• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Βρετανία:Βουλευτές ζητούν την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα

18:23 - 11 Ιουλ 2016 | Ειδήσεις
Εκστρατεία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα ξεκίνησε μια ομάδα Βρετανών βουλευτών, 200 χρόνια αφότου η βρετανική κυβέρνηση υπερψήφισε την αγορά τους.

Σύμφωνα με την διακομματική ομάδα των βουλευτών, η κίνηση αυτή πιθανώς να τους βοηθήσει να εξασφαλίσουν μια καλύτερη συμφωνία με τους Ευρωπαίους, τώρα που η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ένωση.


Η βρετανική εφημερίδα «The Independent» αναφέρει ότι το ζήτημα αυτό αποτελεί πηγή έντασης μεταξύ της Βρετανικής κυβέρνησης και της Ελλάδας. Μάλιστα, τονίζει ότι η χώρα μας έχει κερδίσει και διεθνή υποστήριξη στο αίτημά της να επιστραφούν τα Γλυπτά στην γενέτειρά τους.


Ο Βρετανός βουλευτής Μαρκ Γουίλιαμς δήλωσε ότι το σχέδιο νόμου για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα θα παρουσιαστεί εκτενέστερα στην επέτειο των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών.


«Αυτά τα υπέροχα έργα Τέχνης τα πριονίσαμε και τα σύραμε μακριά από τον Παρθενώνα. Αυτό το νομοσχέδιο προτείνει στο Κοινοβούλιο να ακυρώσει ό,τι έκανε πριν από 200 χρόνια. Είναι καιρός να προβούμε σε μια ευγενική πράξη, να διορθώσουμε αυτό το λάθος που έγινε τότε» δήλωσε ο κ. Γουίλιμς χαρακτηριστικά.


Ο Άντριου Τζορτς, πρόεδρος της Βρετανικής Εταιρίας για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, δήλωσε ότι τα μάρμαρα είναι από τα πιο εντυπωσιακά μνημεία του κόσμου και οι πολίτες θα πρέπει να μπορούν να τα δουν στην ολότητά τους και σε ένα σημείο.


Τόνισε, παράλληλα, ότι αποτελούν το «εθνικό σύμβολο της Ελλάδας». «Το εν λόγω ζήτημα έχει προκαλέσει έντονα συναισθήματα στην Ελλάδα, και δικαίως» δήλωσε ο κ. Τζόρτζ, και συνέχισε: «Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη κάτι το οποίο εμφανώς έχει μεγάλη σημασία για τον ελληνικό λαό».


Πρόσφατες δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι και οι πολίτες της Βρετανίας υποστηρίζουν την επιστροφή των Γλυπτών στην Αθήνα. Μια από τις πιο πρόσφατες δημοσκοπήσεις, που διεξήχθη για λογαριασμό της εφημερίδας The Times, έδειξε ότι ένας στους δύο πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου θεωρεί ότι η θέση των Μαρμάρων είναι στην Αθήνα. Μια ανεξάρτητη έρευνα της Ipsos Mori είχε δείξει ότι το 69% αυτών που ήταν ενήμεροι για το ζήτημα υποστήριζαν την επιστροφή, έναντι μόλις 13% που δήλωσαν ότι είναι κατά.


Μάλιστα, ο κ. Τζορτζ ισχυρίστηκε ότι μετά την απόφαση για Brexit ο κόσμος υποστηρίζει ακόμα περισσότερο την επιστροφή των Γλυπτών.

 

«Αν είναι να διαπραγματευτούμε μια αξιοπρεπή συμφωνία με τους Ευρωπαίους φίλους μας, το τελευταίο πράγμα που θέλουμε να κάνουμε είναι να κάνουμε χειρονομίες αντίστοιχες με αυτές που έκανε ο Νάιτζελ Φάρατζ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πριν από μερικές ημέρες» τόνισε, και συμπλήρωσε: «Θα είναι προς όφελος της Βρετανίας να δείξει έμπρακτα ότι η αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν σημαίνει ότι θα γίνουμε εσωστρεφείς και ξενοφοβικοί προς την Ευρώπη αλλά πιο αισιόδοξοι και πιο ευγενείς… Και δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να δείξουμε αυτή την γενναιοδωρία και την ευγένεια από το να πράξουμε το σωστό προς τους Έλληνες».
Η Βρετανική κυβέρνηση έχει αντιταθεί σθεναρά στην επιστροφή των μαρμάρων στην Αθήνα, με τον Ντέιβιντ Κάμερον να δηλώνει το 2011 ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα χάσει τα μάρμαρά του.

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman