• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
17:45 - 05 Μαρ 2009

Δεκατέσσερις μονάδες πάνω από τον... πάτο

Από το Μάρτιο του 2003 έχει να βρεθεί ο γενικός δείκτης του Χ.Α. κάτω από τις 1.500 μονάδες, μία ανάσα από τα χαμηλά των 1.467 μονάδων σε κλείσιμο, το οποίο απαντάται στις 31 Μαρτίου της ίδιας χρονιάς. Η ανησυχία για την ποιότητα των αποτελεσμάτων που ανακοινώνουν τράπεζες και εισηγμένες, οι μεγάλες προβλέψεις για φέτος, η αβεβαιότητα ως προς τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, σε συνδυασμό με το θολό τοπίο που επικρατεί στις αγορές και τις οικονομίες του εξωτερικού επηρεάζουν άμεσα το Χ.Α.

Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε στη συνεδρίαση της Πέμπτης, στις 1.481,46 μονάδες, κταγράφοντας απώλειες 1,72%. Οι απώλειες στις τραπεζικές μετοχές διευρύνθηκαν καταδεικνύοντας για μία ακόμα συνεδρίαση το πιός κλάδος θεωρείται ο αδύναμος κρίσκος στο Χ.Α. Οι μετοχές των τραπεζών έχουν γυρίσει δέκα χρόνια πίσω. Αλλες πάλι κινούνται σε ιστορικά χαμηλά και οι περισσότερες κινούνται κάτω από τη λογιστική τους αξία.

Παρά ταύτα οι επενδυτές και κυρίως οι ξένοι δεν ενδιαφέρονται για τα επίπεδα στα οποία ρευστοποιούν, καθώς αυτό που προέχει είναι η ενίσχυση της ρευστότητάς τους. Η μετοχή της Πειραιώς με το σημερινό κλείσιμο στα 3,30 ευρώ (πτώση 7,82% και όγκο 1,8 εκατ. τεμάχια), επέστρεψε στα χαμηλότερα επίπεδα από το Μάρτιο του 1998. Η μετοχή της Alpha, στα 3,82 ευρώ «γύρισε» στο Φεβρουάριο του 1996, με τη μετοχή να υποχωρεί κατά 2,55%, διακινώντας 1,2 εκατ. τεμάχια. Από εκεί και πέρα, η Eurobank έκλεισε, αν και αμετάβλητη στα 3,60 ευρώ, σε ιστορικά χαμηλά, στη περιοχή των 3,60 ευρώ, κάτι το οποίο ισχύει για τη Γενική Τράπεζα, τη Κύπρου, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Proton Bank.

Συνολικά, 42 μετοχές έκλεισαν σήμερα σε ιστορικά χαμηλά, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται οι μετοχές της Αγροτικής Ασφαλιστικής, Σελόντα, Ιντρακόμ, ΚΑΕ, Ζήνων, Σπήρου κ.ά. Σε νέα χαμηλά έκλεισε και η μετοχή της ΕΤΕ, στα 9,16 ευρώ με 1,3 εκ;ατ. τεμάχια, ενώ αντίδραση βγήκε στη Marfin Popular, με τη μετοχή να αντιδρά σημειώνοντας άνοδο 2,61%, στο 1,18 ευρώ, έπειτα από την ανακοπή του κύματος ρευστοποιήσεων από ξένα funds το προηγούμενο διήμερο. Μικρή ήταν η αντίδραση από την ΕΧΑΕ και κέρδη πάνω από 2% σημείωσε ο τίτλος της Motor Oil. Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 101,3 εκατ. ευρώ. ,ε την πλειοψηφία των μετοχών να κλείνει στο «κόκκινο», 131, έναντι 58 που ενισχύθηκαν και 119 αμετάβλητες.

K.E. - Σ.K.X.