• ΓΔ: 00
  • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
  • FTSE ΧΑ MID CAP0
  • Τζίρος0
  • €/$ 0 €/£ 0
    BTC 0 ETH 0 XRP 0
Image on Reporter.gr
0
0
  • Nasdaq00%
  • S&P 50000%
  • CAC 4000%
  • DAX00%
  • FTSE 10000%
  • Nikkei 22500%

Wall Street: Σενάρια και προβλέψεις για το 2024 Κύριο

10:54 - 21 Ιαν 2024 | Χρηματιστήρια
Wall Street: Σενάρια και προβλέψεις για το 2024
Οι περισσότεροι στρατηγικοί αναλυτές υποτίμησαν τις αμερικανικές μετοχές το 2023, ωστόσο, για το 2024 εμφανίζονται πιο... γενναιόδωροι.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο Reporter Magazine Δεκεμβρίου 2023

Της Αργυρώς Σουμπάκα

Οι προσδοκίες των επεν δυτών για το έτος που μό λις ξεκίνησε είναι σε γενικές γραμμές θετικές, καθώς θεωρούν πως η νομισματική πολιτική της Fed θα αρχίσει να εξομαλύνεται. Ο πληθωρισμός πέφτει και η ύφεση ακόμα κι αν εμφανιστεί τελικά στις ΗΠΑ, εκτιμούν πως θα είναι βραχυπρόθεσμη. Υπάρχουν βέβαια και οι ασύμμετρες απειλές. Η Ουκρανία, η κρίση στη Μέση Ανατολή και η κλιματική κρίση που φρενάρουν κάπως τις προσδοκίες.

Στο Reporter συγκεντρώσαμε τις σημαντικότερες προβλέψεις από τους αναλυτές των κορυφαίων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, προκειμένου να διαμορφώσουμε μία εικόνα για «τα καλά, τα κακά και τα άσχημα» σενάρια για τη Wall Street, καθώς και τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις του 2024.

ΑΝΘΕΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ Η CITI

Οι αναλυτές της Citi έχουν μία αισιόδοξη εικόνα για το νέο έτος, αναμένοντας κέρ δη για τον S&P 500, παρά τις ανησυχίες για τα μακροοικονομικά στοιχεία και την αυξημένη πιθανότητα ύφεσης της αμερικανικής οικονομίας.

Οι αναλυτές θεωρούν πως μία βραχυχρόνια ύφεση, πιθανότατα να μην έχει ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις στις αγορές, και αναμένουν τελικά ένα καλό σενάριο για την πορεία του S&P 500. Τον Ιούλιο, η Citi είχε ανακοινώσει πως τιμή-στόχος για τον S&P 500 στα μέσα του 2024 είναι οι 5.000 μονάδες, ωστόσο δεν έχει παρουσιάσει νέα πρόβλεψη.

Οι προβλέψεις των αναλυτών περιλαμβάνουν θετική πορεία για τον αμερικανικό δείκτη, με άνοδο 11% στα κέρδη ανά μετοχή, καθώς και αύξηση στον αριθμό των εταιρειών που εμφανίζουν ισχυρή κερδοφορία, οι οποίες πιθανώς θα φτάσουν σε υψηλό 20ετίας.

FOCUS ΣΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΛΕΕΙ Η UBS

H UBS προβλέπει ήπια άνοδο στις αγορές για το 2024, διατηρώντας σχετικά ουδέτερη στάση. Υποστηρίζει επενδύσεις σε ποιοτικές μετοχές, ιδίως στον τεχνολογικό τομέα, καθώς είναι πιθανό να έχουν καλές επιδόσεις, ακόμα και σε μία περίοδο επιβράδυνσης της οικονομίας. Η ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης που τροφοδότησε το ράλι του 2023 μπορεί να αποτελέσει καταλύτη και για το 2024.

Οι αναλυτές της UBS είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι σχετικά με την πορεία του S&P 500, έχοντας προβλέψει τιμή-στόχο για τον Δεκέμβριο του 2024 στις 4.700 μονάδες, ενώ γενικότερα, θεωρούν πολύ πιθανή την ύπαρξη αστάθειας και σημαντικών διακυμάνσεων στις τιμές των μετοχών, εν μέσω αβεβαιότητας για τη νομισματική πολιτική που θα εφαρμοστεί το νέο έτος.

Η MORGAN STANLEY ΕΙΝΑΙ ΚΑΠΩΣ ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΗ

Η Morgan Stanley θεωρεί πως το 2024 οι επενδυτές πρέπει να επιδιώξουν την τελειότητα στο χαρτοφυλάκιο τους, καθώς δεν υπάρχουν περιθώρια για σφάλματα. Αν και υπάρχουν θετικά δείγματα για την αμερικανική οικονομία, όπως σταδιακή υποχώρηση του πληθωρισμού, η οποία θα οδηγήσει σε μείωση των επιτοκίων, οι προκλήσεις θα είναι υπαρκτές και με το νέο έτος, ενώ η πιθανότητα ύφεσης δεν έχει αποκλειστεί.

Ωστόσο, όσον αφορά την πορεία του S&P 500, οι προβλέψεις είναι «γενναιόδωρες», με τους αναλυτές να θέτουν ως τιμή-στόχο για τον Δεκέμβριο του 2024 τις 5.200 μονάδες, αναμένοντας πως η πτώση του πληθωρισμού και η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής μπορεί να προκαλέσουν ένα νέο ράλι.

ΠΙΟ ΑΠΑΙΣΙΟΔΟΞΗ Η ΠΡΟΒΛΕΨΗ ΤΗΣ JP MORGAN

Η πρόβλεψη της JP Morgan ξεχωρίζει «αρνητικά», καθώς αποτελεί την πιο απαισιόδοξη πρόβλεψη για τις αγορές και την πορεία του S&P 500 το 2024.Σημαντικοί κίνδυνοι χαρακτηρίζονται η επιβράδυνση της ανάπτυξης, η μείωση των ιδιωτικών αποταμιεύσεων και οι γεωπολιτικές εντάσεις, όμως αναγνωρίζονται κάποιες προοπτικές όσον αφορά στο μακροοικονομικό περιβάλλον.

Η JP Morgan προβλέπει πως ο S&P500 ως το τέλος του 2024 θα κινηθεί κοντά στις 4.200 μονάδες, τιμή αρκετά χαμηλότερη σε σχέση με την εικόνα του 2023. Οι αναλυτές της βλέπουν ύφεση, με τους κινδύνους της φετινής χρονιάς να μετατοπίζονται στις αγορές και το επόμενο έτος.

DEUTSCHE BANK

Η Deutsche Bank αναμένει περαιτέρω κέρδη για τις αμερικανικές μετοχές το επόμενο έτος, παρόλο που μια ύφεση παραμένει μια σοβαρή πιθανότητα. Η εταιρεία με έδρα τη Φρανκφούρτη είναι πεπεισμένη ότι τα εταιρικά κέρδη θα βασιστούν στα φετινά κέρδη το 2024 και δεν ανησυχεί για τις αποτιμήσεις των μετοχών.

Μέχρι το τέλος του 2024, ο S&P 500 θα πρέπει να έχει κέρδη πολλαπλάσια του 20x, σύμφωνα με την Deutsche Bank. Ο δείκτης μπορεί να φτάσει τις 5.500 μονάδες σε ένα βέλτιστο σενάριο όπου η οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται και τα κέρδη αυξάνονται περαιτέρω.

GOLDMAN SACHS

Το επόμενο έτος θα είναι σχετικά ατάραχο στις αγορές, σύμφωνα με την Goldman Sachs. Ο David Kostin, επικεφαλής στρατηγικής μετοχών της εταιρείας στις ΗΠΑ, βλέπει μεσαία μονοψήφια κέρδη λόγω της σταθερής, αν και όχι θεαματικής, αύξησης των κερδών κατά 5%.

«Οι μακροοικονομικές προβλέψεις μας υποδηλώνουν ένα ευνοϊκό αποτέλεσμα για τις μετοχές, αλλά το τρέχον σημείο εκκίνησης θα περιορίσει την πιθανή ανατίμηση του δείκτη αναφοράς μετοχών των ΗΠΑ το 2024», έγραψε ο Kostin σε σημείωμα σχετικά με τις προοπτικές για το 2024.

Η Goldman Sachs έχει στόχο τιμής S&P 500, στα μέσα του έτους, στις 4.500 μονάδες, πράγμα που σημαίνει ότι οι αμερικανικές μετοχές θα περάσουν τους πρώτους έξι μήνες του έτους στη… συντήρηση. Ούτε τα περιθώρια κέρδους ούτε τα πολλαπλάσια κερδών είναι πιθανό να αυξηθούν σημαντικά, έγραψε ο Kostin, γεγονός που θα πρέπει να διατηρήσει τις τιμές των μετοχών υπό έλεγχο.

ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Καθώς το 2023 τελείωσε, μπροστά μας βρίσκεται ένα νέο σκηνικό. Οι προβλέψεις των κορυφαίων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων δημιουργούν μία σύνθετη εικόνα από προβλέψεις που καλύπτουν από την πιο αισιόδοξη μέχρι και την πιο απαισιόδοξη προσέγγιση των διαθέσιμων στοιχείων.

Ο Νοέμβριος αποτέλεσε έναν εξαιρετικό μήνα για τις αγορές, με ευνοϊκές συνθήκες και ανοδική πορεία, δημιουργώντας αισιοδοξία στους επενδυτές για ένα κερδοφόρο 2024. Τα κέρδη του S&P 500 για το 2023 έχουν ξεπεράσει το 16,5%, φτάνοντας τον δείκτη στην τιμή των 4600+ μονάδων, όμως οι προβλέψεις μας υπενθυμίζουν πως οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές, επομένως οι ρεαλιστικές προσδοκίες για το νέο έτος και οι σωστές επενδυτικές επιλογές είναι απαραίτητες.

Η ιδανική στρατηγική είναι συνδυασμός πολλών πραγμάτων. Χρειάζεται έμφαση στην ποιότητα, συγκρατημένη αισιοδοξία, αξιολόγηση των κινδύνων και φυσικά, προσαρμοστικότητα, καθώς η σταθερότητα δεν είναι ποτέ δεδομένη. Οι παραπάνω προβλέψεις μπορούν να αποτελέσουν μία βάση για σωστές επενδυτικές κινήσεις, καθώς οι επενδυτές δεν αποτελούν απλούς παρατηρητές, αλλά ενεργούς συμμετέχοντες που διαμορφώνουν την αγορά και αποτελούν κομμάτι της.

Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Reporter.gr on Google News
Image on Reporter.gr Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman