• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
11:03 - 12 Νοε 2008

Κομισιόν: Οι Έλληνες καταναλωτές είναι τα κορόιδα της Ευρώπης...

Σε διπλάσια τιμή -από 100% έως και 120%- αγοράζουν Έλληνες καταναλωτές, προϊόντα που υπάρχουν στο εξωτερικό και τα απολαμβάνουν οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι σε μισή τιμή. Eρευνες απέδειξαν ότι η μεγάλη αυτή διαφορά τιμών δεν υπάρχει μόνο στα τρόφιμα αλλά και στα είδη ένδυσης-υπόδησης, σπιτιού, καθώς και στα ηλεκτρικά είδη. Οι έρευνες αυτές έχουν γίνει ακριβώς στα ίδια προϊόντα και σχετικά στοιχεία έχει στη διάθεσή του το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Προκειμένου να περιοριστεί το φαινόμενο υπερτιμολόγησης των προϊόντων που πουλούν πολυεθνικές στην Ελλάδα σε σχέση με ότι ισχύει στο εξωτερικό, πληροφορίες αναφέρουν ότι το Υπουργείο ήδη προετοιμάζεται από αρχές του χρόνου να έχει στη διάθεσή του όλους τους απαραίτητους μηχανισμούς που θα διενεργούν ελέγχους στην αγορά. ’λλωστε από 1/1/2009 τίθεται σε ισχύτο λεγόμενο transfer pricingτο οποίο ήδη εφαρμόζεται σε 16 από τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στοχεύει στην αντιμετώπιση των διαφορών στις τιμές ίδιων προϊόντων από χώρα σε χώρα.

Στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η θυγατρική μιας πολυεθνικής διαθέτει ένα προϊόν σε τιμή διαφορετική από αυτήν που πωλείται σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης, θα κληθεί να τεκμηριώσει τη διαφορά, δίνοντας μια σειρά στοιχείων όπως κόστος καυσίμων, μεταφορικών και βιοτικού επιπέδου χώρας. Αν δεν κατορθώσει να αποδείξει ότι είναι δικαιολογημένη η υπερτιμολόγηση του προϊόντος, θα πρέπει να καταβάλει πρόστιμο ίσο με το 10% του τζίρου που κάνει από το συγκεκριμένο προϊόν.

Δ. Καραγιαννοοπούλου