«Οι βελτιωμένες συνθήκες στις χρηματοοικονομικές αγορές υποδηλώνουν ότι δεν χρειάζονται όλα τα μέτρα μας στην ίδια έκταση με το παρελθόν», ανέφερε.
Σημειώνεται ότι η προγραμματισμένη για τις 15 Δεκεμβρίου χρηματοδότηση είναι και η τελευταία στην κατηγορία της. Διευκρίνισε, παράλληλα, ότι το επιτόκιο στην επικείμενη δημοπρασία θα καθοριστεί βάσει των επιτοκίων της αγοράς. Υπενθυμίζεται ότι ο Jean-Claude Trichet είχε δηλώσει ότι αυτά τα δάνεια είχαν ούτως ή άλλως, προσωρινού χαρακτήρα.
Επιπλέον, ο Trichet δήλωσε ότι η οικονομία στην ευρωζώνη αναμένεται να συρρικνωθεί ανάμεσα στο 4,1% με 3,9% το 2009 έναντι 4,4% με 3,8% στις προηγούμενες εκτιμήσεις του, ενώ για το 2010, η ανάπτυξη εκτιμάται να είναι «σταδιακή». Συγκεκριμένα, αναμένεται ανάπτυξη 1,1% με 1,5% έναντι -0,5% με 0,9%. Τονίζει, δε, ότι η πορεία ανάκαμψης συνεχίζεται στο τέταρο τρίμηνο.
Οσον αφορά στον πληθωρισμό, η ΕΚΤ αναμένει να διαμορφωθεί ανάμεσα στο 0,9% και στο 1,7% το 2010 από 0,8% με 1,6% και 0,8% με 2% για το 2011.
Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν η ΕΚΤ να ξεκινήσει την απόσυρση των μέτρων στήριξης της ρευστότητας, λόγω ανησυχιών για τη σταθερότητα της ανάκαμψης και την ισχύ του ευρώ.



