Σύμφωνα με τα στοιχεία του δικτύου της RE/MAX, οι τιμές των ακινήτων σημείωσαν περαιτέρω πτώση το 2014 σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με τις τιμές των μεταχειρισμένων να μειώνονται σε πανελλαδικό επίπεδο κατά 9,5% , ενώ των νεόδμητων κατά 7%.
Αντίστοιχα:
-
στην Αττική είχαμε για τα μεταχειρισμένα πτώση 11% και στα νεόδμητα 7,5%,
- στη Θεσσαλονίκη για τα μεταχειρισμένα πτώση 10% και τα νεόδμητα 12,5% και τέλος για την υπόλοιπη χώρα για τα μεταχειρισμένα πτώση 4% και τα νεόδμητα 1,5%.
Εν κατακλείδι σε μια σύνοψη των αποτελεσμάτων της έρευνας:
-
σε όλη τη χώρα, πάνω από 8 στα 10 των πωληθέντων ακινήτων ήταν κατοικίες (διαμερίσματα & μονοκατοικίες/μεζονέτες), ενώ τα οικόπεδα καθώς και τα επαγγελματικά ακίνητα είχαν μικρά μερίδια (ποσοστό 5% & 12% αντίστοιχα).
-
στην Αττική άνω του 80% των πωληθέντων ακινήτων ήταν κατοικίες. Τα οικόπεδα/αγροτεμάχια έφθασαν μόλις στο 3%, ενώ σημαντική ήταν η συμμετοχή των επαγγελματικών ακινήτων στο 14% επί του συνόλου των πωληθέντων ακινήτων.
-
στη Θεσσαλονίκη οι αγοραπωλησίες επικεντρώθηκαν σχεδόν αποκλειστικά (κατά 92%) στις κατοικίες, ενώ η συμμετοχή των επαγγελματικών ακινήτων μόλις έφθασε μόλις στο 4%, ενώ απουσίαζαν εντελώς τα οικόπεδα/αγροτεμάχια.
-
στην υπόλοιπη Ελλάδα (εκτός Αττικής & Θεσσαλονίκης) οι κατοικίες ήταν κι εδώ η δημοφιλέστερη κατηγορία με ποσοστό 81%. Τα επαγγελματικά ακίνητα ήταν το 13%, ενώ τα οικόπεδα-αγροτεμάχια περιορίσθηκαν στο 6%.
- συνεχίζοντας την τάση των προηγουμένων ετών προτιμήθηκαν παλαιές κατοικίες (άνω της 5ετίας) σε ποσοστό 89%, έναντι των νεόδμητων & νέων (μέχρι 5ετίας) που μόλις συγκέντρωσαν το 11% (αδιαφορία για τα νεόδμητα, που τα προτίμησαν μόλις το 3% των αγοραστών). Έντονο ήταν το ενδιαφέρον για κατοικίες 6 έως 15 ετών (36% του συνόλου), ενώ πρώτη στις προτιμήσεις των αγοραστών αναδείχθηκε η κατηγορία των παλαιών άνω των 25 ετών (39%).
Άλλα στοιχεία:
-
στην Αττική, περίπου 1 στα 2 (47%) ακίνητα που πωλήθηκαν ήταν παλαιά (άνω 25ετίας). Τα νεόδμητα μαζί με τα νέα (έως 5ετίας) μόλις έφτασαν το 6%, ενώ τα 6 έως 15 ετών συγκέντρωσαν το σχεδόν το 1/3 των προτιμήσεων (31%) και τέλος η ενδιάμεση κατηγορία 16 έως 25 ετών μόλις ξεπέρασε το 15%.
-
στη Θεσσαλονίκη έχουμε πλήρη κυριαρχία των άνω 25ετίας κατοικιών (σχεδόν 6 στις 10), ενώ τα νεόδμητα μαζί με τα έως 10ετίας συγκέντρωσαν το 36%. Αξιοσημείωτο είναι το ότι απουσιάζει εντελώς η κατηγορία 11-20 ετών.
-
στις περιοχές της Υπόλοιπης Ελλάδας (εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης) παρατηρούμε διαφοροποιήσεις σε σχέση με τα μεγάλα αστικά κέντρα. Έτσι βλέπουμε ότι οι κατοικίες έως 15 ετών προτιμήθηκαν σχεδόν από 6 στους 10 αγοραστές (57%) (50+% περισσότεροι σε σχέση με την Αττική και τη Θεσσαλονίκη). Οι παλαιές κατοικίες (άνω των 25 ετών) έφθασαν το 36%. Ιδιαίτερη προτίμηση έδειξε το 1/3 των αγοραστών στις κατοικίες 6-10 ετών, ενώ ανύπαρκτο ήταν πρακτικά το ενδιαφέρον για τα νεόδμητα (μόλις το 2%).
-
οι μεσαίες κατοικίες (δηλ. εμβαδού 71-110τμ.) προτιμήθηκαν από το 43% των αγοραστών, ενώ αρκετό ενδιαφέρον είχαν οι κατηγορίες 1-50τμ και 51-70τμ (16% και 15% αντίστοιχα), όπως και τα μεγάλα σπίτια άνω των 130τμ (15%).
- στην Αττική προτιμήθηκαν από τους μισούς περίπου αγοραστές (49%) επίσης οι μεσαίες κατοικίες (δηλ. εμβαδού 71-110τμ.) με δημοφιλέστερη την κατηγορία των 91-110τμ. με 30%. Αξιόλογη είναι η παρουσία των μεγάλων κατοικιών (άνω των 150τμ) σε ποσοστό 20%, που είναι υπερδιπλάσιο του πανελλαδικού μέσου όρου.
- στη Θεσσαλονίκη η δημοφιλέστερη κατηγορία ήταν από 51-70τμ που την προτίμησαν 1 στους 3 αγοραστές, με δεύτερη επιλογή τα διαμερίσματα έως 91- 110τμ (20%). Ψηλά στις προτιμήσεις ήταν και οι κατηγορίες 71-90τμ και 111-130τμ (από 16% κάθε μια).
- στην υπόλοιπη Ελλάδα (εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης) παρατηρούμε έντονη προτίμηση από σχεδόν 1 στους 3 αγοραστές στα μικρά διαμερίσματα (ως 50τμ.), ενώ πάνω από το 40% επέλεξε την κατηγορία 71-110τμ . Μικρό (6%) ήταν το ενδιαφέρον για τις μεγάλες κατοικίες (άνω των 150τμ).



