Άλλωστε η ανησυχία αυτή είναι διάχυτη και στους κόλπους των επενδυτών κρίνοντας κανείς από το διαρκές σφυροκόπημα που υφίστανται το τελευταίο διάστημα οι τραπεζικές μετοχές και η συνεχιζόμενη υποχώρησή τους σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα τιμών.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα, οι απώλειες των τραπεζικών μετοχών προσεγγίζουν το...100%, εξανεμίζοντας κυριολεκτικά τις περιουσίες όσων επέλεξαν να επενδύσουν στις προοπτικές του εγχώριου πιστωτικού συστήματος
«Ο λόγος της ανησυχίας είναι προφανής» τονίζει στο Reporter υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος. «Σύμφωνα με την πρόσφατη συμφωνία της χώρας με τους θεσμούς, η ομαλή χρηματοδότηση της οικονομίας και η πρώτη δόση των 10 δις. ευρώ που έχουν προβλεφθεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών εξαρτώνται από την εφαρμογή μιας σειράς προαπαιτούμενων. Άρα εάν δεν προκύψει από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου ισχυρή κυβέρνηση που θα κλείσει γρήγορα αρχικά τα προαπαιτούμενα και εν συνεχεία την πρώτη αξιολόγηση του νέου προγράμματος τον Οκτώβριο, τότε είναι προφανές ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα βρεθεί στον αέρα» διευκρινίζει ο ίδιος.
Υπενθυμίζεται ότι το χρονοδιάγραμμα είναι ασφυκτικό καθώς ο σχεδιασμός της ΤτΕ, σε συμφωνία με τις ευρωπαϊκές αρχές, προβλέπει την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης εντός του 2015 προκειμένου να μην τεθεί σε ισχύ από 1/1/2016 το νέο νομικό καθεστώς που προβλέπει τη συμμετοχή και των καταθετών στη διάσωση τραπεζών.
«Από την στιγμή που η χώρα οδεύει σε εκλογές τον Σεπτέμβριο, η διαπραγμάτευση για τη φιλοσοφία και τη δομή της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών θα διενεργηθεί χωρίς κυβέρνηση και άρα χωρίς συνομιλητή από ελληνικής πλευράς με ότι αυτό συνεπάγεται για τα περιθώρια διαπραγμάτευσης» τονίζει έτερος τραπεζίτης. Αν μάλιστα, προσθέτει ο ίδιος, το αποτέλεσμα των εκλογών είναι τέτοιο που να απαιτεί διαβουλεύσεις για τη συγκρότηση κυβέρνησης ευρείας συνεργασίας, ο χρόνος των παρουσιάσεων σε επενδυτές θα συμπτυχθεί σημαντικά περιορίζοντας τα περιθώρια προσέλκυσης μεγαλύτερου ενδιαφέροντος.
Την ίδια στιγμή στο σύνολό τους τα τραπεζικά στελέχη τονίζουν προς πάσα κατεύθυνση ότι ο πολιτικός αναβρασμός που επικρατεί στους κόλπους της Κυβέρνησης επιτείνουν τις συνθήκες ύφεσης στις οποίες βρίσκεται η οικονομία.
Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι η νέα εκλογική περίοδος σε αντίθεση με τις άλλες φορές, αυτήν τη φορά υπάρχει συμφωνία και η χώρα δεν βρίσκεται στον «αέρα», και έτσι η κατάσταση στην οικονομία μπορεί να ομαλοποιηθεί πολύ γρήγορα μετά την εκλογική αναμέτρηση.
Σε εξέλιξη τα stress tests
Την ώρα που το τραπεζικό σύστημα έχει στραμμένο την προσοχή του στις πολιτικές εξελίξεις, στο περιθώριο συνεχίζεται η διαγνωστική μελέτη για την εξέταση της κατάστασης των τραπεζών και, σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών τραπεζών, μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου θα έχει διαμορφωθεί η εικόνα για το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών. Πρόκειται για καθοριστικής σημασίας ζήτημα, καθώς από το ύψος των κεφαλαιακών αναγκών θα προσδιοριστεί το κατά πόσο είναι εφικτή η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην ανακεφαλαιοποίηση.
Αν δηλ. το ύψος των κεφαλαιακών απαιτήσεων είναι μεγάλο, τότε θα είναι πολύ δύσκολη η συμμετοχή ιδιωτών, και το πιθανότερο είναι οι αυξήσεις να καλυφθούν από το πακέτο της κρατικής βοήθειας. Αντίθετα, αν οι κεφαλαιακές ανάγκες κριθούν διαχειρίσιμες τότε είναι πιθανό να δοθούν κίνητρα για την προσέλκυση και ιδιωτών επενδυτών.
Μάλιστα πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ττε σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές αρχές, εξετάζει ήδη διάφορα σχέδια για την παροχή κινήτρων σε ιδιώτες μέσω της χρήσης χρηματοοικονομικών εργαλείων.
Σημειώνεται ότι για την ανακεφαλαιοποίηση των εγχώριων τραπεζών η συμφωνία κυβέρνησης-εταίρων προβλέπει τη διάθεση κεφαλαίων μέχρι 25 δισ. ευρώ. Το επόμενο διάστημα θα δοθεί (μέσω ειδικού λογαριασμού) η πρώτη δόση ύψους 10 δισ. ευρώ, ενώ η δεύτερη δόση θα καθοριστεί από το ύψος των αναγκών όπως θα προσδιοριστούν από το stress test.
Συμπερασματικά πάντως κοινή και επείγουσα συνισταμένη του τραπεζικού συστήματος είναι η ηρεμία και η αποκατάσταση της επενδυτικής εμπιστοσύνης τόσο για την χώρα όσο και για το τραπεζικό σύστημα. Να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου και σε συνθήκες πολιτικής ομαλότητας η ανακεφαλαιοποίηση και βεβαίως να ασχοληθεί κάποιος με την πραγματική Οικονομία και την αλλαγή των παραγωγικών δομών. Σε διαφορετική περίπτωση και τα νέα λεφτά από το τρίτο μνημόνιο θα καταλήξουν στο να καλύψουν μελλοντικές ζημιές από "κόκκινα" δάνεια, χωρίς κανένα κέρδος για την ανάπτυξη.
Κώστας Παπαγρηγόρης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr