Οι τράπεζες χθες δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις η Alpha , Εθνική, Eurobank, ΤΤ Κύπρου δέχθηκαν πιέσεις έως και 4% με 5%. Παρατηρήθηκαν πωλήσεις μετοχών από ξένους επενδυτές ενώ ειδικά στην Alpha bank πουλάει και το IRF το οποίο κατείχε ένα σχετικά αξιόλογο ποσοστό. Οι επόμενες ημέρες χαρακτηρίζονται κρίσιμες καθώς θα αποδειχθεί αν θα επιβεβαιωθεί η όχι το ενδεχόμενο διόρθωσης στα χρηματιστήρια και στο ΧΑ.
Πάντως και σε διεθνές επίπεδο οι επενδυτές αρχίζουν να εμφανίζονται πιο προβληματισμένοι. Τα επίπεδα των 800 και 850 μονάδων θεωρούνται ως δίκαιη τιμή από διεθνείς επενδυτές για τον S&P 500. Στελέχη της Blackrock υποστηρίζουν ότι ο S&P 500 μπορεί να υποχωρήσει 10% με 15%.
Την ίδια στιγμή και η Rothchild υποστηρίζει ότι έχουν αποτιμηθεί τα μέτρα στήριξης των οικονομιών και των τραπεζών από τις κυβερνήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο. Ταυτόχρονα τραπεζικά στελέχη διατυπώνουν την εκτίμηση ότι τα ανοδικά περιθώρια της αγοράς αρχίζουν να μειώνονται επισημαίνοντας ότι «με βάση την λογική το ΧΑ θα μπορούσε να κινηθεί από 5% έως 10% υψηλότερα αλλά αν συμβεί αυτό η αγορά θα έχει φθάσει στα όρια της οπότε και μια διόρθωση δεν μπορεί να αποκλειστεί».
Πέτρος Λεωτσάκος
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
09:19 - 05 Ιουν 2009
Οι αφορμές και οι αιτίες της πτώσης στο ΧΑ και η τακτική του IRF στην Alpha
Υπό αυξημένη πίεση βρέθηκαν χθες οι τραπεζικές μετοχές με αφορμή και αιτία την αποτυχία της Λετονίας να καλύψει δημοπρασία 6μηνων τίτλων προκαλώντας προβληματισμό για τις βαλκανικές οικονομίες. Επανήλθε ο βαλκανικός προβληματισμός όμως η βαθύτερη αιτία θα πρέπει να αναζητηθεί στο γεγονός ότι οι τράπεζες έφθασαν ή τείνουν να φθάσουν στην δίκαιη τους τιμή. Είναι προφανές ότι μετά από άνοδο 150% στις μεγάλες τράπεζες μια διόρθωση αποτελεί φυσικό επακόλουθο.



