• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
14:15 - 28 Ιαν 2012

Για διορισμό Οικονομικού Επιτρόπου πιέζει το Βερολίνο

...σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters και δημοσίευμα των FT.Διαψεύδουν το ενδεχόμενο κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα.
Τη στιγμή που οι επικρίσεις από πλευράς Γερμανών αξιωματούχων, με κορυφαίο παράδειγμα τις δηλώσεις Σόιμπλε ότι "η Ελλάδα πρέπει να δουλέψει" κι ότι "οι ανακοινώσεις δεν αρκούν", μία διαρροή-βόμβα μεταδίδουν από χθες ειδησεογραφικά πρακτορεία. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters το Βερολίνο πιέζει, στα πλαίσια της χορήγησης νέου δανείου, για διορισμό Οικονομικού Επιτρόπου στην Ελλάδα.

«Υπάρχουν εσωτερικές συζητήσεις στο Eurogroup και προτάσεις, μία εκ των οποίων προέρχεται από τη Γερμανία, για το πώς θα αντιμετωπίζονται με εποικοδομητικό τρόπο προγράμματα στήριξης που βρίσκονται παρατεταμένα εκτός στόχων, για το εάν αυτό θα μπορεί να αγνοηθεί ή εάν πρέπει να πούμε 'ως εδώ'» ανέφερε η πηγή.

Η ίδια πηγή δήλωσε ότι σύμφωνα με προτάσεις, ευρωπαϊκοί θεσμοί που ήδη δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα θα πρέπει να αναλάβουν «συγκεκριμένες αρμοδιότητες λήψης αποφάσεων» για τη δημοσιονομική πολιτική. «Αυτό θα μπορούσε να γίνει ακόμη αυστηρότερο μέσω εξωτερικής τεχνογνωσίας» συμπλήρωσε η πηγή.

Πηγή στο ελληνικό υπουργείο Οικονομικών ζητώντας να μείνει ανώνυμη απέκλεισε να τέθηκαν υπόψη της ελληνικής κυβέρνησης τέτοιες προτάσεις στο επίπεδο του Eurogroup.

Τι γράφουν οι Financial Times

Στην ίδια κατεύθυνση, στο φύλλο των Financial Times της Παρασκευής γράφτηκε ότι η Γερμανία θέλει η Ελλάδα να εκχωρήσει την κυριαρχία της στη δημοσιονομική της πολιτική σε Ευρωπαίο επίτροπο πριν επωφεληθεί από ένα δεύτερο πρόγραμμα διάσωσης.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, ένας επίτροπος που θα οριστεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης θα μπορεί να ασκεί βέτο σε αποφάσεις επί των δημοσιονομικών που λαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση.

«Η ενίσχυση του προϋπολογισμού πρέπει να συνοδεύεται από μια αυστηρή διοίκηση και ένα σύστημα ελέγχου» αναφέρει το κείμενο που επικαλείται η εφημερίδα και το οποίο εστάλη από το Βερολίνο στις πρωτεύουσες των άλλων χωρών της ευρωζώνης.

«Ενώπιον της απογοητευτικής μέχρι σήμερα προσαρμογής της, η Ελλάδα πρέπει να δεχτεί μια εκχώρηση της δημοσιονομικής της κυριαρχίας σε ένα ευρωπαϊκό κλιμάκιο για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα» εκτιμά η γερμανική κυβέρνηση.

Διαψεύδει η Αθήνα


Απαντώντας στην παραπάνω διαρροή, που ενέγειρε πλήθος αντιδράσεων στον πολιτικό κόσμο και την κοινωνία, υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές απορρίπτουν κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει δεκτό κάτι τέτοιο. Ανάλογη πρόταση είχε κάνει στο παρελθόν και Ολλανδός υπουργός. Δεν το συζητάμε καν» ανέφεραν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Τελευταία τροποποίηση στις 30/01/2012 - 01:31