• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
HSBC: Αυξάνονται οι δημοσιονομικές προκλήσεις σε αραβικές χώρες
16:34 - 29 Φεβ 2016

HSBC: Αυξάνονται οι δημοσιονομικές προκλήσεις σε αραβικές χώρες

Αυξάνονται οι δημοσιονομικές προκλήσεις για τις αραβικές χώρες του Συμβουλίου Συνεργασίας του Περσικού Κόλπου, οι οποίες μπορεί να δυσκολευτούν να αναχρηματοδοτήσουν 94 δισ. δολάρια χρέος τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς η περιοχή είναι αντιμέτωπη με επιβράδυνση της ανάπτυξης, αύξηση των επιτοκίων και υποβαθμίσεις.

Αυτό αναφέρεται σε σημείωμα της HSBC, η οποία υπολογίζει ότι οι αραβικές χώρες πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν ομόλογα 52 δισ. δολαρίων και κοινοπρακτικά δάνεια 42 δισ. δολαρίων έως το 2017. Την ίδια στιγμή, οι χώρες αντιμετωπίζουν έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και στον προϋπολογισμό ύψους 395 δισ. δολαρίων.

Οι προσδοκίες ότι τα χρηματοδοτικά αυτά κενά θα καλυφθούν εν μέρει από την πώληση χρέους σε δολάριο θα δυσχεραίνει τις προσπάθειες να αναχρηματοδοτηθούν οι υφιστάμενοι τίτλοι που λήγουν το 2016 και το 2017, σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της HSBC για τη Μέση Ανατολή, Simon Williams. «Με τον Κόλπο να λειτουργεί σαν ενιαία πιστωτική αγορά, η πρόκληση της αναχρηματοδότησης θα γίνει πολύ πιο αισθητή και θα γίνει μεγαλύτερη από τη σύσφιξη της τοπικής λιτότητας, την αύξηση των επιτοκίων και τις πρόσφατες υποβαθμίσεις», τονίζει.