• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
17:32 - 28 Δεκ 2007

Χ.Α.: «Διεκδικεί»... μετάλλιο στις αποδόσεις το 2007

Μία από τις καλύτερες χρονιές σε αποδόσεις για τον γενικό δείκτη, αλλά και έλλειψης εμπιστοσύνης εκ μέρους των επενδυτών, πλην των ξένων, βρίσκεται στη Δύση της. Ουσιαστικά μία συνεδρίαση, χωρίζει το Χ.Α. από την πραγματικότητα του 2008 και τουλάχιστον τον τελευταίο μήνα, αν όχι από τα μέσα Νοεμβρίου, οι επενδυτές έχουν στρέψει την προσοχή τους στη νέα χρονιά που έρχεται. Το 2007 κληρονομεί στο 2008 σωρεία ανησυχιών και προβληματισμών. Subprimes, ακριβό πετρέλαιο, ανησυχίες για τον πληθωρισμό στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, επιβράδυνση οικονομιών, μεγάλες ζημιές τραπεζών και στο τέλος δολοφονία σημαίνουσας διεθνούς προσωπικότητας, της Μπεναζίρ Μπούτο, προκαλώντας εύλογες ανησυχίες για την ισορροπία των αγορών της Ασίας.

Και μπορεί τα κέρδη για τον γενικο δείκτη από την δεύτερη μέρα του 2007 μέχρι σήμερα να προσεγγίζουν το 17,25%, οι εκροές στα μετοχικά αμοιβαία καταδεικνύουν την απουσία των ιδιωτών επενδυτών, αφού βγήκαν περίπου 1,5 δις ευρώ σε ένα χρόνο και περισσότερα από 3 δις ευρώ τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Τις μεγαλύτερες αποδόσεις στην Ευρώπη και ειδικά μεταξύ των ώριμων χρηματιστηρίων καταγράφει ο Dax στη Φραγκφούρτη, με άνοδο 22,23%.

Κέρδη 3,4% για τον FTSE στο Λονδίνο και 7,77% για τον Dow Jones στη Wall Street, είναι η ετήσια εικόνα των αγορών μέχρι σήμερα. Σε εβδομαδιαία βάση, ο γενικός δείκτης του Χ.Α. ενισχύθηκε κατά 0,83% (δηλαδή σε τρεις συνεδριάσεις...) και οι συναλλαγές έπαθαν καθίζηση διαμορφούμενες κατά μέσο όρο στα 190 εκατ. ευρώ.

Όσο για την συνεδρίαση της Παρασκευής, επεφύλασσε θετική έκπληξη στο τέλος, αφού ο γενικός δείκτης του Χ.Α. συνδέθηκε με τον Dax, που διαγράφει θετικό πρόσημο, κλείνοντας με άνοδο 0,29%, στις 5.152,16 μονάδες.

Παρά τα χαμηλά στις 5.092 μονάδες, η αγορά αντέδρασε, παρασύροντας στο κλείσιμο, σε θετικό πεδίο 116 μετοχές, έναντι 112 που υποχώρησαν. Η εορταστική ραστώνη αποτυπώνεται εύγλωττα στον τζίρο, που διαμορφώθηκε στα 180 εκατ. ευρώ.

Ο περιορισμός των απωλειών σε ΕΤΕ, Πειραιώς και Alpha Bank και το θετικό πρόσημο στην Eurobank, καθώς επίσης, η ενίσχυση της κερδοφορίας του ΟΤΕ, ήταν οι βασικότεροι λόγοι για το γύρισμα της αγοράς. Επίσης, συνέβαλε ο μηδενισμός των απωλειών στην ΕΧΑΕ και η ενίσχυση της κερδοφορίας των Ελληνικών Πετρελαίων.

Κέρδη 4,74% για την ΕΥΔΑΠ και φήμες για αποκρατικοποίηση. ΟΛΠ, Τεγόπουλος και Πλαίσιο ήταν οι μετοχές εκείνες που έκλεισαν σε νέα υψηλά 52 εβδομάδων.