• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
10:05 - 03 Σεπ 2009

Η σειρά της Ευρώπης

Παρά τα ...περίεργα του Αυγούστου, οι διεθνείς μετοχές κατάφεραν να κερδίσουν 3% και να αγγίξουν μέσα στον μήνα το υψηλό 10 μηνών. Ωστόσο, η επιστροφή στην post holiday ρουτίνα, προς το παρόν μεταφράζεται ως επιστροφή των ανησυχιών πως το ράλι χάνει καύσιμα και πλέον η στρατηγική που θα ακολουθηθεί θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο πείθει πλέον το σενάριο μίας διατηρητέας οικονομικής ανάκαμψης με το πιθανότερο αποτέλεσμα να είναι η επιστροφή των επενδυτών στην αποστροφή ρίσκου, με καταφύγιο κυρίως τις αμυντικές μετοχές.

Οπως και να έχει, οι αγορές έχουν αρχίσει σύμφωνα με αρκετούς, και φαίνονται υπεραγορασμένες και δεν είναι εύκολο, τουλάχιστον τεχνικά, να συνεχίσουν το ράλι χωρίς την συνέχιση μιας δυναμική ροής καλών ειδήσεων - κάτι που χαρακτήρισε το φετινό καλοκαίρι - κι έτσι ίσως οι μετοχές κατεβάσουν για λίγο ταχύτητα, έτσι ώστε να πάρουν μία ανάσα.

Πάντως σύμφωνα με την Credit Suisse ακόμα και στο σημερινό περιβάλλον, υπάρχουν αγορές που «αξίζουν» αναβάθμιση, και άλλες που σιγά-σιγά πρέπει να αρχίσουμε να αποφεύγουμε. Ετσι, σήμερα προχώρησε στην αναβάθμιση της ευρωπαϊκής αγορά σε 5% underweight από 20% underweight καθώς και της αγοράς της Ιαπωνίας, σε 25% overweight από 15%.

Οπως σημειώνει οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αυτήν την στιγμή έχουν τους λιγότερο «τεντωμένους» ισολογισμούς σε σχέση με τον υπόλοιπο ανεπτυγμένο κόσμο, και η Ιαπωνία αποτελεί το καλύτερο στοίχημα στο παιχνίδι της παγκόσμιας ανάκαμψης.

Παράλληλα, ο διεθνής οίκος προχώρησε στην υποβάθμιση της αμερικάνικης αγοράς σε 5% underweight σημειώνοντας πως οι αμερικάνικες μετοχές τείνουν να υποαποδίδουν όταν ο δείκτης ISM βρίσκεται πάνω από τις 50 μονάδες. Σύμφωνα με την C.S, οι αποτιμήσεις των μετοχών των ΗΠΑ είναι επιπλέον υπερβολικές σε σχέση με αυτές των υπόλοιπων ώριμων αγορών.

Τέλος, υποβάθμισε και την αγορά του Λονδίνου σε 5% overweight από 15% overweight υποστηρίζοντας πως ιστορικά τείνει να είναι η αγορά με την χειρότερη πορεία όταν ο δείκτης ISM ξεπερνά τις 50 μονάδες.

Κ.Ε.