• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
Βουλή – Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο: Σκληρές αντιπαραθέσεις και διασταυρούμενα «πυρά» ελέω ΟΠΕΚΕΠΕ
20:57 - 29 Ιουλ 2025

Βουλή – Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο: Σκληρές αντιπαραθέσεις και διασταυρούμενα «πυρά» ελέω ΟΠΕΚΕΠΕ

Οι τόνοι ανέβηκαν, για μία ακόμη φορά, στη Βουλή σήμερα (Τρίτη, 29/7) κατά τη διάρκεια της συζήτησης για την Εξεταστική, με τον πρωθυπουργό να υποστηρίζει ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι μία «ανοιχτή πληγή επί δεκαετίες» και τον Νίκο Ανδρουλάκη να τον κατηγορεί για «μεθόδευση συγκάλυψης» και «θεσμική αλαζονεία».  

Μητσοτάκης: Διαχρονική πληγή ο ΟΠΕΚΕΠΕ – Μόνη λύση η εξεταστική

Πυρά κατά πάντων εξαπέλυσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει ήδη μιλήσει με πράξεις, μεταφέροντας τον οργανισμό στην εποπτεία της ΑΑΔΕ.

Ως ενδεχόμενη αφετηρία για μία «γόνιμη διαδρομή διαφάνεια και λογοδοσίας» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τη σημερινή συζήτηση, επιμένοντας πως η σύσταση εξεταστικής είναι η ενδεδειγμένη λύση, προκειμένου «να αντιμετωπιστούν οι βαθιά ριζωμένες παθογένειες και οι διακομματικές αστοχίες, να ανιχνευθούν πιθανές ευθύνες και να οδηγηθούμε τελικά σε μια κάθαρση που θα χτίσει μια επόμενη ημέρα προς όφελος των αγροτών, των κτηνοτρόφων και της ίδιας της χώρας».

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε στην πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας, η οποία τον διέκοψε αρκετές φορές, λέγοντάς της πως η Βουλή δεν είναι δικαστήριο, στο οποίο «υπερασπίζεται βιαστές» και καλώντας την να σταματήσει «να γκαρίζει», ενώ ακολούθησε και ένα ακόμη έντονο επεισόδιο ανάμεσα στην κα Κωνσταντοπούλου και τον πρόεδρο της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη.

Κόντρα Κακλαμάνη – Κωνσταντοπούλου

Στις αιτιάσεις της κας Κωνσταντοπούλου ότι ο πρωθυπουργός δεν αφήνει την αντιπολίτευση να ακουστεί, ο κ. Κακλαμάνης την κάλεσε να «σιωπήσει επιτέλους» και είπε «σιγά την αντιπολίτευση». Απαντώντας, δε, στις διαμαρτυρίες της Ζωής Κωνσταντοπούλου, την κάλεσε να προχωρήσει σε πρόταση μομφής εναντίον του εάν δεν της αρέσει ως πρόεδρος της Βουλής.

Μετωπική Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη

Θερμό επεισόδιο είχε επίσης ο πρωθυπουργό με τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Νίκο Ανδρουλάκη, υποστηρίζοντας ότι ως Κρητικός δεν μπορούσε να μη ξέρει την έκταση της υπόθεσης ΟΠΕΚΕΠΕ και επιχειρώντας να τονίσει την ευθύνη του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με τις αγροτικές επιδοτήσεις στο παρελθόν και την τεχνητή λύση που είχε υιοθετηθεί.

Απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, δε, σημείωσε πως «αυτός ο δρόμος (της αλήθειας) μπορεί να ανοιχτεί μόνο μέσα από εξεταστική επιτροπή. Όποιος τον αποφεύγει είναι ίσως κ. Ανδρουλάκη επειδή φοβάται πως θα βρεθούν τα δικά σας ίχνη».

Νέες αιχμές κατά Κώστα Καραμανλή

Ενδιαφέρον, μάλιστα, έχει το γεγονός πως αναφερόμενος στις παρατυπίες του οργανισμού και, προκειμένου να μην βγάλει τη ΝΔ «εκτός κάδρου», όπως είπε, αναφέρθηκε και στην περίοδο, 2004-2009, αφήνοντας εκ νέου αιχμές για την περίοδο της διακυβέρνησης Κώστα Καραμανλή.

Κατηγόρησε ακόμη τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι μοιράζονται «σκοτεινό λεξιλόγιο» όπως «Χούντα» και «εγκληματική οργάνωση», δημιουργώντας κλίμα τοξικότητας και fake news, κάνοντας λόγο για λαϊκισμό. Επιτέθηκε, επίσης, στον ΣΥΡΙΖΑ προβάλλοντας τις εκλογικές νίκες της ΝΔ, και λέγοντας, αναφερόμενος στον κ. Φάμελλο ότι το κόμμα θα μείνει εκτός Βουλής αν συνεχίσει στον ίδιο δρόμο.

«Τα κόμματα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτείνουν τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής και αναλώνονται και πάλι σε παιχνίδια εντυπώσεων, περιορίζοντας ουσιαστικά και πολιτικά την υπόθεση, αποκλειστικά και μόνο στα χρόνια της παρούσας διακυβέρνησης,» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ανδρουλάκης: «Ναι» στην Εξεταστική εάν δεχτείτε κι εσείς τη σύσταση Προανακριτικής

«Λέμε ναι στην εξεταστική αρκεί να ψηφίσετε και εσείς υπέρ της προανακριτικής» ανέφερε ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης απευθυνόμενος στην Νέα Δημοκρατία, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση για προσπάθεια «φτηνού συμψηφισμού» στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ και επανέλαβε τις καταγγελίες περί γαλάζιας «εγκληματικής οργάνωσης», επιχειρώντας να διαχωρίσει τις παράνομες επιδοτήσεις όταν αυτές καταλήγουν σε τσέπες αγροτών από εκείνες που μετατράπηκαν - όπως υποστήριξε - σε «μαύρο πολιτικό χρήμα».

«Παλιά οι αγρότες έπαιρναν παραπάνω επιδοτήσεις αλλά τις έπαιρναν οι ίδιοι. Τώρα έπαιρναν παραπάνω αλλά τα επέστρεφαν ως μαύρο πολιτικό χρήμα. Κάνετε ότι δεν καταλαβαίνετε. Μιλάμε για μια εγκληματική οργάνωση. Έπαιρνε παραπάνω για να μοιράσει μαύρο πολιτικό χρήμα» είπε.

Στη συγκεκριμένη φράση «πιάστηκε» ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για να κατηγορίσει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευση για ηθική α λα καρτ:

«Είπατε ότι είναι οκ ένας αγρότης και ενας κτηνοτρόφος να γράψει κάτι παραπάνω αλλά είναι πρόβλημα όταν το κάνει μια εγκληματική οργάνωση. Ηθική α λα καρτ από τον κ. Ανδρουλάκη. Έχετε τη δυνατότητα να το ανακαλέσετε. Εννοήσατε ότι όλα αυτά αυτής της εγκληματικής οργάνωσης, κάποια από αυτά τα ποσά επέστρεφαν ως πολιτικό χρήμα. Σε ποιους πήγε το πολιτικό χρήμα; Αυτές είναι ανυπόστατες κατηγορίες οι οποίες έχουν αποδέκτη μια ολόκληρη παράταξη και τις απορρίπτουμε συλλήβδην».

Ο κ. Ανδρουλάκης πήρε τον λόγο επί του προσωπικού, απορρίπτοντας την οπτική που πρόβαλλε ο πρωθυπουργός.

Κωνσταντοπούλου: Ο Μητσοτάκης ηγείται εγκληματικής οργάνωσης

Τις κατηγορίες του κ. Ανδρουλάκη για «γενικευμένη διαφθορά» της κυβέρνησης επανέλαβε εν πολλοίς και η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία ανακοίνωσε πως το κόμμα της θα ψηφίσει υπέρ της σύστασης Εξεταστικής, για να διερευνηθούν όλες οι πολιτικές ευθύνες στην υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι το κόμμα της δεν αποδέχεται το σκεπτικό της πρότασης της ΝΔ, το οποίο χαρακτήρισε «προκλητικό», αλλά στηρίζει το διατακτικό, δηλαδή τη διενέργεια έρευνας. «Πιστεύουμε ότι και αυτή η εξεταστική που θα είναι δημόσια, με εξέταση μαρτύρων και συλλογή στοιχείων, θα είναι ένα άριστο εργαλείο για να αποδειχθούν αυτά τα οποία συμβαίνουν», σημείωσε, προσθέτοντας πως «θα πρέπει να έρθει να καταθέσει ο πρωθυπουργός».

Αναφερόμενη, δε, στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, η κα Κωνσταντοπούλου δήλωσε ότι πρόκειται για «βαρύ κακούργημα» και επανέλαβε ότι με την υπαγωγή του οργανισμού στην ΑΑΔΕ «η κυβέρνηση έβαλε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα».

Κλείνοντας, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας υπογράμμισε: «Είναι επιτέλους η ώρα να τελειώνουμε με το παρακράτος, με την εγκληματική οργάνωση που έχει βάλει όλα της τα πλοκάμια σε όλους τους αρμούς του κράτους. Ήρθε η ώρα να διεκδικήσουμε και να φτιάξουμε… τη χώρα που αξίζουμε και που κυρίως αξίζει η νέα γενιά».

Φάμελλος: Το σκάνδαλο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ολόκληρο της κυβέρνησης – Απαιτείται παραίτηση και κάλπες

Για συγκάλυψη κατηγόρησε την κυβέρνηση και ο Σωκράτης Φάμελλος, αποδίδοντας πολιτικές ευθύνες και στον ίδιο τον πρωθυπουργό και λέγοντας ότι η Ελλάδα «βρίσκεται στο επίκεντρο ενός τεράστιου οικονομικού σκανδάλου διαφθοράς. Του σκανδάλου του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ένα ακόμα σκάνδαλο της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πρωθυπουργός «παριστάνει πως δεν βλέπει ποινικές ευθύνες των υπουργών του» και ενεργεί σαν να του ανήκει το κράτος. Ανέφερε ως παράδειγμα τη διαχείριση της τραγωδίας στα Τέμπη, όπου- όπως είπε- «μπάζωσε το έγκλημα» μέσω του τότε υφυπουργού Τριαντόπουλου.

Ολοκλήρωση της συζήτησης και ψηφοφορία

Λίγο πριν τις 21:00 ολοκληρώθηκε η συζήτηση για την Εξεταστική, με την πρόταση να τίθεται σε φανερή ονομαστική ψηφοφορία.

Για να γίνει δεκτή θα πρέπει να λάβει τη θετική ψήφο του απόλυτου αριθμού των παρόντων στην ψηφοφορία βουλευτών, η οποία δεν μπορεί να είναι κατώτερη από τα δύο πέμπτα (2/5) του όλου του αριθμού των βουλευτών.

Αύριο η συζήτηση επί των προτάσεων για Προανακριτική

Αύριο Τετάρτη, στις 9 το πρωί, έχει οριστεί να διεξαχθεί στην Ολομέλεια, η συζήτηση και η λήψη απόφασης σχετικά με τις δύο προτάσεις που έχουν καταθέσει το ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ – Νέα Αριστερά για την συγκρότηση Προκαταρκτικής Επιτροπής κατά των δύο πρώην υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη και Λευτέρη Αυγενάκη σχετικά με το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ.