Το καλύτερο σενάριο θα μπορούσε να είναι η άρση τους σε κάποιο χρονικό σημείο του α΄ τριμήνου του 2017 και εφόσον προηγουμένως έχει ξεκινήσει η επιστροφή καταθέσεων, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα αναφέρουν τραπεζικά στελέχη.
Κυβέρνηση και ΤτΕ έχουν καταρτίσει «οδικό χάρτη» εξόδου από τους κεφαλαιακούς περιορισμούς. Στην πράξη, ωστόσο, καμία περαιτέρω κίνηση χαλάρωσης δεν μπορεί να υπάρξει όσο δεν εδραιώνεται η εμπιστοσύνη στη σταθερότητα του πολιτικού και οικονομικού περιβάλλοντος και όσο υπάρχει η απειλή νέων εκροών καταθέσεων. Αντιθέτως, θα πρέπει να έχει διασφαλιστεί εισροή καταθέσεων και να έχει αρθεί κάθε αβεβαιότητα. Κατόπιν αυτού, εκτιμάται ότι σοβαρή συζήτηση για περαιτέρω ελάφρυνση των περιορισμών μέχρι την πλήρη άρση τους δεν μπορεί να γίνει πριν από την επόμενη αξιολόγηση του Οκτωβρίου. Επιπλέον, θα πρέπει προηγουμένως να έχουν ρυθμιστεί όλα τα ζητήματα για την επανεισαγωγή κεφαλαίων από το εξωτερικό προκειμένου αυτά να μην έχουν εκ προοιμίου την «ταμπέλα» των εσόδων από φοροδιαφυγή.
Η πρόταση που κατέθεσαν πρόσφατα στην ΤτΕ οι τράπεζες για την περαιτέρω χαλάρωση των κεφαλαιακών περιορισμών, περιλαμβάνει αύξηση των ορίων για τις συναλλαγές επιχειρήσεων, μεγαλύτερη απελευθέρωση στο όριο εμβασμάτων προς το εξωτερικό που σήμερα ανέρχεται σε 1.000 ευρώ, καθώς επίσης και δυνατότητα μεγαλύτερης ανάληψης από το 10% υπολοίπων εμβασμάτων. Επίσης, περιλαμβάνει την αύξηση του εβδομαδιαίου ορίου ανάληψης μετρητών από τα 420 ευρώ στα 500 – 550 ευρώ ή εναλλακτικά δυνατότητα σωρευτικής ανάληψης του μηνιαίου ορίου των 1.680 ευρώ, αλλά και την άρση των περιορισμών για το «νέο χρήμα», δηλ. δυνατότητα πλήρους ανάληψης των μετρητών που θα κατατίθενται στις τράπεζες και τα οποία θα μπορούν να διακινηθούν ελεύθερα εντός ή εκτός Ελλάδος.
Πάντως, προ ημερών, η πρόεδρος της ΕΘΝΙΚΗΣ, κ. Λούκα Κατσέλη, μιλώντας σε εκπομπή της ΕΡΤ, επισήμανε ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να άρει τους περισσότερους -αν όχι όλους- κεφαλαιακούς περιορισμούς (capital controls) που ισχύουν έως το τέλος του 2016.
Η κ. Κατσέλη ανέφερε ότι μια από τις συνθήκες για να συμβεί η άρση των capital controls, έχει ήδη εκπληρωθεί με επιτυχία και δεν είναι άλλη από την ολοκλήρωση της πρώτης ελληνικής αξιολόγησης από τους θεσμούς, η οποία βοήθησε στην αποκατάσταση του κλίματος επενδυτικής εμπιστοσύνης για την χώρα.
Το επόμενο βήμα που θα πρέπει να γίνει άμεσα ανήκει στην ΕΚΤ, η οποία θα πρέπει άμεσα να δώσει στις ελληνικές τράπεζες σε πρόσβαση σε φθηνή χρηματοδότηση, δεχόμενη ως ενέχυρα τα ελληνικά ομόλογα, ανέφερε.
Η επικεφαλής της ΕΘΝΙΚΗΣ Τράπεζας δήλωσε ότι οι δύο άλλες προϋποθέσεις για την πλήρη άρση των κεφαλαιακών ελέγχων- η επιτυχής διαχείριση των «κόκκινων» δανείων και η επιστροφή των καταθέσεων στις τράπεζες- δεν είναι εύκολο να επιτευχθούν. «Η επιστροφή των καταθέσεων είναι το πιο δύσκολο κομμάτι, και εννοώ ότι θα πάρει χρόνο καθώς ο κόσμος ακόμα ανησυχεί», δήλωσε η κ. Κατσέλη.
Τα capital controls πέρα από τα προφανή δυσμενή αποτελέσματα είχαν και μία θετική επίπτωση για την Οικονομία: την αύξηση της χρήσης του «πλαστικού» χρήματος και των ηλεκτρονικών πληρωμών. Πριν τα capital controls η χρήση των καρτών ήταν στο 6% των συνολικών πληρωμών της Οικονομίας, ενώ μετά τα capital controls εκτιμάται ότι ξεπέρασε το 10%, αν και εξακολουθεί να υπολείπεται σημαντικά της υπόλοιπη Ευρώπης. Ενδεικτικά, ο τζίρος των καρτών που εκκαθαρίστηκε το 2015 στην Ελλάδα ήταν 11 δισ. ευρώ, με αύξηση 40% σε σχέση με το 2014, ενώ εκτιμάται ότι ο τζίρος του 2016 θα ξεπεράσει τα 16 δισ. ευρώ. Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι το 2015 ο τζίρος των χρεωστικών καρτών ξεπέρασε για πρώτη φορά τον τζίρο των πιστωτικών καρτών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr