• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
15:16 - 18 Σεπ 2009

Μετατόπιση ενδιαφέροντος στο Χ.Α. - Στις τράπεζες ξανά η σκυτάλη, λέει η Emporiki

(upd) Εκτός τραπεζών, το ενδιαφέρον στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας στο Χ.Α. Με εξαίρεση τη Κύπρου και την Εθνική, που ασντιδρούν με κέρδη κοντά στη μία ποσοστιαία μονάδα, τα υπόλοιπα τραπεζικά χαρτιά υποχωρούν, ενώ δεν υπάρχει σπουδαία βοήθεια ούτε από τις παραδοσιακές δυνάμεις σε αδύναμες συνεδριάσεις, όπως η σημερινή, δηλαδή ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ, που εμφανίζουν διακυμάνσεις οριακές.

Από εκεί και πέρα, οι επενδυτές στρέφουν το ενδιαφέρον τους σε επιλεγμένες μετοχές, κυρίως μέσα από τον εμπορικό και βιομηχανικό κλάδο. Πρώτη στη λίστα είναι η μετοχή της Coca Cola, που καταγράφει άνοδο 2,87%, έπειτα από την πρόθεση της εταιρείας να επιστρέψει στους μετόχους της 1,5 ευρώ. Νέα αντίδραση για τη Βιοχάλκο και τις θυγατρικές της, Σωληνουργεία Κορίνθου, Ελβάλ, κέρδη, επίσης, για τη Frigoglass, αλλά και για το Σαράντη και την Τέρνα Ενεργειακή. Ο γενικός δείκτης ενισχύεται κοντά στις 2.560 μονάδες, αν και οι περισσότερες μετοχές υποχωρούν, 91, έναντι 79 που ενισχύονται. Οι συναλλαγές ξε3περνούν τα 110 εκατ. ευρώ.

Emporiki Bank

Οι τράπεζες θα δώσουν την τάση, υποστηρίζει στην εβδομαδιαία ανάλυσή της η Emporiki Bank. Σύμφωνα με τη χρηματιστηριακή, την εβδομάδα που διανύσαμε σημειώθηκε αύξηση της μεταβλητότητας, καθώς ο ΓΔ την Τρίτη υποχώρησε μέχρι τις 2.465μ και στη συνέχεια ανέκαμψε μέχρι τις 2.576μ, προσεγγίζοντας το υψηλό έτους στις 2.578μ. «Αν εξαιρέσουμε», αναφέρει, «δυο συνεδριάσεις (3/9 και 4/9), σε όλες τις υπόλοιπες (δεκαεννέα συνολικά) από τις 21/8 έως και σήμερα, ο ΓΔ κινείται ανάμεσα στις 2.442μ και 2.578μ. Θεωρούμε ότι αυτή η παλινδρόμηση τιμών σε ένα περιορισμένο εύρος έχει δημιουργήσει μια συσσώρευση τιμών, η οποία θεωρούμε ότι θα εκτονωθεί σύντομα και η κατεύθυνση που θα πραγματοποιηθεί θα δώσει τη νέα βραχυχρόνια τάση. Εκτιμούμε ότι η προαναφερόμενη κίνηση θα είναι σε άμεση συνάρτηση με την κίνηση των δεικτοβαρών τραπεζικών μετοχών, οι οποίες αναμένεται να «ξεσπάσουν» σύντομα, συμπαρασύροντας και τον ΓΔ ενδεχομένως και στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Τις προηγούμενες δυο εβδομάδες το επενδυτικό ενδιαφέρον είχε επικεντρωθεί στους μη τραπεζικούς τίτλους, εκτιμούμε όμως ότι σύντομα την σκυτάλη θα την ξαναπάρουν οι τράπεζες».

Αν τελικά ξεπερασθούν οι 2.578μ με χαμηλούς όγκους συναλλαγών, τότε θα υπάρξει επιτάχυνση της ανοδικής τάσης αλλά δύσκολα θα ξεπερασθούν τα όρια του ανοδικού καναλιού του τελευταίου διμήνου, δηλαδή το υψηλότερο πιθανό σημείο κορύφωσης προσδιορίζεται στη ζώνη τιμών 2.680μ - 2.700μ.

Αν όμως η ενδεχόμενη διάσπαση συνδυασθεί με αυξημένους όγκους συναλλαγών, τότε μπορεί να πραγματοποιηθεί ένα «βίαιο rally» με επόμενο στόχο την ευρύτερη περιοχή των 2.800μ, καθώς θα έχει ενδυναμωθεί το σενάριο ανάκαμψης τύπου V αντί του W. Στην αντίθετη περίπτωση που κινηθεί πτωτικά ο ΓΔ και διασπάσει την στήριξη των 2.465μ (σημείο κλειδί βραχυχρόνια) με αυξημένους όγκους συναλλαγών, ο πτωτικός στόχος προσδιορίζεται στη περιοχή των 2.275μ. Αν η υποχώρηση συντελεσθεί με χαμηλούς όγκους συναλλαγών, τότε μπορεί να εκτονωθεί στις στηρίξεις των 2.415μ και 2.365μ

Σ.Κ.Χ.