• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
08:28 - 15 Νοε 2010

Πόσο κοντά στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης είναι η Ιρλανδία;- Εξετάζεται παροχή βοήθειας στις τράπεζες;

(upd)Οι ιρλανδικές αρχές πραγματοποιούν "διεθνείς επαφές" για την οικονομική κατάσταση της χώρας, αλλά δεν έχουν ζητήσει οικονομική βοήθεια, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών στο Δουβλίνο. "Η Ιρλανδία δεν έχει διατυπώσει αίτημα για εξωτερική βοήθεια", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πηγές της ΕΕ δηλώνουν, την ίδια ώρα, στο πρακτορείο Reuters, ότι διεξάγονται συνομιλίες για πακέτο διάσωσης και ότι είναι απίθανο η Ιρλανδία να διαχειρισθεί το χρέος της χωρίς οικονομική υποστήριξη.

"Το σενάριο ότι η Ιρλανδία χτυπά την πόρτα του ΔΝΤ ή έχει ανάγκη από πακέτο διάσωσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι εσφαλμένο, αλλά εάν πάρει μεγαλύτερες διαστάσεις θα είναι πολύ, πολύ επικίνδυνο", δήλωσε ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ιρλανδίας Ντικ Ροχ στο ραδιοφωνικό δίκτυο Newstalk.

Η Ιρλανδία εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει οικονομική υποστήριξη για τις τράπεζές της από το ταμείο της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών σε μία προσπάθεια να αποφύγει να ζητήσει οικονομική υποστήριξη για το κράτος, αναφέρει, την ίδια στιγμή,σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας Irish Independent, που επικαλείται μη κατονομαζόμενη πηγή.

Σύμφωνα με την Irish Independent, ο υπουργός Οικονομικών Μπράιαν Λένιχαν είναι πιθανόν να ζητήσει από τους ευρωπαίους εταίρους του αύριο στις Βρυξέλλες, εάν θα είναι δυνατή η χορήγηση ρευστότητας στις ιρλανδικές τράπεζες, στις οποίες έχει ήδη υποσχεθεί τη χορήγηση 50 δισεκατομμυρίων ευρώ.

"Δεν τίθεται θέμα ιρλανδικού δημοσιονομικού χρέους, το θέμα που τίθεται είναι η χρηματοδότηση των τραπεζών. Οι τράπεζες έχουν πρόβλημα χρηματοδότησης", ανέφερε η κατονομαζόμενη πηγή, σύμφωνα με την εφημερίδα.

"Πρέπει να διαπιστώσουμε εάν μπορούσε να απευθυνθούμε στο ταμείο και να πάρουμε χρήματα για τον τραπεζικό τομέα. Ο Λένιχαν στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ έχει μία ευκαιρία να το συζητήσει. Οι τράπεζες θα το αποπληρώσουν, όχι το κράτος".

Να σημειωθεί ότι οι ιρλανδικές τράπεζες αύξησαν το δανεισμό τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από 119 δισ. ευρώ στις 24 Σεπτεμβρίου, σε 130 δισ. ευρώ στις 29 Οκτωβρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση την κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας την Παρασκευή.

Τελευταία τροποποίηση στις 15/11/2010 - 12:58