• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
18:08 - 14 Οκτ 2008

Μετριοπαθή κέρδη στη Wall, γενναία άνοδος στην Ευρώπη

Σε θετικό έδαφος παραμένουν τα περισσότερα χρηματιστήρια της υφηλίου, με το δείκτη Standard & Poor's 500 να διευρύνει τα χθεσινά κέρδη, τα μεγαλύτερα σε διάστημα 70 ετών,μετά και την ανακοίνωση της αμερικανικής κυβέρνησης ότι θα αγοράσει μετοχές στις τράπεζες της χώρας, αξίας 250 δις δολαρίων. Μοναδική εξαίρεση ο δείκτης της υψηλής τεχνολογίας Nasdaq, που βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος.

Ο Dow ενισχύεται 2,16% στις 9.590,47 μονάδες, ο Nasdaq υποχωρεί 0,46%, στις 1.835,69 μονάδες και ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 2,14%, στις 1.024,86 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 ενισχύεται κατά 5,04% στις 4.471,54 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κινείται ανοδικά κατά 5,60% στις 3.729,18 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX καταγράφει άνοδο κατά 4,63% στις 5.334,05 μονάδες.

Ο MSCI Asia Pacific Index ενισχύθηκε σήμερα 9,3%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από το 1998. Νωρίτερα ο Nikkei έκλεισε με κέρδη-ρεκόρ (+14,5%) στην αγορά της Ιαπωνίας.

Επίσης, κέρδη που ξεπερνουν το 14% καταγράφει το χρηματιστήριο της Ρωσίας, που για άλλη μια φορά έμεινε νωρίτερα κλειστό για μερικές ώρες, καθώς δεν μπορούσε.. να παρακολουθήσει την αλματώδη άνοδο των δεικτών.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η αγορά χαιρετίζει το σχέδιο διάσωσης, καθώς έτσι αποφεύγεται ο συστημικός κίνδυνος, αποκαθίσταταιη εμπιστοσύνη και ξεπαγώνουν οι πιστωτικές αγορές.

Το αμερικανικό σχέδιο διάσωσης ακολούθησε τις χθεσινές ανακοινώσεις της Γαλλίας, Γερμανίας, Ισπανίας, Ολλανδίας και Αυστρίας, εγγύησης των τραπεζικών δανείων και ανάληψης μεριδίων σε τράπεζες συνολικού ύψους 1,3 τρις ευρώ.

Βάσει του σχεδίου, η αμερικανική κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επένδυση ποσού περί τα 125 δισ. δολάρια σε εννέα από τις μεγαλύτερες τράπεζες -συμπεριλαμβανομένης της Citigroup και της Goldman Sachs, κάνοντας ακόμη μία προσπάθεια να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα.

Οι «ενέσεις ρευστότητας» θα γίνουν με αντάλλαγμα προνομιούχες μετοχές και εντάσσονται στο σχέδιο διάσωσης των700 δισ. δολαρίων που εγκρίθηκε από το αμερικανικό Κογκρέσο. Οι άλλες επτά τράπεζες που αφορά το μέτρο είναι: η Wells Fargo, η JPMorgan, η Bank of America, η Merrill Lynch, η Morgan Stanley και η Bank of New York Mellon. Παράλληλα, το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει εγγύηση των τραπεζικών καταθέσεων αλλά και του διατραπεζικού δανεισμού για τρία χρόνια.

Την αγορά τονώνει κα η αποκλιμάκωση του διατραπεζικού κόστους δανεισμού σε δολάρια και σε ευρώ, καθώς όπως φαίνεται έχει αρχίσει να περνάει η μείωση των επιτοκίων δανεισμού από τις κεντρικές τράπεζες και τα συντονισμένα μέτρα στήριξης του τραπεζικού συστήματος σε ΗΠΑ και Ευρώπη στη διατραπεζική αγορά,

Συγκεκριμένα, το διατραπεζικό επιτόκιο δανεισμού σε ευρώ, Εuribor, για δάνεια τριών μηνών, διαμορφώνεται στο 5,235, από 5,318% από χθες. Επίσης, το διατραπεζικό επιτόκιο δανεισμού σε δολάρια, libor, για δάνεια τριών μηνών διαμορφώνεται στο 4,64% από 4,75% χθες.

Κέρδη άνω του 14% σημειώνουν οι μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου, με την Citigroup, τη Deutsche Bank και τη Goldman Sachs Group να ηγούνται της ανόδου. Η δε Citigroup ενισχύεται 16% και η Goldman Sachs14%.

Επίσης, η Societe Generale σημειώνει ράλι ανόδου 9,1% μετά και την ανακοίνωσή της ότι δεν χρειάζεται νέα κεφάλαια και ότι θα ανακοινώσει κέρδη στο τρίτο τρίμηνο.