• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
18:28 - 06 Σεπ 2010

Ernst & Young: Δεν αναμένεται αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ πριν από το 2011

Δεν αναμένεται καμία αύξηση των επιτοκίων πριν από το 2011 το νωρίτερο, ανέφερε η Marie Diron, Επικεφαλής Οικονομολόγος στην υπηρεσία Eurozone Forecast (EEF) της Ernst & Young. «Η απόφαση της Ε.Κ.Τ. να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 1% ήταν αναμενόμενη. Δεν θεωρούμε πιθανή καμία αύξηση των επιτοκίων πριν από το 2011 το νωρίτερο».
Οι εντάσεις στον τραπεζικό κλάδο συνεχίζονται

«Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για πλήρη στήριξη της ρευστότητας έως τις αρχές του επόμενου έτους είναι ευπρόσδεκτη, καθώς οι πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο συνεχίζονται».

Τα τεστ αντοχής αποτελούν μόνο βραχυπρόθεσμη λύση

«Τα σχετικά θετικά αποτελέσματα των τεστ αντοχής παρείχαν ανακούφιση αλλά μόνο βραχυπρόθεσμα. Πολλές τράπεζες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης σε κεφάλαια, γεγονός που οδηγεί σε αυστηρούς όρους χορήγησης πιστώσεων για την πραγματική οικονομία».

Η αύξηση του Α.Ε.Π. στην Ευρωζώνη θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στο 1,3%

«Η αύξηση του Α.Ε.Π. στην Ευρωζώνη ήταν ισχυρή το δεύτερο τρίμηνο, αλλά αναμένεται να σημειώσει επιβράδυνση από το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Συνολικά, εκτιμούμε ότι η ετήσια αύξηση του Α.Ε.Π. στην Ευρωζώνη θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στο 1,3%. Οι δημοσιονομικές περικοπές μόλις αρχίζουν να επιτείνουν την κατάσταση, ενώ οι περισσότερες επιπτώσεις από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν δεν έχουν γίνει ακόμη αισθητές. Επιπλέον, η ζήτηση για εξαγωγές της Ευρωζώνης –η οποία έχει συμβάλει, μέχρι στιγμής, τα μέγιστα στην ανάκαμψη– αναμένεται να εξασθενήσει, καθώς η παγκόσμια οικονομία επιβραδύνεται».

Προς το παρόν δεν χρειάζεται αυστηρότερη νομισματική πολιτική

«Υπό τις παρούσες συνθήκες, οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν εκλείψει. Ο επίσημος πληθωρισμός ενδέχεται να αυξηθεί κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους, αντικατοπτρίζοντας τις επακόλουθες επιπτώσεις από τις αυξήσεις του συντελεστή Φ.Π.Α. σε αρκετές χώρες. Ωστόσο, ο υποκείμενος πληθωρισμός διατηρείται υπό έλεγχο και, επομένως, η αυστηρότερη νομισματική πολιτική δεν είναι απαραίτητη για κάποιο διάστημα».