• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
18:12 - 17 Σεπ 2008

Ρευστοποιήσεις στο τέλος για ευνόητους λόγους...

Από τη στιγμή που η εμπιστοσύνη των επενδυτών είναι ταυτόσημη της καθοδικής πορείας των μετοχών είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς γιατί η αγορά δεν κατοχύρωσε τις 3.000 μονάδες (υψηλό 3.027) και έκλεισε για Τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση κάτω από τα προαναφερόμενα επίπεδα. Με κλείσιμο στις 2.957,92 μονάδες και κέρδη 0,83%, το πολυπόθητο rebound ήταν σα να μην υπήρξε ποτέ. Κι όχι μόνο αυτό. Σύμφωνα με τους αναλυτές οι καρδιές των επενδυτών θα πάρει καιρό να επιστρέψουν στις θέσεις τους. Τι κι αν κρατικοποιήθηκε και η AIG, με τη χρηματοδότηση από τη Fed ύψους 85 δις. δολαρίων.

Τι κι αν μοσχοπουλιούνται τα πάγια της Lehman, τι κι αν η Morgan Stanley εμφάνισε καλύτερα των αναμενομένων αποτελέσματα...

Η πραγματικότητα είναι πως τα ευαγή πιστωτικά ιδρύματα αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας και η καχυποψία στις μεταξύ τους σχέσεις είναι τέτοια που το euribor, για παράδειγμα, ξέφυγε σήμερα στα επίπεδα του 5%.

Το κόστος του χρήματος ανεβαίνει η ανάγκη για ρευστό καθιστά τους δανειολήπτες και τους καταναλωτές τα μεγάλα θύματα της κρίσης και τους έχοντες ρευστότητα κυνηγούς καθώς οι εκτιμήσεις θέλουν να απογειώνονται ως στο τέλος της χρονιάς τα επιτόκια ταμιευτηρίου και πολύ περισσότερο οι προθεσμιακές καταθέσεις με επιτόκια της τάξης του 7%.

Οι επενδυτές γνωρίζουν τη κατάσταση και με κινήσεις τύπου hit and run, σε τελείως βραχυπρόθεσμο ορίζοντα αγοράζουν φθηνά και πουλάνε ψηλά σε διάστημα μόλις λίγων ωρών.

Όπως έγινε σήμερα στο Χ.Α. Η μετοχή της Εθνικής με υψηλό στα 29 ευρώ έκλεισε χαμηλότερα και με κέρδη στα 27,80, διακινώντας 2,7 εκατ. τεμάχια.

Το ίδιο έγινε και στην Alpha που από τα 15,38 που ήταν το υψηλό ημέρας προσγειώθηκε στα 15,06 και είχε ξεκινήσει από τα 4,46 ευρώ.

Η Πειραιώς με υψηλό στα 15,48, έκλεισε στα 15,10 και είχε ξεκινήσει από τα 14,72. Στη Κύπρου, με μέγιστο ημέρας στα 7,30 ευρώ, η μετοχή έκλεισε στα 6,84 ευρώ.

Περιορισμός των αρχικών κερδών παρατηρήθηκε στους δείκτες, με τον Mid Cap να κλείνει στις 3.537 με υψηλό στις 3.583 μονάδες, ο ASE στις 1608 από 1655 και ο Small Cap στις 659 από 667 μονάδες και με κέρδη 0,69%, 0,59% και 0,37% αντίστοιχα.

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 132 ενισχύθηκαν και 85 υποχώρησαν, με τις συναλλαγές στα 271,9 εκατ. ευρώ.

Στ.Κ.Χαρίτος
sxaritos@reporter