• ΓΔ: 00
 • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
 • FTSE ΧΑ MID CAP0
 • Τζίρος0
 • €/$ 0 €/£ 0
  BTC 0 ETH 0 XRP 0
0
0
 • Nasdaq00%
 • S&P 50000%
 • CAC 4000%
 • DAX00%
 • FTSE 10000%
 • Nikkei 22500%

Το Eurogroup και τα «αγκάθια» της νέας διαπραγμάτευσης

11:21 - 07 Δεκ 2015 | Οικονομία
Συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών των κρατών της ευρωζώνης με τη δεύτερη λίστα που περιλαμβάνει τα 13 προαπαιτούμενα για την υποδόση ύψους 1 δις ευρώ να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Σε αυτό θα γίνει ενημέρωση από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και από τους εκπροσώπους των θεσμών για τις μεταρρυθμίσεις και τα χρονοδιαγράμματα που θα ακολουθηθούν. 
Από αύριο Τρίτη όμως αρχίζει νέος γύρος διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των θεσμών οι οποίοι επιστρέφουν στην Ελλάδα, με τις διαπραγματεύσεις να αναμένονται σκληρές. 

Και αυτή τη φορά, όμως, οι διαπραγματεύσεις χαρακτηρίζονται δύσκολες, αφού υπάρχουν κάμποσα «αγκάθια» που ενδέχεται να μπλοκάρουν το αποτέλεσμα και να μεταθέσουν την εκταμίευση για ...του χρόνου.
Τα κόκκινα δάνεια για τα οποία πρέπει να συμφωνηθεί η νομοθεσία που θα επιτρέπει τη διαχείρισή τους ή και την πώλησή τους από τρίτους. Η κυβέρνηση θέλει να αποκλείεται η πώληση στεγαστικών και δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Για τα υπόλοιπα δάνεια, να προβλέπεται αδειοδότηση από την Τράπεζα της Ελλάδος των φορέων (funds) που θα τα διαχειρίζονται ή θα τα αγοράζουν. Οι δανειστές θέλουν ένα πιο φιλελεύθερο καθεστώς. Άλλο ζήτημα είναι η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ, δηλαδή της εταιρείας που διαχειρίζεται το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας. Επίσης, επί τάπητος θα ταθεί η δημιουργία ομάδας εργασίας για την προετοιμασία της σύστασης του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Στο θέμα αυτό υπάρχει κόντρα μεταξύ των δύο πλευρών σχετικά με το ποιος θα έχει τον έλεγχο του νέου Ταμείου, αν θα είναι δηλαδή υπό ελληνική ή ξένη διοίκηση.

Όσον αφορά στο ενιαίο μισθολόγιο του δημοσίου, παρότι θεωρητικά είναι ένα θέμα που εκκρεμεί εδώ και καιρό και επί της αρχής έχει συμφωνηθεί μεταξύ των δύο πλευρών, δεν είναι βέβαιο ότι θα αποφευχθούν τριγμοί της τελευταίας στιγμής, καθώς πρόκειται για ένα νομοθέτημα που αγγίζει την εκλογική πελατεία του κυβερνώντος κόμματος. Τέλος, το εκ πρώτης όψεως τεχνοκρατικό ζήτημα της τιμολόγησης των εξετάσεων των διαγνωστικών κέντρων κρύβει δυσκολίες υποστηρίζουν πηγές των δανειστών.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι υπουργοί κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup θα εξετάσουν την πορεία εφαρμογής του προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας και συγκεκριμένα την επικείμενη εφαρμογή της δεύτερης δέσμης προαπαιτούμενων μέτρων, με σκοπό την εκταμίευση του υπολειπόμενου 1 δισ. ευρώ από την πρώτη δόση της χρηματοδοτικής συνδρομής και την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Το Eurogroup θα πραγματοποιήσει και θεματική συζήτηση για τα συνταξιοδοτικά συστήματα των κρατών-μελών της ευρωζώνης και τις ενδεχόμενες συνέπειές τους για τη δημοσιονομική βιωσιμότητα στην ευρωζώνη.

Γιώργος Παπακωνσταντίνου

Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman