• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Μάθημα πρώτο για το 2010: Υφεση: τέλος, μετοχές: πάνω!
08:03 - 21 Δεκ 2009

Μάθημα πρώτο για το 2010: Υφεση: τέλος, μετοχές: πάνω!

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να σημειώσουν οι επενδυτές καθώς μπαίνουμε στο 2010, είναι πως η παγκόσμια ύφεση τελείωσε, σημειώνει σε νέο report της η Nomura. Η συρρίκνωση του παγκόσμιου ΑΕΠ, τελείωσε στο β’ τρίμηνο του 2009, ενώ για το G10 το τέλος της σημειώθηκε λίγο αργότερα, στο γ’ τριμηνο. Οπως σημειώνει ο διεθνής οίκος, οι φάσεις ύφεσης δεν είναι η φυσιολογική κατάσταση για μία οικονομία, κι έτσι τείνουν να αυτοδιορθώνονται, με την μακροοικονομική πολιτική να είναι το μεγαλύτερο χέρι βοηθείας προς αυτήν την κατεύθυνση. Χωρίς κάποιο άλλο μεγάλο σοκ, κάτι που η Nomura τονίζει πως δεν περιμένει, η παγκόσμια οικονομία θα συνεχίσει στην οδό την ανάκαμψης με την ανάπτυξη του 2010 να τοποθετείται στο 4,2%.

Ομως, όπως σημειώνει ο οίκος, ο ανεπτυγμένος κόσμος θα είναι πολύ πιο αδύναμος από ότι οι αναδυόμενες οικονομίες, με ανάπτυξη 2% και 6,6% αντίστοιχα. Η ανάκαμψη λοιπόν των ώριμων οικονομιών δεν θα καταφέρει να καλύψει τα «χαμένα» της ύφεσης, και αυτό δεν έχει να κάνει μόνον με το ότι οι αναδυόμενες αγορές έχουν μεγαλύτερη δυναμική ανάπτυξης, αλλά με το ότι, η ανάπτυξη της ζήτησης στις ανεπτυγμένες οικονομίες που χτυπήθηκαν από την κρίση - οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και η Ιαπωνία δηλαδή- θα είναι βουβή για αρκετό διάστημα.

Μπαίνουμε στο 2010 με ένα σημαντικό βαθμό αισιοδοξίας, τονίζουν οι αναλυτές της Credit Suisse, πως, και η οικονομική ανάκαμψη αλλά και η σταθεροποίηση στις χρηματιστηριακές αγορές θα είναι διατηρητέα, κάτι το οποίο θα οδηγήσει σε πολύ λιγότερο ευμετάβλητες συνθήκες στο νέο έτος, αν και οι τελευταίοι 12 μήνες μας έχουν διδάξει πως τίποτα δεν είναι δεδομένο.

Ο διεθνής οίκος σημειώνει πως αναμένει πως η παγκόσμια οικονομία το 2010 θα σημειώσει μία αποπληθωριστική ανάκαμψη και οι αγορές, με την βοήθεια της νομισματικής πολιτικής και της δημοσιονομική εξυγίανσης, θα κινηθούν ανοδικά. Το κλειδί πάντως όλων, και κυρίως για την μοίρα του χρηματοοικονομικού κλάδου, θα είναι η πορεία στην αμερικάνικη αγορά κατοικίας, κάτι το οποίο αποτελεί το πιο σημαντικό «collateral» στο παγκόσμιο χρηματοοικονομικό σύστημα.

K.E.

Τελευταία τροποποίηση στις 21/12/2009 - 08:18