• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Το εξωτερικό περιβάλλον αναμένεται να δώσει την τάση στο ΧΑ
10:37 - 21 Αυγ 2019

Το εξωτερικό περιβάλλον αναμένεται να δώσει την τάση στο ΧΑ

Άνοδο κατά 0,17% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. στη χτεσινή συνεδρίαση κλείνοντας στις 829,74 μονάδες. Παράλληλα, η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 46,7 εκ. ευρώ.

Έντονη μεταβλητότητα ήταν το βασικό χαρακτηριστικό της συνεδρίασης, όπως σημειώνει η Κύκλος Χρηματιστηριακή Α.Ε.Π.Ε.Υ., με την εναλλαγή προσήμου για το Γ.Δ. αν και το αρνητικό πρόσημο κυριάρχησε στο μεγαλύτερο μέρος και το οριστικά θετικό κατακτήθηκε μόλις στα τελευταία λεπτά των δημοπρασιών. Με τις τράπεζες αρνητικές αλλά αρκετές δεικτοβαρείς και μετοχές της περιφέρειες να καταγράφουν κέρδη σε μια τακτική επιλεγμένων κινήσεων (stock picking).

Έτσι, ο τραπεζικός κλάδος (-0,40%) κατέγραψε απώλειες με την Πειραιώς (-1,59%) να υποαποδίδει. Απώλειες ακόμη κατέγραψαν τα ΕΛΠΕ (-0,96%), η ΕΕΕ (-0,53%),o ΟΠΑΠ (- 0,52%), ο Φουρλής (-1,05+%) και η Cenergy (-0,72%). Στον αντίποδα, κέρδη κατέγραψε η ∆ΕΗ (+2,05%), η Motor Oil (+2,36%), το Jumbo (+2,44%), η Τενέργα (+4,2(%), ο Φουρλής (+0,94%) αλλά και η Ελτράκ (+3,12%) που είναι σε διαδικασία δημόσιας πρότασης για έξοδο από το Χ.Α. Απολογιστικά, 51 μετοχές κατέγραψαν κέρδη έναντι 43 εκείνων που υποχώρησαν. Η ανυδρία της εσωτερικής επικαιρότητας δεν τροφοδοτεί με καταλύτες το ελληνικό χρηματιστήριο, μέχρι τουλάχιστον την Παρασκευή όποτε η Moody’s θα δημοσιοποιήσει την έκθεσή της για το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας. Έτσι, το εξωτερικό περιβάλλον αναμένεται να επανέλθει ως εκείνο που θα δώσει την τάση στο Χ.Α.

Η υποχώρηση των συναλλαγών ωστόσο επιτρέπει αμυντικές κινήσεις που ενδεχομένως θα αποτρέψουν την υποχώρηση ή τουλάχιστον θα περιορίσουν την πτώση λαμβάνοντας υπόψη την αυξημένη αβεβαιότητα που επιφέρει η ιταλική πολιτική σκηνή.