• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
11:23 - 10 Σεπ 2008

CERN: Ξεκινά το μεγαλύτερο πείραμα στην Ιστορία

Στα σύνορα Γαλλίας και Ελβετίας χιλιάδες επιστήμονες από όλο τον κόσμο ετοιμάζονται να ενεργοποιήσουν σήμερα το μεγαλύτερο και περιπλοκότερο επιστημονικό όργανο του κόσμου. Ο LHC (Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων) θα ανοίξει ένα νέο παράθυρο στο Σύμπαν με μια «αναπαράσταση» της Μεγάλης Έκρηξης.

Η λειτουργία του LHC αναμεταδίδεται μέσω του Διαδικτύου στη διεύθυνση: http://webcast.cern.ch/index.html

Δύο δεκαετίες μετά την πρώτη πρόταση για την κατασκευή του, ο ισχυρότερος επιταχυντής του κόσμου έχει ήδη συναρμολογηθεί σε μια υπόγεια κυκλική σήραγγα μήκους 27 χιλιομέτρων. Μέσα στο τούνελ, δύο αντιπαράλληλες δέσμες πρωτονίων θα συγκρούονται μετωπικά κινούμενες σχεδόν με την ταχύτητα του φωτός, αναπαράγοντας στιγμιαία τις συνθήκες που επικρατούσαν λίγες στιγμές μετά το «Big Bang» που γέννησε το Σύμπαν.

Κύριος στόχος των πειραμάτων είναι να διερευνήσουν κατά πόσο ισχύει το Καθιερωμένο Μοντέλο της σωματιδιακής φυσικής. Μεταξύ άλλων, ο LHC είναι αρκετά πιθανό να παράξει το μυστηριώδες «μποζόνιο του Χιγκς», γνωστό και ως «Σωματίδιο του Θεού», ένα σωματίδιο του Καθιερωμένου Μοντέλου που εξηγεί γιατί ορισμένα σωματίδια έχουν μάζα ενώ άλλα όχι.

Τα πειράματα θα διαρκέσουν δεκαετίες.