Η έρευνα διενεργήθηκε κατά το διάστημα Νοεμβρίου Δεκεμβρίου 2008, σε δείγμα 500 ατόμων, μηχανικούς το επάγγελμα - μέλη του ΤΕΕ, του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας
Οι ερωτηθέντες είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία ελεύθεροι επαγγελματίες (σε ποσοστό 65,7%), που ασχολούνται με τη μελέτη (52,9%) και την κατασκευή (42,1%).
Ποσοστό 55% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν είναι «καθόλου αισιόδοξοι», ή είναι «λίγο αισιόδοξοι» για το μέλλον της επιχείρησης τους. Το 42% δηλώνουν «πολύ αρκετά» αισιόδοξοι.
Στο δια ταύτα, το πόσο δηλαδή έχει επηρεάσει η διεθνής οικονομική κρίση την προσωπική τους επιχείρηση, το αρνητικό ποσοστό («πολύ αρκετά»), αγγίζει πλέον το 60%, τη στιγμή που το 39% δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί «λίγο καθόλου».
Ποσοστό της τάξης του 77% εκτιμά ότι «λόγω της κρίσης, έχουν χαθεί δουλειές» (αντίθετη γνώμη έχει μόνον το 18%), ενώ το 61% των μηχανικών απαντά ότι «μειώθηκε» ο τζίρος της επιχείρησης τους τον προηγούμενο μήνα, συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους. Το 33% δεν εντοπίζει καμία μεταβολή, ενώ αύξηση διαπιστώνει μόλις το 6%.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η «μαύρη λίστα» που καταρτίζουν οι μηχανικοί, με τα προβλήματα που κυρίως τους απασχολούν. Το 66,6% κατατάσσει πρώτη τη γραφειοκρατία, το 32,6% την έλλειψη ρευστότητας και το 26,1% την έλλειψη δημοσίων επενδύσεων.
«Σε όλες τις αναπτυγμένες οικονομίες οι μηχανικοί αποτελούν την αιχμή του δόρατος στην έρευνα και την τεχνολογία και η οικονομική κρίση μας δίνει μια θαυμάσια ευκαιρία να μειωθεί ο σχετικός δείκτης και να βελτιωθεί η κατάσταση», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Διάσταση, κος Ευστράτιος Σιμόπουλος.
Δες περισσότερα άρθρα του Reporter.gr όταν αναζητάς ειδήσεις στην Google
Απαισιόδοξοι δηλώνουν οι μηχανικοί για το κλίμα που επικρατεί στην αγορά, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Interview στη Θεσσαλονίκη, για λογαριασμό της Διάσταση.



