• ΓΔ: 00
  • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
  • FTSE ΧΑ MID CAP0
  • Τζίρος0
  • €/$ 0 €/£ 0
Image
0
0
  • NASDAQ Composite0
  • S&P 5000
  • CAC 400
  • DAX0
  • FTSE 1000
  • Nikkei 2250
Σήμερα ο κατάλογος με τις δαπάνες που «χτίζουν» το αφορολόγητο
14:21 | 11 Ιαν 2017 Φορολογία

Σήμερα ο κατάλογος με τις δαπάνες που «χτίζουν» το αφορολόγητο

Τον κατάλογο με τις δαπάνες που θα πρέπει να εξοφλούν με «πλαστικό χρήμα» ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες για να κατοχυρώνουν την έκπτωση φόρου των 1.900 – 2.100 ευρώ, που ισοδυναμεί με αφορολόγητο όριο εισοδήματος κυμαινόμενο από 8.636 έως 9.545 ευρώ, αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

Η λίστα με τις δαπάνες που θα αναγνωρίζονται για την κάλυψη του αφορολογήτου θα περιλαμβάνεται σε απόφαση που θα εκδώσει η αρμόδια υφυπουργός Οικονομικών Αικατερίνη Παπανάτσιου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στις δαπάνες που θα πρέπει να εξοφλούνται με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες ή με άλλα ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (e-banking κ.λπ.) για την κατοχύρωση της ετήσιας έκπτωσης φόρου των 1.900 έως 2.100 ευρώ θα περιλαμβάνονται όλα τα έξοδα για αγορές καταναλωτικών και διαρκών αγαθών και για παροχή υπηρεσιών, καθώς και ορισμένα ακόμη έξοδα παροχής υπηρεσιών για τα οποία εκδίδονται ειδικά φορολογικά στοιχεία.

Εξαιρούνται

Από την άλλη πλευρά, δεν θα λαμβάνονται υπόψη:

* Οι δαπάνες για απόκτηση περιουσιακών στοιχείων (για αγορά ή χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτου, πλοίων αναψυχής, αυτοκινήτων, δίτροχων κ.λπ. οχημάτων, για ανέγερση ακινήτου, για τοκοχρεωλυτική απόσβεση δανείων ή πιστώσεων κ.λπ.).

* Δαπάνες για αμοιβές δικηγόρων που αφορούν δίκες μισθωτικών διαφορών μεταξύ ιδιοκτητών και διαχειριστών ιδιοκτησίας κατ’ ορόφους οι οποίες εκπίπτουν από το ακαθάριστο εισόδημα των ακινήτων.

* Οι εισφορές για την ΕΡΤ και τη συνδρομητική τηλεόραση.

* Το κόστος αγοράς κρατικών λαχείων, τα ποσά που καταβάλλονται για τη συμμετοχή σε τυχερά παιχνίδια (π.χ. ΚΙΝΟ, ΣΤΟΙΧΗΜΑ κ.λπ.) και η δαπάνη εισόδου σε καζίνο.

* Οι δαπάνες για ενοίκια, ασφάλιστρα, τέλη κυκλοφορίας, ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου, ύδρευσης, συνδρομητικής τηλεόρασης, τηλεφώνων και κοινοχρήστων.

Τα ποσοστά

Βάσει του άρθρου 68 του πρόσφατα ψηφισθέντος από τη Βουλή ν. 4446/2016, οι εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής δαπάνες θα πρέπει να καλύπτουν ποσοστά από 10% έως και 18,75% του ετήσιου ατομικού εισοδήματος από μισθούς ή συντάξεις ή αγροτικές δραστηριότητες κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, προκειμένου να αναγνωρίζεται η έκπτωση φόρου των 1.900-2.100 ευρώ.

ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

Προσθήκη σχολίου

ˆ back to top

Από Θέσεως

Άγγελος Κωβαίος
Άγγελος Κωβαίος Παυλόπουλος vs. Στάινμαγερ

Πριν από ακριβώς δύο χρόνια,…

Τάκης Λαϊνάς
Τάκης Λαϊνάς Όλοι τo βλέπουν αλλά πόσοι το αντιλαμβάνονται;

Ο Economist στην τελευταία του έκθεση για…

Ο οικονομολόγος
Ο οικονομολόγος Περιουσιολόγιο 2 (Είναι περιττό - καταργήστε το)

Στο προηγούμενο σημείωμα επεσήμανα μερικά…

Κωνσταντίνος Δέδες
Κωνσταντίνος Δέδες Ποιοι πραγματικά τρίβουν τα μάτια τους;

Πρόσφατα, ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας με…

Μάνος Επιτροπάκης
Μάνος Επιτροπάκης Ο ρόλος της ΔΗΣΥ

Αυτό που δεν καταλαβαίνουν αρκετοί…

Κωνσταντίνος Μίχαλος
Κωνσταντίνος Μίχαλος Η αλήθεια των αριθμών

Με την αλήθεια των αριθμών,…