• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
Image
0
0
 • NASDAQ Composite0
 • S&P 5000
 • CAC 400
 • DAX0
 • FTSE 1000
 • Nikkei 2250
Επιστολή Ρεβύθη στον πρωθυπουργό: 10 προτάσεις για να ανακάμψει η αγορά ακινήτων
12:10 | 18 Νοε 2013 Αφιέρωμα Real Estate

Επιστολή Ρεβύθη στον πρωθυπουργό: 10 προτάσεις για να ανακάμψει η αγορά ακινήτων

Δραστικές κυβερνητικές παρεμβάσεις απαιτούνται προκειμένου να ανακάμψει η αγορά των ακινήτων σύμφωνα με τους μεσίτες αστικών ακινήτων. Στο "R" οι 10 προτάσεις του κ. Γιάννη Ρεβύθη που περιλαμβάνονται σε επιστολή του προς τον Πρωθυπουργό.

Ο κ. Γιάννης Ρεβύθης πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος, επισημαίνει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αγορά και παραθέτει μια σειρά προτάσεων, που περιλαμβάνονται σε επιστολή που έστειλε στον Πρωθυπουργό, η εφαρμογή των οποίων θα δώσει τονωτική ένεση στην Ελληνική Κτηματαγορά.

Σύμφωνα με τον Γιάννη Ρεβύθη, η κίνηση στην αγορά των ακινήτων θα συνεχίζει να είναι μειωμένη εάν δεν γίνουν άμεσα τροποποιήσεις στον καινούργιο ΕΝ.Φ.Α. Όπως αναφέρει ο ίδιος και στην επιστολή του  προς τον Πρωθυπουργό «Δεδομένης της συνεχιζόμενης ύφεσης της Ελληνικής Κτηματαγοράς, η Κυβέρνηση θα πρέπει να κινηθεί άμεσα, δίνοντας κίνητρα για επενδύσεις και ταυτόχρονα να μειώσει τους φόρους που δυσχεραίνουν τις αγοραπωλησίες και έχουν παγώσει την αγορά. Είναι επίσης σημαντικό να προχωρήσει σε αλλαγές στον καινούριο ΕΝ.Φ.Α.».

Ο κος Ρεβύθης επισημαίνει ότι από το 2007 που ξέσπασε η κρίση μέχρι και σήμερα, παρόλο που οι τιμές τις αγοράς έχουν πέσει κατά 35%, οι αγοραπωλησίες έχουν επίσης συρρικνωθεί φθάνοντας ακόμη και το 70% σε ορισμένες περιπτώσεις. Στο πλαίσιο αυτό, τονίζει ο ίδιος, κινούνται μόνο τα καινούργια ακίνητα και μόνο εφόσον οι τιμές τους είναι λογικές και απόλυτα προσαρμοσμένες στα σημερινά οικονομικά δεδομένα της χώρας. 

Ωστόσο μπορεί να υπάρξει φως στο τούνελ της Κτηματαγοράς αρκεί να γίνουν οι εξής τροποποιήσεις: 

 •          Να μειωθούν τουλάχιστον στο μισό οι φορολογικοί συντελεστές για τα εντός σχεδίου οικόπεδα ή να μη φορολογούνται καθόλου διότι δεν αποφέρουν κανένα εισόδημα.
 •          Για τα ακίνητα που δεν ηλεκτροδοτούνται, θα πρέπει να μεγαλώσει ο μειωτικός συντελεστής όπως επίσης για διατηρητέα ακίνητα, δασικές εκτάσεις, ξενοδοχεία και ιδιαίτερα ακίνητα πολλαπλών χρήσεων.
 •          Να μειωθεί ο φόρος μεταβίβασης στο 3%.
 •          Να δοθεί παράταση για τον πόθεν έσχες στην αγορά και ανοικοδόμηση ακινήτων για τουλάχιστον 2 χρόνια ακόμα.
 •          Να υπάρχουν μειωμένοι φορολογικοί συντελεστές για επενδύσεις σε ξενοδοχεία και εκτάσεις που προορίζονται για παραθεριστικές κατοικίες.
 •          Να μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες και οι συντελεστές εμπορικότητας.
 •          Να μειωθεί ο φόρος μεταβίβασης για όσους Έλληνες φέρουν χρήματα από το εξωτερικό για αγορά ακινήτων (ώστε να έρθουν σιγά - σιγά τα χρήματα των Ελλήνων που υπάρχουν στο εξωτερικό).
 •          Να συνεχιστεί η αναστολή των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία και να υποχρεωθούν οι τράπεζες να επιμηκύνουν το χρόνο αποπληρωμής δανείων από δανειολήπτες που δεν μπορούν πραγματικά να εξυπηρετήσουν τα δάνεια τους.
 •          Κατάργηση του φόρου υπεραξίας ή τουλάχιστον να μειωθεί στο 5% διότι με ψεύτικες αντικειμενικές αξίες θα αναγκαστούν οι πωλητές να πληρώνουν υπέρμετρο φόρο.
 •      Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης με κριτήριο την κατοχή ακινήτων διότι λόγω των χαμηλών εισοδημάτων και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες είναι άδικο να φορολογούνται βάσει της κατοχής των ακινήτων που απέκτησαν από οποιαδήποτε αιτία.

Ο Γιάννης Ρεβύθης επισημαίνει ότι «είναι άδικη η φορολόγηση οποιονδήποτε ακινήτων δεν αποφέρουν εισόδημα και σε κάθε περίπτωση ο ενιαίος φόρος ακινήτων παραβιάζει τη βασική συνταγματική αρχή της πληρωμής φόρων ανάλογα με την φοροδοτική ικανότητα των πολιτών».

«Οι φόροι των ακινήτων», συμπληρώνει «θα πρέπει να είναι λογικοί για να μπορούν να πληρώνονται και η αδυναμία πληρωμής των φόρων να μην ποινικοποιείται». Επιπλέον, τονίζει ότι προκειμένου να τονωθεί η αγορά θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για επενδύσεις και όχι υπέρμετροι φόροι.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

4 comments

 • Comment Link apostolos_kl 15:07 - 18 Νοε 2013 posted by apostolos_kl

  Θα μπορούσε ο αγαπητός πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Ελλάδος, πέρα από τις σωστότατες προτάσεις του, να μελετήσει και τις κινήσεις που κανανε οι αντίστοιχοι σύλλογοι μεσιτών στις ΗΠΑ, στην Ιρλανδία και στο Ντουμπάι όταν πριν μερικά χρόνια κατέρρευσε η κτηματαγορά τους.
  Κυριότερα στο πως χειριστήκανε οι σύλλογοι των παραπάνω χώρες την εικόνα (και όχι μόνον) των κτηματαγορών τους στο εξωτερικό και πως προσπάθησαν (και προσπαθούν ακόμα) να αντιμετωπίσουν την κρίση.
  Πάντως σε καμία περίπτωση, πέρα από την αρχή των κρίσεων τους, δεν αφήσανε ξένες εφημερίδες, ανάλογα με τα συμφέροντα τους, να γράφουν το μακρύ και το κοντό τους για τις κτηματαγορές τους (όπως δυστυχώς γίνεται τα τελευταία χρόνια για την κτηματαγορά της Ελλάδα)

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 • Comment Link Johann 21:07 - 23 Νοε 2013 posted by Johann

  Η ιθύνοντες γνωρίζουν από δεκαετίες ότι "οι πολλοί φόροι δεν αποδίδουν χρήματα"(Ξ.Ζολώτας-1990)Γι' αυτούς θέμα υπάρξεως αποτελεί η διατήρηση τηςε κομματικής πελατείας τους στο Δημόσιο η η εξώθησή των 400000 αργομίσθων στη σύνταξη με "πλασματικά έτη" και αστείες "πρόωρες".Για το 1500000 ανέργων στον Ιδιωτικό κανείς δεν απασχολείται.Κάποια μέτρα-ασπιρίνες μόνο.Εκβιάζουν του υπαλλήλους με απόλυση από τυχόν νικητή σε εκλογές,για να διορίση (100000) "ημετέρους" κατά Τσίπρα.Έτσι έκαναν και με τους 250000 συμβασιούχους και εμονμιμοποίησαν μόνο 38000(με ποιά κριτήρια;).Με οριζόντιες μειώσεις "ξεμπερδεύουν" εύκολα και χωρίς διαδηλώσεις.Φεύγει ο εφιάλτης της εκλογικής συντριβής.Οι σωστές παρατηρήσεις του Προέδρου των κτηματομεσιτών προβλέπουν μειώσεις φόρων,άρα δραστικές απολύσεις η συντάξεις των 386 €.23-11-2013

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 • Comment Link Μπάμπης Ζεπίδης 16:50 - 15 Ιαν 2015 posted by Μπάμπης Ζεπίδης

  11 . - να αξιοποιηθεί το "ενεγειακό πιστοποιητικό" ώστε να δοθουν κίνητρα προς επισκευή των παλαιών ακινήτων με στόχο τη χαμηλότερη έως μηδενική φορολογία σε παλαιά ακίνητα. Η προκαλούμενη επισκευή των ακινήτων θα αποφέρει μείωση της ανεργίας προσφέρονατας εργασία σε σχετικά με την οικοδομή επαγγέλματα, παράλληλα θα αυξήσει το τζίρο σε υλικά και αγορές συσκευών κτλ.
  12.- να δημιουργηθεί μόνιμη επιτροπή με στελέχη από τα επαγγελματικά και τεχνικά επιμελητήρια (κατασκευαστές , μηχανικούς, μεσίτες, φοροτεχνικούς) για την παρακολούθηση της αγοράς και ενημέρωση των αντ.αξιών
  13.- να συνδεθούν τα έσοδα από εκμεταλλεύσεις ακινήτων με τα συνολικά έσοδα του ιδιοκτήτου, ώστε να μη φορολογείται απ το πρώτο ευρώ το ενοίκιο

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 • Comment Link ξου 12:49 - 26 Νοε 2015 posted by ξου

  Tiς βλακειες που εγραφες στο Καπιταλ ,και προετρεπες τον κοσμο να αγορασουν ακινητα ,γιατι ειναι ευκαιρια ,το 2007 -2008 ,τις θυμασαι???
  και τωρα βγαινεις και ξαναμιλας.... να σε χαιρονται, αυτοι που σου δινουν βημα

  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

Προσθήκη σχολίου

ˆ back to top

Από Θέσεως

Στέλιος Χριστόπουλος
Στέλιος Χριστόπουλος Εμπιστοσύνη, ώρα μηδέν

ΕΜΕΙΣ: Τελικά, έχουμε συμφωνία για…

Σπύρος Πολυχρονόπουλος
Σπύρος Πολυχρονόπουλος Τον φάκελο παρακαλώ…

Ένας άτυπος διαγωνισμός «αβάσταχτης ελαφρότητας»…

Δημοσθένης Δέπος
Δημοσθένης Δέπος Ο ΨΗΦΟΦΟΡΟΣ

Το τι σκουριασμένα δρεπανόσφυρα, σιδερογροθιές,…

Γιώργος Η. Χατζηδημητρίου
Γιώργος Η. Χατζηδημητρίου Μια εθνική ήττα που δεν ήταν αναπόφευκτη…

Στην περίπτωση του πρόσφατου μεταμεσονύχτιου Eurogroup,…