• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
14:32 - 04 Νοε 2009

Επιλεκτική η φορολογία σε βάρος των ιδιοκτητών ακινήτων λέει η ΠΟΜΙΔΑ

«Η αληθινά δίκαιη αναδιανομή θα συνιστούσε μία χαμηλότερη έκτακτη εισφορά, κατανεμημένη σε κάθε είδος περιουσίας, και όχι μόνον στα ακίνητα», δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ, Στράτος Παραδιάς, αναφερόμενος στην επιβολή έκτακτης εισφοράς στους ιδιοκτήτες ακινήτων με αξία άνω των 600.000 ευρώ.

Ακόμη, σε σχετική ανακοίνωσή της, η ΠΟΜΙΔΑ σημειώνει ότι σε αντίθεση με τον ΣΕΒ, δεν κλήθηκε σε κανενός είδους προηγούμενη διαβούλευση πριν την ανακοίνωση του μέτρου, παρότι έχει από τις 11/10, ζητήσει με επιστολή της, συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών.

Ακόμη, ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ υπογράμμισε ότι «οι έκτακτες σημερινές περιστάσεις, ασφαλώς δικαιολογούν τη λήψη έκτακτων φορολογικών μέτρων, αρκεί οι υπόχρεοι να μπορούν πράγματι να ανταποκριθούν σ΄αυτά. Ομως αληθινά δίκαιη αναδιανομή θα συνιστούσε μιά χαμηλότερη έκτακτη εισφορά, κατανεμημένη και αυτή σε κάθε είδος περιουσίας, και όχι μόνον στα ακίνητα».

Πρόσθεσε, δε, ότι «σε ό,τι αφορά στις επιχειρήσεις, η έκτακτη εισφορά επιβάλλεται μόνον σε όσες είναι πράγματι κερδοφόρες, και συνεπώς έχουν τη δυνατότητα να την πληρώσουν. Τι είδους "κερδοφορία" φαντάζονται οι κυβερνώντες ότι έχουν, και πως είναι βέβαιοι ότι μπορούν να πληρώσουν την εισφορά, οι ιδιοκτήτες με τα παλιά, τα ξενοίκιαστα, τα δεσμευμένα, τα ετοιμόρροπα, τα ημιτελή, τα άχτιστα, τα κάθε είδους απρόσοδα ακίνητα στη χώρα μας με τις υπερτιμημένες αντικειμενικές αξίες, ακίνητα αριθμητικά πολλαπλάσια από τις φανταχτερές βίλες που υποτίθεται ότι στοχεύουν να φορολογήσουν; Πώς μπορούν να θεωρούν τα ακίνητα αυτά ως βάση για βαριά φορολόγηση των ιδιοκτητών τους που ξεκινά ως έκτακτη, και με υπενθύμιση μάλιστα της πρόθεσης να μεταβληθεί σε τακτική από το 2010;».

Καταλήγοντας η ΠΟΜΙΔΑ δίνει στη δημοσιότητα τον συγκριτικό πίνακα φορολόγησης των δέκα μορφών κεφαλαίου στη χώρα μας, ο οποίος όπως υποστηρίζει, αποδεικνύει την σε βάρος των ιδιοκτητών ακινήτων επιλεκτικότητα στη φορολογία.

Τέλος, η Ομοσπονδία δηλώνει ότι εξακολουθεί να περιμένει πρόσκληση για ουσιαστική διαβούλευση με το υπουργείο Οικονομίας για τα θέματα φορολογίας των ακινήτων.