγές στο χρηματιστήριο του Παρισιού καθώς το 35% των μετοχών βρισκόταν στο limit down.
Το σχέδιο διάσωσης που ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση για τις τράπεζες της χώρας δεν κατάφερε να ανακουφίσει την επενδυτική κοινότητα, με αποτέλεσμα οι συλλογικές μειώσεις των επιτοκίων να αποδειχθούν μονόδρομος.
Οι δηλώσεις το Αμερικανού Υπουργού Οικονομίας, Henry Paulson ότι χρειάζεται υπομονή για να αποδώσουν τα νέα μέτρα, και ότι δεν αποκλείεται να δούμε νέες καταρρεύσεις τραπεζών τους προσεχείς μήνες, οδήγησαν τους δείκτες της Wall, να «σβήσουν» τα κέρδη που σημείωναν τις τελευταίες δύο ώρες και να κλείσουν για άλλη μια μέρα με απώλειες, παρασύροντας και σημαντικές εταιρείες στον ίδιο δρόμο.
Η μετοχή της Alcoa έκλεισε με απώλειες 20%, μετά την ανακοίνωση της έρευνας μεταξύ αναλυτών, ότι τα κέρδη τρίτου τριμήνου θα μειωθούν κατά 28%.
Η Merrill Lynch υποχώρησε κατά 5,8%, μετά την ανακοίνωση ότι οι ζημιές τρίτου τριμήνου θα διευρυνθούν από τη Morgan Stanley, ενώ ενδέχεται να σημειώσει διαγραφές ύψους 10 δις δολαρίων για το ίδιο διάστημα.
Στο -29% έφτασε η Stewart Enterprises μετά την απόρριψη της πρότασης εξαγοράς της από της Service Corp.
Συντονισμένη μείωση επιτοκίων
Μια ακόμη συντονισμένη προσπάθεια πραγματοποίησαν οι κεντρικές τράπεζες, προβαίνοντας σε έκτακτη μείωση των επιτοκίων τους, καθώς η κατάσταση στις αγορές συνεχίζει να επιδεινώνεται παρά τις προσπάθειες των κυβερνήσεων και των κεντρικών τραπεζών να τις στηρίξουν και να ενισχύσουν τη ρευστότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Συγκεκριμένα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ECB), η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE), η Τράπεζα του Καναδά και η Τράπεζα της Σουηδίας Riksbank και η Τράπεζα της Ελβετίας αποφάσισαν έκτακτη μείωση των επιτοκίων τους κατά 50 μονάδες βάσης έκαστη. Η Τράπεζα της Ιαπωνίας, παρόλο που δε συμμετείχε στη συντονισμένη αυτή κίνηση, δήλωσε ότι στηρίζει την πρωτοβουλία των κεντρικών τραπεζών. Επιπλέον, η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας προέβη σε μείωση των επιτοκίων της κατά 27 μονάδες βάσης.
Η κίνηση της Fed οδήγησε το επιτόκιό της στο 1,5%, το επιτόκιο της ΕΚΤ είναι πλέον στο 3,75%, του Καναδά στο 2,5%, της BoE στο 4,5% και της Σουηδίας στο4,25%. Το επιτόκιο της Κεντρικής Τράπεζας της Κίνας, η οποία προέβη σε μείωση των επιτοκίων για δεύτερη φορά σε διάστημα τριών ετών, μείωσε το επιτόκιό της στο 6,93%.
Η Νομισματική Επιτροπή της Fed, η οποία ψήφισε για την εν λόγω κίνηση ανώνυμα σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «τα τρέχοντα μακροοικονομικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι η οικονομική δραστηριότητα υποχώρησε δραματικά τους τελευταίους μήνες. Επιπλέον, η κατάρρευση των διεθνών κεφαλαιαγορών είναι πιθανόν να οδηγήσει σε δραματική μείωση των δαπανών.»
Έρχονται και χειρότερα προειδοποιεί το ΔΝΤ
Σε τροχιά «εξαιρετικής επιβράδυνσης» έχει εισέλθει η παγκόσμια οικονομία προειδοποιεί σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (IMF), υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι αντιμετωπίσει πολύ σοβαρούς κινδύνους που μπορούν να επιδεινώσουν την κατάσταση.
«Ύστερα από χρόνια ισχυρής ανάπτυξης, η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται τάχιστα», επισημαίνει στη



