Οι ενέργειες της ΕΚΤ προς την Ελλάδα, αναφέρει το Business Insider, λαμβάνουν χώρα σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών από όταν αποκαλύφθηκαν οι κρυφές επιστολές που αποκαλύπτουν πως η ΕΚΤ απειλεί να αποσύρει την έκτακτη χρηματοδότηση από τις ιρλανδικές τράπεζες, εάν η χώρα δεν αιτούνταν διάσωσης, «σε μια κίνηση που θεωρήθηκε από πολλούς ως παρέμβαση στα θέματα μιας χώρας».
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η ΕΚΤ στη συνέχεια προσποιήθηκε ότι η Ιρλανδία είχε ζητήσει εθελοντικά διάσωση. Οι επιστολές αποκάλυψαν ότι στην πραγματικότητα η ΕΚΤ είχε απαιτήσει από την ιρλανδική κυβέρνηση να ζητήσει διάσωση.
Άλλο είναι η ΕΚΤ να απαιτεί από μεμονωμένες τράπεζες να ακολουθούν συγκεκριμένους τεχνικούς κανόνες για να διατηρούν την ρευστότητά τους, και εντελώς άλλο η ΕΚΤ να πιέζει μια κυβέρνηση απειλώντας τις τράπεζες μιας ολόκληρης χώρας με ξαφνική στάση πληρωμών, στερώντας τους μαζικά την ρευστότητα, αναφέρει το δημοσίευμα. «Αυτό είναι που συμβαίνει τώρα στην Ελλάδα».



