• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
12:18 - 19 Ιαν 2012

Ξεσκονίζουν τα νομικά τους δικαιώματα έναντι υποχρεωτικού haircut τα hedge funds

Άλλα funds συζητούν το ενδεχόμενο να ζητήσουν ένα ποσό (side payment), όπως το περιφράγουν, προκειμένου να συμμετάσχουν «εθελοντικά» στη διαδικασία της ανταλλαγής χρέους.
Ορισμένα hedge funds που έχουν θέσεις σε ελληνικά κρατικά ομόλογα, εξετάζουν το ενδεχόμενο να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, σε περίπτωση που η Ελλάδα προχωρήσει σε υποχρεωτική αναδιάρθρωση του χρέους εφαρμόζοντας αναδρομικά τις ρήτρες συλλογικής δράσης, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.

Αυτό το ενδεχόμενο εξετάζεται από τη στιγμή που κατέστη σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα υποχρεώνει όλους τους ομολογιούχους να συμμετάσχουν στο «κούρεμα», ενώ παράλληλα -όπως εκτιμάται- θα εξαιρεί τα ομόλογα που έχει στο χαρτοφυλάκιο της η ΕΚΤ, ύψους 45-50 δισ. ευρώ περίπου.

Σε συσκέψεις που πραγματοποιούν hedge funds με δικηγόρους επισημαίνεται ότι από τη στιγμή που η Ελλάδα θα αλλάξει τους όρους στα ομόλογα της ώστε να δώσει λιγότερα χρήματα στους κατόχους τους, θα παραβιάζει τα δικαιώματα ιδιοκτησίας και συνεπώς τα ανθρώπινα δικαιώματα τους.

Πάντως, σύμφωνα με τους NYT, δεν εξετάζουν αυτό το σενάριο όλα τα hedge funds. Είναι αυτονόητο ότι μία τέτοια διαδικασία θα διαρκέσει πολλά χρόνια, χωρίς να είναι σίγουρο το αποτέλεσμα. Ωστόσο, καθώς διαθέτουν πολλά κεφάλαια, μπορούν να προχωρήσουν αυτή τη διαδικασία και επικαλούνται μάλιστα θετικά αποτελέσματα που είχαν σε ανάλογες υποθέσεις σε χώρες της Λατινικής Αμερικής.