Ο Dow υποχωρεί 1,79%, στις 8.052,95 μονάδες, ο Nasdaq βρίσκεται στις 1.463,32 μονάδες με πτώση 1,77%, και ο S&P 500 υποχωρεί 2,20%, στις 824,06 μονάδες.
Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 υποχωρεί 1,93% στις 4.099,80 μονάδες, στο Παρίσι, ο CAC 40 καταγράφει απώλειες 2,75%, στις 2.968,10 μονάδες και στη Φρανκφούρτη ο DAX υποχωρεί 2,63%, στις 4.306,03 μονάδες.
Η Bank of America υποχωρεί περί το 10%, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ θα χρειαστεί να λάβει κρατική ενίσχυση προκειμένου να ανταπεξέλθει στις ζημιές που προκύπτουν από την εξαγορά της Merrill Lynch.
Ακόμη, η Apple, υποχωρεί 4,5%, στον απόηχο της απόφασης του CEOτης εταιρείας, Στηβ Τζομπς, να λάβει άδεια ασθενείας.
Στον αντίποδα, τα ευχάριστα νέα για τα αποτελέσματα της JPMorgan ωθούν τη μετοχή της 3%, υψηλότερα. Ειδικότερα, ηJPMorgan ανακοίνωσε πτώση κερδών κατά 76% στα 702 εκατομμύρια δολάρια στο δ' τρίμηνο ( ή 7 σεντς ανά μετοχή) από 2,97 δισ. ( 86 σεντς η μετοχή ) το δ' τρίμηνο του 2007, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών οι οποίες τοποθετούσαν τα κέρδη στο 1 σεντς ανά μετοχή.
Αξίζει να αναφέρουμε πως τα writedowns και οι ζημιές της αμερικάνικης τράπεζα στο γ΄ τρίμηνο του 2008 διαμορφώθηκαν στο ένα τρίτο του συνόλου αυτών της Citigroup και σύμφωνα με τους αναλυτές, η JPMorgan είναι σε πολύ καλύτερη θέση να αντιμετωπίσει τις δύσκολες μέρες από ότι πολλοί εταίροι της καθώς έχει πολύ ισχυρά αποθεματικά.
Επίσης, τα συνολικά έσοδα της τράπεζας υποχώρησαν στα 17,23 δισ. δολ. από 17,38 δισ. δολ, τα έκτακτα κέρδη από συγχωνεύσεις διαμορφώθηκαν στο 1,1 δισ. δολάρια και ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (Τier 1) διαμορφώθηκε στο 10,8%.
Οσον αφορά τα μακροοικονομικά νέα της ημέρας, η αύξηση ρεκόρ στις κατασχέσεις κατοικιών και η μεγαλύτερη του αναμενομένου αύξηση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας, επαναφέρει στο προσκήνιο τους φόβους ότι η οικονομική κρίση που παρατείνεται και το 2009 θα συνεχίσει να πλήττει την εταιρική κερδοφορία.
Αφενός, άλμα 81% σημείωσαν οι κατασχέσεις στις ΗΠΑ το 2008, καθώς η κρίση στην αγορά κατοικίας παρατείνεται, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η RealtyTrac Inc. Περισσότεροι από 2,3 εκατ. ιδιοκτήτες έλαβαν ειδοποίηση για καθυστέρηση πληρωμής, δημοπρασία ή κατάσχεση. Ο αριθμός αυτός είναι ο μεγαλύτερος στο διάστημα των 4 ετών που RealtyTrac συλλέγει τα εν λόγω στοιχεία.
Επίσης, αυξημένες κατά 54.000 ήταν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 10 Ιανουαρίου, διαμορφώνοντας το συνολικό αριθμό τους στις 524.000, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας.
Η αύξηση ήταν μεγαλύτερη του αναμενόμενου, καθώς οι αναλυτές ανέμεναν τις νέες αιτήσεις να διαμορφωθούν στις 513.000.
Σε επίπεδο τεσσάρων εβδομάδων, ο αριθμός των νέων αιτήσεων υποχώρησε κατά 8.000, στις 518.500. Ωστόσο, είναι 55% υψηλότερος σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
Επίσης, ο αριθμός των ατόμων που λαμβάνουν επίδομα ανεργίας, την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 3 Ιανουαρίου μειώθηκε κατά 115.000, στα 4,5 εκατ. άτομα, Είναι 64% υψηλότερος σε σχέση με πέρυσι.
Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα,αποφάσισε να μειώσει το βασικό επιτόκιο του ευρώ στο 2%, καθώς σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, η οικονομία της ευρωζώνης βρίσκεται αντιμέτωπη με σημαντική επιβράδυνση, ενώ είναι αυξημένες οι πιθανότητες περαιτέρω επιβράδυνσης.
Να σημειωθεί ότι το επιτόκιο του ευρώ διαμορφώνεται πλέον στο 2% ,από 2,5%, το χαμηλότερο επίπεδο από το Σεπτέμβριο του 1990.



