• ΓΔ: 00
  • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
  • FTSE ΧΑ MID CAP0
  • Τζίρος0
  • €/$ 0 €/£ 0
    BTC 0 ETH 0 XRP 0
Image on Reporter.gr
0
0
  • Nasdaq00%
  • S&P 50000%
  • CAC 4000%
  • DAX00%
  • FTSE 10000%
  • Nikkei 22500%

Γιώργος Λεβέντης

Τετάρτη, 22 Φεβρουάριος 2017 11:05 | Γιώργος Λεβέντης

Η αβάσταχτη μας ομφαλοσκοπία

Νεαρότερα μικρά κράτη όπως η Σλοβενία - έτος ανεξαρτησίας 1991, έκταση 20,273 τετραγωνικά χιλιόμετρα, πληθυσμός 2,064,188 – έρχονται στο προσκήνιο και μας επισκιάζουν. Με μια ευφυέστατη πρωτοβουλία η κυβέρνηση της Σλοβενίας βρίσκεται σήμερα στο προσκήνιο της διεθνούς διπλωματίας.  Εξηγούμαι: η Λιουμπλιάνα προτείνει φιλοξενία της πρώτης συνάντησης των ηγετών των δύο υπερδυνάμεων Ντόναλντ Τραμπ και Βλαδίμηρου Πούτιν. Ο Ρώσος ηγέτης δήλωσε ήδη ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με την Λιουμπλιάνα ως τόπο διεξαγωγής της πρώτης ιστορικής συνάντησης του με το νέο ηγέτη των ΗΠΑ, αν και η Σλοβενία, οφείλουμε να επισημάνουμε, αποτελεί πλήρες κράτος μέλος της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας!

Το Κυπριακό ζήτημα διήλθε απείρων στρεβλώσεων και έξωθεν κακοπροαίρετων παρεμβάσεων στην εβδομηντάχρονη του πορεία. Ως εκ τούτου ένα καθαρό ζήτημα εφαρμογής της αρχής της αυτοδιάθεσης μετετράπη σε θέμα διαμοιρασμού της εξουσίας μεταξύ της απόλυτης ελληνικής πλειοψηφίας των κατοίκων της νήσου με την μικρή αλλά στρατηγική Τουρκική μειονότητα – για την οποία ο Νταβούτογλου έχει ανερυθρίαστα αναφέρει, στο συγγραφικό του έργο περί γεωπολιτικής, ότι και να μην υπήρχε ‘οφείλαμε να την εφεύρουμε για να εξυπηρετήσουμε τον σκοπό του ελέγχου της Κύπρου’ (από την Άγκυρα βεβαίως). Σωρεία λαθών και τραγικών σφαλμάτων έφεραν την κατρακύλα για την ελληνική πλευρά, μια κατρακύλα η οποία οδυνηρώς ενταφίασε την υπόθεση της Ένωσης, η οποία ας σημειωθεί είχε στηριχθεί κι από φιλελληνικά στοιχεία του Foreign Office. Από την Ένωση με την Ελλάδα ως ατόφια εφαρμογή της Αυτοδιαθέσεως φτάσαμε στην κακώς νοούμενη ‘Επανένωση’, καινοφανής όρος άνευ περιεχομένου, αφού αυτό που κατ’ ουσίαν επιδιώκεται είναι η χειραγώγηση του νέου υπό διαπραγμάτευση κρατικού μορφώματος - βλέπε προτεκτοράτου - από την Άγκυρα.

Θα έλεγε κανείς ότι η απασχόλησή μας ως Πολιτεία (Κυπριακή Δημοκρατία) και δη πλήρες μέλος του ΟΗΕ και της ΕΕ με το θέμα των Βρετανικών Βάσεων (ΒΒ) είναι περιστασιακή, αποσπασματική και ασπόνδυλη. Αντικατοπτρίζει προφανώς τον τρόπο με τον οποίο χαράσσουμε ή ίσως δεν χαράσσουμε καν πολιτική, απλά αντιδρούμε περιστασιακά στις αυθαιρεσίες των όσων έχουν φροντίσει από δεκαετίες βάσει σχεδίου να διαμελίσουν αυτό τον τόπο για να τον κρατούν υπόδουλο προς εύκολη εξυπηρέτηση των συμφερόντων τους.

Πέμπτη, 08 Σεπτέμβριος 2016 17:23 | Γιώργος Λεβέντης

Μεταξύ Σφύρας και Άκμονος

Γίνεται όλο και πιο φανερό ότι o Αναστασιάδης είναι υπό την πίεση των Ηνωμένων Εθνών και των ΗΠΑ. Θα πρέπει να κάνει κάποιες πολύ δύσκολες επιλογές πριν από το τέλος του μήνα. Οι συνομιλίες έχουν φθάσει σε ένα κρίσιμο στάδιο. Καθώς ο χρόνος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στα μέσα Σεπτεμβρίου προσεγγίζει αδυσώπητα όλο και περισσότεροι μιλούν για μια πενταμερή συνάντηση υψηλού επιπέδου στη Νέα Υόρκη. Το ορόσημο της 14ης Σεπτεμβρίου 2016 έχει ήδη οριστεί για την έκδοση κοινής δήλωσης, θεωρείται δε ότι είναι ένας οδικός χάρτης για την ολοκλήρωση της τελικής διευθέτησης μέχρι το τέλος του έτους. Αυτό αναφέρεται σαφώς από την τουρκική πλευρά και το ειδικό σύμβουλο του ΓΓ ΟΗΕ.

Είναι κοινοτοπία ότι υπάρχει μια τιμή για τα πάντα στον κόσμο στον οποίο ζούμε.

Η κατάρριψη του Ρωσικού μαχητικού SU-24 μέσα σε Συριακό έδαφος από την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία σηματοδοτεί την έναρξη ενός ακόμη βρώμικου παιχνιδιού της Τουρκίας εις βάρος της αιμάσουσας Συρίας με επιδίωξη μελλοντικά εδαφικά οφέλη στον υπό αναδιάταξη πολιτικό χάρτη της γειτονικής χώρας.

Δεν πρόφτασε να εκπνεύσει η πρώτη NAVTEX η οποία σηματοδότησε την έναρξη ενός συντονισμένου σχεδίου προκλήσεων στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και η Άγκυρα εξέδωσε μια δεύτερη οδηγία προς ναυτιλλόμενους στα νότια της Κύπρου, μπροστά στα απαθή βλέμματα της διεθνούς κοινότητας συμπεριλαμβανομένου και αυτού τούτου του ΓΓ του ΟΗΕ, ο οποίος θα έπρεπε να είναι φύση και θέση θεματοφύλακας της διασφάλισης της διεθνούς έννομης τάξης.

Image on Reporter.gr Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman