• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
12:28 - 27 Μάι 2010

«Λουκέτο» σε 350 πρατήρια καυσίμων λόγω κρίσης

Πάνω από 350 πρατήρια καυσίμων σε όλη τη χώρα έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους τελευταίους μήνες, καθώς αδυνατούν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους προς τις εταιρίες εμπορίας και αυτές σταμάτησαν να τα εφοδιάζουν με καύσιμα.

Την ίδια ώρα η κατανάλωση καυσίμων εμφανίζει πτώση άνω του 20%, ενώ στη σούπερ αμόλυβδη, που είναι το ακριβότερο καύσιμο, η μείωση της φθάνει στο 60%.

Πρόκειται για στοιχεία που ανέφεραν χθες το βράδυ εκπρόσωποι του Συνδέσμου Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, σημειώνοντας ότι η αγορά καυσίμων βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση αντιμετωπίζοντας τα εξής προβλήματα :

  • Αύξηση των τιμών
  • Μείωση της κατανάλωσης
  • Σημαντική αύξηση του χρηματοοικονομικού κόστους (υψηλότερα κεφάλαια κίνησης για τη διακίνηση του ίδιου εμπορεύματος επειδή ανέβηκαν οι τιμές), σε περίοδο που τα δανειακά κεφάλαια είναι δυσεύρετα και ακριβά και την αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των επισφαλειών.

Άνοδο 40 λεπτών το λίτρο στη βενζίνη από Φεβρουάριο

Με βάση τα στοιχεία του ΣΕΕΠΕ η αύξηση των τιμών από το Φεβρουάριο στην αμόλυβδη υπερβαίνει τα 40 λεπτά το λίτρο (ή ποσοστό 37%) και οφείλεται αποκλειστικά στους φόρους και την άνοδο των διεθνών τιμών.

Συγκεκριμένα η μέση λιανική τιμή στις 5 Φεβρουαρίου ήταν 1,101 ευρώ και έφτασε στις 14 Μαίου στο 1,509 ευρώ, δηλαδή αυξήθηκε κατά 40,8 λεπτά. Από αυτά τα 26 λεπτά ήταν η αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης, 8,6 λεπτά η αύξηση του ΦΠΑ, 0,2 λεπτά λοιπές εισφορές και 6,1 λεπτά ανέβηκε η τιμή διυλιστηρίου. Το μικτό περιθώριο κέρδους εταιριών και πρατηριούχων, σύμφωνα πάντα με τον ΣΕΕΠΕ, μειώθηκε κατά 0,2 λεπτά.

«Πρόσχημα» τα περί απελευθέρωσης στις μεταφορές

Ιδιαίτερη κριτική στο θέμα της απελευθέρωσης των μεταφορών, άσκησε ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ κ. Σ. Χριστογιάννης, λέγοντας ότι με τον τρόπο που γίνεται ουσιαστικά συνιστά μη απελευθέρωση.

Κι αυτό διότι το κόστος αγοράς μιας άδειας βυτιοφόρου καθορίζεται σε 200.000 ευρώ, όσο περίπου έχει διαμορφωθεί η τιμή αγοράς για υπάρχουσες άδειες. Ο ίδιος υπενθύμισε ότι υπάρχει τελεσίδικη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την κατάργηση κάθε περιορισμού στην έκδοση αδειών βυτιοφόρων και ότι για το ίδιο θέμα η χώρα μας έχει παραπεμφθεί στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Γιώργος Φιντικάκης

 

Τελευταία τροποποίηση στις 27/05/2010 - 16:57