Ο οδικός χάρτης θα αποτυπώνει τα βήματα προς την πλήρη απελευθέρωση των περιορισμών αποφεύγοντας αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, με μετρήσιμες ενδείξεις βελτίωσης των συνθηκών της εμπιστοσύνης της αγοράς και ρευστότητας.
Τραπεζίτες εκτιμούν πως καταθέσεις 25 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να επιστρέψουν σε διάστημα 18-24 μηνών. Πάντως, οι πραγματικές καταθέσεις που έχουν παραμείνει στις τράπεζες από όσες επανήλθαν από τον Ιούλιο, δεν ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ, αφενός λόγω έλλειψης εμπιστοσύνης, αφετέρου λόγω των φορολογικών βαρών που καλύπτονται από τις αποταμιεύσεις.
Η πλήρης άρση των κεφαλαιακών περιορισμών που τέθηκαν σε ισχύ στις 29 Ιουνίου 2015, αποτελεί κεντρικό στόχο για κυβέρνηση και ΤτΕ μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και υπό την προσδοκία θετικών εξελίξεων στο μέτωπο κινήσεων ελάφρυνσης του χρέους και συμμετοχής της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Οι τράπεζες θα πρέπει να διατηρούν επαρκή ταμειακά αποθέματα για να διευκολύνουν την ομαλή εφαρμογή της χαλάρωσης των capital controls.
Η ΤτΕ θα προσλάβει έναν εμπειρογνώμονα για να εκπονήσει μια έρευνα για την αξιολόγηση της εμπιστοσύνη των καταθετών και τις επιπτώσεις των ελέγχων κεφαλαίων στην οικονομία. Τα ευρήματα της έρευνας θα παραδοθούν μέχρι τον Μάρτιο του 2017.
Μέχρι το τέλος Μαρτίου 2017, οι αρχές θα αξιολογήσουν την αποτελεσματικότητα του νομικού και θεσμικού πλαισίου για το δίκαιο των νοικοκυριών με έμφαση στην αφερεγγυότητα (Νόμος 3869/2010).νμΘα υποβάλλουν έκθεση με προτάσεις για την αντιμετώπιση πιθανών προβλημάτων και ελλείψεων,
ιδιαίτερα στην ταχύτητα διεκπεραίωσης των φακέλων, η εξάλειψη του κινδύνου των διαδικαστικών καταχρήσεων. Όπου εντοπιστούν αδυναμίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν, εάν χρειάζεται, από νομοθετικές τροποποιήσεις, μέχρι το τέλος Μαΐου 2017.
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε τριμηνιαία βάση, θα παρέχει λεπτομερείς πληροφορίες στα θεσμικά όργανα σχετικά με την καθυστέρηση και την επεξεργασία των υποθέσεων που σχετίζονται με το Νόμο 3869/2010. Το Υπουργείο Οικονομικών σε τριμηνιαία βάση, θα παρέχει πληροφορίες στα θεσμικά όργανα σχετικά με την αφομοίωση των κρατικών επιχορηγήσεων που σχετίζονται με το Νόμο 3869/2010.
Σημειώνεται ότι συνολικά από την αρχή της κρίσης, η χώρα έχει χάσει καταθέσεις 124 δισ. ευρώ, από τα υψηλά του Ιουνίου του 2009 όταν ξεπερνούσαν τα 246 δισ. ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr