• Γ.Δ.ΓΕΝ. ΔΕΙΚΤΗΣ0,000%
  • S&P 5000,000%
  • Nasdaq0,000%
  • FTSE 1000,000%
  • Nikkei 2250,000%
  • DAX0,000%
  • CAC 400,000%
  • €/$
  • €/£
  • BTC
09:12 - 19 Οκτ 2009

Στηρίζει την Geniki η Societe Generale

Η Societe Generale θα συνεχίσει να στηρίζει την Geniki bank με στόχο ίσως από το 2010 να εμφανίσει τα πρώτα της κέρδη επισημαίνουν ορισμένες πηγές. Τα τελευταία 5 χρόνια η Geniki bank εμφανίζει συνεχώς ζημίες οι οποίες έχουν πλήξει κυρίως τα κεφάλαια της τράπεζας η οποία καλείται συνεχώς να προβαίνει σε αυξήσεις κεφαλαίου. Σημειώνεται ότι τα τελευταία χρόνια η Societe Generale έχει καταβάλλει για αυξήσεις κεφαλαίου 350 εκατ ευρώ.

Αρχικά η Societe Generele μάλλον ακολούθησε μια συντηρητική πολιτική προβλέψεων και για τον λόγο αυτό επιμηκύνθηκε ο χρόνος εξυγίανσης 5 χρόνια.

Την τρέχουσα περίοδο τα συνολικά ίδια κεφάλαια ανέρχονται στα 330 εκατ ευρώ διαμορφώνοντας τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας στο 11%. Από πλευράς κεφαλαίων η Geniki βρίσκεται σε καλή κατάσταση ωστόσο απαιτείται κυρίως η ενίσχυση του μηχανισμού παραγωγής εσόδων. Παράλληλα απαιτείται συνεχής προσπάθεια τιθάσευσης των εξόδων αν και τείνουν να φθάσουν στα όρια τους οι μειώσεις.

Το στοίχημα για την γαλλική τράπεζα είναι η πραγματική ανασυγκρότηση της Geniki bank και το κυριότερο να καταφέρει η τράπεζα να επιτύχει κέρδη. Χρηματιστηριακά η μετοχή έχει αποτελέσει ορισμένες φορές βορά των κερδοσκόπων καθώς διακινούνται μεγάλοι όγκοι με προφανή στόχο το βραχυχρόνιο κέρδος. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα ορισμένοι brokers εκτελώντας εντολές πελατών τους αγόρασαν και πούλησαν ουκ ολίγες φορές μετοχές της Geniki bank.

Το private banking της Eurobank πούλησε το 1% που ήλεγχε στην Geniki bank. Με βάση την υφιστάμενη μετοχική σύνθεση η Societe Generale κατέχει το 53,9% των μετοχών και ο μικρομέτοχοι φέρονται να ελέγχουν το 23% με 25%. Ασφαλιστικά ταμεία και ξένοι έχουν μειώσει σημαντικά τις επενδυτικές τους θέσεις στο 3% και 4% αντίστοιχα.

Πέτρος Λεωτσάκος
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.