• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
00:04 - 24 Δεκ 2008

Τι άλλο θα συμβεί;

Συνεδρίαση αφύπνισης των χαμηλών αποτιμήσεων των τραπεζών ήταν η χθεσινή, με τον κλάδο να έχει την τιμητική του, σε μία κίνηση βελτίωσης των κεφαλαιοποιήσεων, λίγο πριν την έλευση του νέου έτους. Διότι επί της ουσίας, οι ιδιώτες επενδυτές εξακολουθούν να έχουν τις αμφιβολίες τους ως προς τον χρόνο και τη συγκυρία που θα επιλέξουν να τοποθετηθούν εκ νέου στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Κι αυτό, διότι το ΙΟΒΕ και η Eurobank, χθες έδωσαν το στίγμα τους για τη νέα χρονιά, με την ευχή να μην... επιβεβαιωθούν.

Το μεν Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών θεωρεί ανέφικτη την εκτέλεση του νέου προϋπολογισμού το 2009 και πως χρειάζεται να ληφθούν μέτρα, αλλά τι μέτρα να ληφθούν όταν τα δημοσιονομικά της Ελλάδας κινούνται σε ασφυκτικά ευρωπαϊκά πλαίσια και η δε Eurobank, εκτιμά επιβράδυνση στους ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς το ΑΕΠ θα τρέχει σε ποσοστό 1%. Την ίδια μέρα χθες, μία ακόμα κατασκευαστική εταιρεία, η Μεσοχωρίτης, ζητεί να υπαχθεί στο ευεργετικό άρθρο 99 προκειμένου να τα βρει με τους πιστωτές της, η Teledome κατέθεσε αίτηση πτώχευσης, η θρυλούμενη αποκρατικοποίηση του ΟΛΘ ναυάγησε, με την Hutchison, που είχε ανακηρυχθεί πλειοδότης να αποχωρεί (και μαζί με αυτή η Alapis) και η κυβέρνηση διοχετεύει σημαντικό μέρος της ενέργειάς της στην πώληση της Ολυμπιακής, με σημαντικά ονόματα των διεθνών αερομεταφορών να απουσιάζουν από τη λίστα των ενδιαφερομένων.

Που σημαίνει πολύ απλά ότι η ελληνική οικονομία μοιάζει με τον ασθενή πριν πέσει σε κόμμα, σε μία συγκυρία που οι πολιτικές εξελίξεις παραμένουν αβέβαιες, όσο συντηρούνται από τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν καθαρό, προς παγιοποίηση, προβάδισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και από την λεηλασία των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας από ακραία πρόσωπα.

Στ. Κ. Χαρίτος

sxaritos@reporter.gr