• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
18:16 - 26 Μάι 2009

Διόρθωση στο Χ.Α., ισχυρά κέρδη στις ξένες αγορές

(upd) Τα καλύτερα των αναμενομένων οικονομικά στοιχεία που αφορούν στη καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ, είχαν σαν αποτέλεσμα το γύρισμα των διεθνών αγορών, εκτός της εγχώριας κεφαλαιαγοράς. Οι επενδυτές στην Ελλάδα, αλλά και οι ξένοι που τοποθετούνται το τελευταίο δίμηνο στο Χ.Α. προχωρούν κατά διαστήματα σε ρευστοποιήσεις θέσεων.
Αυτή τη φορά, δηλαδή την Τρίτη, η δικαιολογία είναι η ανησυχία για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, τα οποία ανακοινώνουν εντός της εβδομάδας μιά σειρά αποδεικτοβαρείς εισηγμένες, όπως η Alpha Bank (σήμερα), Eurobank, ETE και ενδιαμέσως, Marfin Popular, όμιλος Βιοχάλκο, εταιρείες του κατασκευαστικού κλάδου κ.ά. Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε με απώλειες 1.93%. στις 2.234,81 μονάδες.

Ενδοσυνεδριακά απειλήθηκαν οι 2.200 μονάδες, κάτι το οποίο δεν έγινε. Οι ρευστοποιήσεις στη συνεδρίαση της Τρίτης είχαν ως επίκεντρο τις τραπεζικές μετοχές. Από τη μία η ανησυχία για τα αποτελέσματα και από την άλλη, οι υπεραποδόσεις από τις 9 Μαρτίου, έδωσαν το πράσινο φως για τις πιέσεις, σχολιάζουν οι αναλυτές, οι οποίοι βλέποντας το θετικό πρόσημο σε Wall και Ευρώπη, κάνουν λόγο για διαφορτική συνεδρίαση στο Χ.Α. την Τετάρτη... Οι ευρωαπϊκές αγορές κλυδωνίστηκαν πάντως, έπειτα από τα επιβαρυντικά στοιχεία για το ΑΕΠ στη Γερμανία και κυρίως από τις καθημερινές πια δοκιμές εκτόξευσης πυραύλων από τη Βόρει Κορέα. Ως προς το τελευταίο ο γεν. γραμματέας του ΟΗΕ κ. Μουν, κάλεσε τη Β. Κορέα για διαπραγματεύσεις.

Από τον 20άρη, η μετοχή της Κύπρου υπεραπέωσε για μία ακόμα συνεδρίαση με κέρδη 4,8%, ο ΟΠΑΠ έκλεισε με κέρδη 0,8% και ο ΟΤΕ ενισχύθηκε οριακά. Κατά τα άλλα, οι απώλειες της Alpha ανήλθαν σε 4,71% με όγκο 1,9 εκατ. τεμαχίων, ΑΤΕ 3,51% με 2,7 εκατ. τεμάχια, Βιοχάλκο 4,7%, ΔΕΗ 2,5%, Coca Cola 3,5%, ΕΤΕ (περιορίστηκαν οι απώλειες στο 0,82%), Πειραιώς 3,74%, ΤΤ. 7,22% και Marfin Popular 8,05%. Γενικότερα, από τις μετοχές που διακινήθηκαν, η πλειοψηφία υποχώρησε, 168, έναντι 64 που ενισχύθηκαν με 71 αμετάβλητες. Οι συναλλαγές ήταν αυξημένες, στα 235 εκατ. ευρώ, με θετικό σημάδι ότι η προσφορά που βγήκε σκουπίστηκε (σ.σ. ορισμένες από τις μεγάλες τραπεζικές μετοχές έφταναν να υποχωρούν πάνω από 6%). Από τα small caps ξεχώρισαν Ελγέκα, Ιμπέριο, Επίλεκτος, Dionic.

Σ.Κ.Χ.